Een tournee voor vrede
Binnenland

Een tournee voor vrede

David Broza en Mira Awad gaan op tournee door Nederland

Redactie 21 november 2017, 00:00
Een tournee voor vrede
David Broza

David Broza

“I was brought up with a war, I don’t wanna fight no more,” zingt de Israëlische beroemdheid David Broza op zijn nieuwe album East Jerusalem, West Jerusalem. Het is ook de titel van zijn intrigerende documentaire over het samenbrengen van Israeli’s en Palestijnen door middel van muziek. Samen met de Palestijnse actrice, zangeres en mensenrechtenactiviste Mira Awad is Broza deze maand op tournee door Nederland.

Micky Cornelissen

In 2013 nam David Broza (62) het initiatief om artiesten met verschillende achtergronden, etniciteit en religies samen te brengen. Acht dagen en nachten sloten Israëlische en Palestijnse muzikanten zich samen op in een studio. De documentaire en het muziekalbum East Jerusalem, West Jerusalem zijn hiervan het resultaat. In de documentaire maakt een decor van grimmige rellen tussen Israëli’s en Palestijnen plaats voor een sfeer van saamhorigheid en vriendschap. Zo wordt een beeld geschetst
van hoop en optimisme, mogelijk gemaakt door samen te werken en te leven. De concerten komende weken in Nederland beginnen met de voor tv gemonteerde versie van de documentaire. “Het heeft me 38 jaar gekost om de kracht van muziek te begrijpen en te gebruiken. Ik denk niet dat ik de wereld ermee kan veranderen, maar ik kan mijn wereld er wel mee veranderen,” aldus Broza.

“David Broza is een geweldige artiest. Zijn lied Yihye Tov [‘Alles zal beter worden’] zou je het tweede volkslied van Israël kunnen noemen,” zegt Robert Baruch, organisator van de Nederlandse tournee van Broza en de Palestijnse Mira Awad (42). Eerder stond Broza op het podium met Jackson Browne, Steve Earle en Wyclef Jean. “Broza is een van de grote stemmen van Israël,” vervolgt Baruch. “Met zijn documentaire schetst hij een goed beeld van het Israël van nu en van de toekomst.”

Mira Awad

Dialoog
Broza ontving meerdere onderscheidingen voor zijn inzet voor de Israëlisch-Palestijnse dialoog, waarvoor Unicef hem tot goodwill ambassadeur benoemde. Mira Awad zet zich ook al jarenlang in voor een vreedzaam samenleven tussen Israëli’s en Palestijnen. Zij is het artistieke uithangbord voor Combatants for Peace, een cultureel project waarin Israëlische legerveteranen en Palestijnen die zich verzetten tegen het Israëlische leger nu juist samenwerken. In 2009 vertegenwoordigde zij Israël, samen met de Joodse Achinoam Nini, beter bekend als Noa, op het Eurovisie Songfestival. In 2012 stonden Broza en Awad samen op het podium in Nederland. Zij traden op in Carré
tijdens een benefietconcert voor Save a Child’s Heart.

“Documentaire en album laten zien wat de kracht van singer-songwriters is en dat zij situaties werkelijk kunnen veranderen door middel van muziek,” benadrukt Baruch. “De tournee gaat langs vijf verschillende theaters in Nederland en de belangstelling is groot. Dat is bijzonder, want ze zijn helemaal niet zo bekend hier.”

Broza en Awad geven eerst samen een korte inleiding op de documentaire en nadat die vertoond is spelen ze drie kwartier live. Daarna is er ruimte voor het publiek om met de artiesten te spreken: aan de hand van een stelling gaan Broza en Awad de discussie aan met de zaal. “Op die manier pakt iedereen iets mee van de boodschap die ze willen overbrengen,” aldus Baruch.

East Jeruzalem, West Jeruzalem, 18 t/m 26 november in Enschede, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Heerlen en Nijmegen. Meer info: www.davidbroza.net

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking