Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag

Redactie 13 januari 2024, 14:15
Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag

Israël krijgt bij het Internationaal Hof van Justitie (IHJ) hulp uit voor sommigen onverwachte hoek. De Duitse Bondsrepubliek wil zich als derde partij in het door Zuid-Afrika aangespannen genocideproces inzetten om aan te tonen hoe ongegrond die klacht is. Duitsland is al decennia een gidsland in de strijd tegen zowel antisemitisme als tegen genocide.

Wie de grondige ontmanteling van de Zuid-Afrikaanse beschuldiging door de verdediging van de Joodse staat gisteren heeft gezien, zal zich afvragen of Israël wel hulp nodig heeft om de ongefundeerde (nog afgezien van andere betitelingen als belachelijke, schandalige en hypocriete) aanklacht te ontkrachten, maar het IHJ is een orgaan van de VN. En die organisatie toont zich al jaren door en door antisemitisch. Dat werd recent weer bevestigd door de onmacht van de Algemene Vergadering in New York het Hamas-bloedbad op 7 oktober te veroordelen of door het totale wegkijken van seksueel geweld tegen Israëlische vrouwen door Palestijnse terroristen bij verschillende VN-instanties.

Berlijn waarschuwt voor een ‘politieke instrumentalisering’ van de term genocide

Bovendien stamt een aantal van de vijftien rechters van het IHJ uit dictaturen die niet bepaald uitblinken in objectiviteit en neutraliteit in het conflict tussen Israël en Hamas. Wat dacht u van rechters uit Rusland, China, Oeganda, Marokko, Libanon en zelfs Somalië?

Duitsland, het land dat zich na Israël het actiefst inzet tegen antisemitisme, ergert zich verschrikkelijk aan de beschuldiging van genocide bij het tribunaal in het Haagse Vredespaleis. De Duitse regering liet gisteren weten vierkant achter Israëls recht op zelfverdediging te staan na de ‘onmenselijke’ aanval van Hamas op 7 oktober. Bovendien waarschuwt Berlijn voor een ‘politieke instrumentalisering’ van de term genocide.

‘De beschuldiging heeft geen feitelijke basis’

Op basis van de Genocide Conventie van 1948 heeft Duitsland het recht als onafhankelijke partij bij het gerechtshof te beargumenteren dat er in Gaza geen sprake is van volkenmoord. “De Duitse regering verwerpt overtuigend en uitgesproken de beschuldiging van genocide die tegen Israël is gebracht voor het Internationale Hof van Justitie,” laat een regeringswoordvoerder in Berlijn weten. En: “De aanklacht heeft geen feitelijke basis.”

De Duitse stap kan invloed hebben op de uitkomst van het proces, waarvan de uitspraak naar verwachting nog jaren op zich zal laten wachten. Een mogelijke tussenvonnis waarin het IHJ Israël zou kunnen opdragen de strijd in Gaza te staken of andere maatregelen te nemen, zal er echter niet door beïnvloed worden.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
tiki 14 januari 2024, 08:00
Duitsland schiet Israël te hulp in Den Haag. Het is een schande dat de rest van de westerse 'democratische' landen niet hetzelfde doen in deze justitiële farce! De Joden in Israel worden beschuldigd van Genocide....je moet maar durven! Maar in deze gemanipuleerde wereld zijn het de alternatieve feiten die regeren, allemaal mooi verpakt in indrukwekkende gewaden........ om de loze inhoud te camoufleren!
tiki 14 januari 2024, 12:53
Je kan er de klok op gelijkstellen......BUITENHOF, zondagochtend. Een advocate Internationaal oorlogsrechts kwam het allemaal even uitleggen waarom precies Z-Afrika nu zo gevoelig is voor Israel"s 'onrecht' tegen de palestijnen omdat.......''het natuurlijk niet allemaal op 7 october is begonnen maar dat Israel al meer dan 70 jaar een Apartheidspolitiek t.a.v. de palestijnen bedrijft, daar zijn we het intussen wel allemaal over eens" orakelde ze. Het Justitiele geweten, advocaat Knoops, keek ernaar & zweeg! Ja, zo ziet de internationale rechtspraak eruit....'alternatieve feiten worden aangevoerd als bewijs met geschiedkundige leugens als aanklacht.
Cees van Dijk 14 januari 2024, 13:42
Ondanks alles… de kernvraag blijft: waarom was de grens niet bewaakt op die 7de oktober 2023? Los van de politieke ‘stance’ die je kan aanhangen en die je ook naar aanleiding van deze genocide-aanklacht kan innemen (al dan niet terecht), blijft de vraag overeind: waarom konden die Hamassers zo makkelijk in die kibboets en op dat festivalterrein komen? Dat is een vraag echter die alleen in en door Israel zelf beantwoord kan worden. Deze vraag wordt tot nu toe door alles en iedereen uit de weg gegaan.
Gerda Schrijver 14 januari 2024, 16:34
Genocide. ... Vandaag ontvingen we een nieuwsbrief uit Israel van vrienden, die een dochter en een zoon in het leger hebben. De dochter moet wacht lopen in de gevangenis waar de terroristen gevangen zitten. Zoals we vernamen hangt de sfeer van de dood rondom hun. Sommigen komen niet eens de cel uit om te luchten. Ze waren liever dood gegaan als martelaarshelden. Wat een verdorven ideologie! Een Arabische vrouw uit Gaza, had herhaaldelijk gratis hulpverlening gekregen in een Israelisch ziekenhuis. Was zij daar dan niet dankbaar voor. Jawel. Maar ze zei, " de joden moeten nu eenmaal allemaal dood." WIE PLEEGT ER NU GENOCIDE ?
Klaas de Jong 15 januari 2024, 14:41
Duitsland is de enige die de valse aantijging van Zuid-Afrika durft tegen te spreken. Eind volgende week herdenken wie de Holocaust maar hoe kunnen we dat doen als we nu blijven zwijgen? Na de Kristallnacht zweeg onze regering uit angst voor Hitler en zijn nazi's. Zijn Rutte en de Tweede Kamer nu ook te bang om te zeggen, dat wat er in Gaza gebeurt geen genocide (volkenmoord) is?
Marc van Naarden 16 januari 2024, 19:24
ja maar volgens de Hr.J.Derksen is het toch echt de schuld van de joden zelf en die kan het weten want hij is afgestudeerd op antisemitisme. Ook op het onderwerp genocide is hij een expert. Lees de artikelen die hij hier over publiceerde in V I . Zijn interesse is aangewakkerd door de vele joodse journalisten waar mee hij heeft samen gewerkt en natuurlijk ook de schoonfamilie van Johan Cruijff moedigde hem aan om zich in het jodendom te verdiepen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *