Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Elon Musk: ‘Soros haat mensheid’

Redactie 16 mei 2023, 17:19
Elon Musk: ‘Soros haat mensheid’

De eigenaar van Twitter, Elon Musk, wordt luid bejubeld door (extreem)rechtse socialmediagebruikers na zijn aanval op de Joodse miljardair, activist en filantroop George Soros.

‘Soros doet mij denken aan Magneto,’ tweette de rijkste man op aarde vanmorgen vroeg. Magneto is de slechterik uit het stripboek en hit-filmserie X-Men. Veel kritiek op de Amerikaans-Joodse Soros wordt beschouwd als antisemitisch, omdat daarbij vaak wordt geappelleerd aan racistische stereotypen over rijke, machtige Joden die de wereld willen beheersen. Daar komt bij dat Magneto in de X-Men-films en stripboeken een Holocaustoverlevende is, net als Soros.

Toen Twitteraars Musk daarop wezen, deed de eigenaar van Twitter, Tesla en SpaceX er nog een schepje bovenop: ‘Soros haat de mensheid’. Musks uitspraken worden door tegenstanders geplaatst in het licht van de enorme toename van antisemitisme en andere vormen van haat op Twitter, sinds de in Zuid-Afrika geboren ondernemer het socialmediabedrijf overnam. Ook ligt hij onder vuur vanwege uitspraken op Twitter die worden beschouwd als steun aan de Russische dictator Vladimir Poetin en diens invasie en bezetting van Oekraïne. Verschillende malen al is Musk betrapt op het verspreiden van nepnieuws uit extreemrechtse hoek, vaak complottheorieën met een raciale component.

De aanleiding voor zijn uitbarsting is waarschijnlijk een stuk voor de hand liggender: geld en ego. Musks opvallende uitspraken kwamen enkele dagen nadat bekend raakte dat de 92-jarige Soros al zijn aandelen in autofabrikant Tesla had verkocht. Dit weerhield talloze (extreem)rechtse Twitteraars er niet van Musk te prijzen voor zijn stellingname, terwijl progressieve en Joodse socialmediagebruikers Musk juist wezen op de schadelijkheid van zijn woorden.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Geert ter Horst 16 mei 2023, 19:41
Het is onterecht aanvallen op Soros zomaar als antisemitisch te beschouwen. Soros is immers, al moge hij joods zijn, een gezworen vijand van het Jodendom, zoals bijv. Rabbijn Dov Fischer duidelijk stelt: "It's a mitzvah, not anti-Semitism, to attack George Soros dangerous DA campaigns" (in de New York Post), en: "It's a biblical commandment to battle George Soros" (in Israel365 News). Ook de Coalition for Jewish Values, een orthodoxe organisatie van Rabbijnen, kant zich scherp tegen Soros en acht hem een gevaar voor de godsdienstvrijheid en een ondermijner van de traditionele waarden en normen van het Jodendom en de Westerse beschaving. Bovendien is Soros een enorme financier van de BDS beweging. Hij is dus zelf een doorgewinterde antisemiet.
Cees van Dijk 17 mei 2023, 09:18
Elon heeft het moeilijk. Twitter is hem boven het hoofd gegroeid. Of: leave Elon alone! (Zo, nu de humor-module weer uit.)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *