Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag
Nieuws

Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag

Redactie 13 januari 2024, 14:15
Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag

Israël krijgt bij het Internationaal Hof van Justitie (IHJ) hulp uit voor sommigen onverwachte hoek. De Duitse Bondsrepubliek wil zich als derde partij in het door Zuid-Afrika aangespannen genocideproces inzetten om aan te tonen hoe ongegrond die klacht is. Duitsland is al decennia een gidsland in de strijd tegen zowel antisemitisme als tegen genocide.

Wie de grondige ontmanteling van de Zuid-Afrikaanse beschuldiging door de verdediging van de Joodse staat gisteren heeft gezien, zal zich afvragen of Israël wel hulp nodig heeft om de ongefundeerde (nog afgezien van andere betitelingen als belachelijke, schandalige en hypocriete) aanklacht te ontkrachten, maar het IHJ is een orgaan van de VN. En die organisatie toont zich al jaren door en door antisemitisch. Dat werd recent weer bevestigd door de onmacht van de Algemene Vergadering in New York het Hamas-bloedbad op 7 oktober te veroordelen of door het totale wegkijken van seksueel geweld tegen Israëlische vrouwen door Palestijnse terroristen bij verschillende VN-instanties.

Berlijn waarschuwt voor een ‘politieke instrumentalisering’ van de term genocide

Bovendien stamt een aantal van de vijftien rechters van het IHJ uit dictaturen die niet bepaald uitblinken in objectiviteit en neutraliteit in het conflict tussen Israël en Hamas. Wat dacht u van rechters uit Rusland, China, Oeganda, Marokko, Libanon en zelfs Somalië?

Duitsland, het land dat zich na Israël het actiefst inzet tegen antisemitisme, ergert zich verschrikkelijk aan de beschuldiging van genocide bij het tribunaal in het Haagse Vredespaleis. De Duitse regering liet gisteren weten vierkant achter Israëls recht op zelfverdediging te staan na de ‘onmenselijke’ aanval van Hamas op 7 oktober. Bovendien waarschuwt Berlijn voor een ‘politieke instrumentalisering’ van de term genocide.

‘De beschuldiging heeft geen feitelijke basis’

Op basis van de Genocide Conventie van 1948 heeft Duitsland het recht als onafhankelijke partij bij het gerechtshof te beargumenteren dat er in Gaza geen sprake is van volkenmoord. “De Duitse regering verwerpt overtuigend en uitgesproken de beschuldiging van genocide die tegen Israël is gebracht voor het Internationale Hof van Justitie,” laat een regeringswoordvoerder in Berlijn weten. En: “De aanklacht heeft geen feitelijke basis.”

De Duitse stap kan invloed hebben op de uitkomst van het proces, waarvan de uitspraak naar verwachting nog jaren op zich zal laten wachten. Een mogelijke tussenvonnis waarin het IHJ Israël zou kunnen opdragen de strijd in Gaza te staken of andere maatregelen te nemen, zal er echter niet door beïnvloed worden.

Plaats opmerking