Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Duimzuigen

Esther Voet 13 juli 2023, 06:00
Duimzuigen

Het was weer eens zo ver. In het hart van Joods Amsterdam, Buitenveldert/Amstelveen dus, werd weer stoer gescholden. Dit keer was het NIW-bestuurslid Mikhael Gorin die terwijl hij zijn dochtertje leerde fietsen, uit het niets voor ‘vieze kankerjood’ werd uitgemaakt. De dader: een fietskoerier van Uber-Eats. Probeer dan maar eens een klacht neer te leggen bij de bezorg-mogol. Onmogelijk. De medewerkers verschuilen zich achter websites met links die het niet doen (de klachtenservice) en een telefoonnummer is al helemaal niet te vinden. Nu buiten ze restaurants ook tot op het bot uit, dus was een boycot in huize Voet toch al van kracht. 

Enige wapen dat je dan nog hebt, is Twitter en Facebook, onder het mom: naming and shaming. Zo’n berichtje is altijd goed voor opvallende reacties. Let wel, een overgrote meerderheid gaf blijk van solidariteit, maar toch een kleine bloemlezing die altijd weer verbaast: ‘Wat is daaraan voorafgegaan? Niemand gaat dat zomaar roepen!’ Nou meneer, leef lekker door in struisvogelland. ‘Onzin! Ik geloof er helemaal niets van. Haatzaaien!’ reageerde een mevrouw. Duimzuigen doe ik al 55 jaar niet meer. En dan: ‘Hoe kon hij zien dat ze Joods waren?’ Nou, simpel, Mikhael draagt een keppeltje. Hele volksstammen wezen meteen naar ‘Marokkaantjes’, terwijl er geen woord over etniciteit in de tweet stond. Weer anderen vonden het schandalig dat het ontslag van de koerier werd geëist. Ook dat stond er niet. Een stevig gesprek van werkgever aan werknemer zou wel helpen, maar ja: werkgever onbereikbaar. Hier en daar een reactie: ‘Daarom geef ik nu gastlessen aan groepen 7 en 8,’ wat dan weer vrolijk stemde. Hoewel een cynisch stemmetje meteen ‘een druppel op een gloeiende plaat’ in mijn oor fluisterde. 

Een enkeling vertelde dat zijn kinderen ook dit soort scheldpartijen naar hun hoofd geslingerd krijgen. Niet alleen scheldwoorden, ze werden ook geconfronteerd met allerlei vooroordelen over Joden. Daar wil het NIW de komende tijd iets aan doen. Want hoe reageer je daarop? Boaz Cahn, medewerker van het project ‘Leer je buren kennen’, zal eens in de vier weken zo’n vooroordeel behandelen in ‘Vraag van de maand’. De eerste aflevering vind je op pagina 32, met de vraag: zijn alle Joden superrijk? Boaz geeft tips voor leerlingen en studenten die niet een, twee, drie een antwoord paraat hebben. Zijn laatste tip: bied altijd ruimte voor gesprek. Daar kan UberEats ook nog iets van leren.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
tiki 13 juli 2023, 08:33
Aangifte doen, geprek aangaan, educatie, boos worden, wegkijken, naming & shaming, ervaringen uitwisselen, protesteren, ageren, reageren ..... etc.etc.etc.etc. Wees maar gerust, het gaat allemaal niet werken. "Catch the Jew is" weer helemaal terug van weggeweest in dat gave Holland, het prachtige Europa & mondiaal gaat iedereen weer hélemaal los. ..... en nee, het gaat niet beter worden. Van 2020-2022 zijn er 100 miljoen anti Israel 'the JEW under the Nations' berichten via Twitter verstuurd.......15x meer dan China, 55x meer dan Iran & 111x meer dan Noord Korea......wegens 'mensenrecht verstoting'! En we zijn dus verbaasd omdat?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *