Doe mee aan groot Europees onderzoek
Binnenland

Doe mee aan groot Europees onderzoek

Redactie 09 mei 2018, 00:00
Doe mee aan groot Europees onderzoek

75 jaar na de Shoa kampt Europa opnieuw met wijdverbreid antisemitisme. Het Bureau van de Europese Unie voor Grondrechten (FRA) vraagt uw medewerking aan een grootscheeps internationaal onderzoek.

Vrijwel wekelijks leest u in het NIW over antisemitische incidenten, hier in Nederland maar ook in Frankrijk, Duitsland en andere Europese staten. Het gaat om scheldpartijen, door voetbalsupporters of gewoon op straat, of op het werk, ontkenning van de Holocaust, vernieling van Joodse eigendommen, daadwerkelijke bedreiging of zelfs moord. Maakt u zich ook zorgen over deze ontwikkelingen? Dan kunt u nu uw stem laten horen.

De oorsprong van antisemitisme is divers en de uitingen kennen vele gezichten. Steeds meer Europese instellingen proberen de meldingen te registreren, maar zelfs hier in Nederland, waar diverse organisaties zich ermee bezighouden, is die registratie verre van compleet. Lang niet elk incident wordt gemeld, laat staan dat er aangifte van wordt gedaan. En dan is er nog de vraag wat zo’n ervaring voor invloed op u persoonlijk heeft.

Wapenfeiten
Deze persoonlijke ervaringen staan centraal in een groot Europees onderzoek dat dit voorjaar in dertien Europese landen waaronder Nederland plaatsvindt. Het is een onderzoek van de FRA, een organisatie die instellingen van de Europese Unie en de lidstaten bijstand en expertise biedt op het gebied van de grondrechten. Dit doet de FRA onder andere door het verzamelen van gegevens over racisme, waaronder antisemitisme, binnen de EU. Een eerder onderzoek in 2012 is vaak gebruikt bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van antisemitisme binnen de EU. Een van de wapenfeiten is de benoeming door de Europese Commissie (EC) van de zeer actieve Katharina von Schnurbein als coördinator voor het tegengaan van antisemitisme. Op 9 mei lanceert de FRA een follow-up-studie, die wordt uitgevoerd door het Institute for Jewish Policy Research (JPR) in Londen en onderzoeksbureau Ipsos. Nederlandse Joden, een groot deel van de NIW-lezers dus, kunnen aan dit onderzoek meewerken. U wordt gevraagd dertig minuten de tijd te nemen om de vragenlijst in te vullen.

Bezorgdheid Met honderden Joodse organisaties in heel Europa, waaronder het NIW, is van te voren contact   geweest over dit onderzoek. Uit gesprekken met de representanten van deze organisaties komt naar voren dat de bezorgdheid over het maatschappelijk klimaat en de eigen veiligheid toeneemt. Ook het NIW steunt dit initiatief dus van harte.

Naar verwachting is dit onderzoek het grootste dat ooit onder Europese Joden is uitgevoerd. Door deel te nemen kunt u uw visie delen. Vindt u bijvoorbeeld dat Jodenhaat is toegenomen of afgenomen? Maakt u zich er zorgen over, of helemaal niet? Ook krijgt u de kans om uw persoonlijke ervaringen te delen met de onderzoekers. Dat gebeurt volledig anoniem. Hierdoor kunt u politici en beleidsmakers waardevolle feedback geven, zodat die weten wat er moet gebeuren.  Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van antisemitisme is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen deelnemen aan het onderzoek. Vult u daarom de vragenlijst in via www.eurojews.eu.

Hoe werkt het?

 • Wie
  Mensen met een Joodse achtergrond die ouder zijn dan zestien jaar
 • Wat
  Een online in te vullen vragenlijst (duur ongeveer dertig minuten)
 • Wanneer
  De vragenlijst is vanaf 9 mei 2018 ongeveer vijf weken te vinden op  www.eurojews.eu
 • Waarover
  Uw persoonlijke ervaringen met of mening over antisemitisme. Ook als u hiervan weinig hebt meegemaakt kunt u de vragenlijst invullen

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking