Escalatie in het noorden: Israël raakt Hezbollah diep in Libanon
NIW

Escalatie in het noorden: Israël raakt Hezbollah diep in Libanon

Redactie 26 februari 2024, 16:45
Escalatie in het noorden: Israël raakt Hezbollah diep in Libanon

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft vandaag aanvallen uitgevoerd op Hezbollahdoelen in de Bekaa-vallei, diep in het noordoosten van Libanon. Het is de eerste keer dat de IAF zo ver in libanon opereert sinds de sjiitische terreurbeweging de Joodse staat aanviel direct na het Hamas-bloedbad op 7 oktober. Hierdoor lijkt de kans op een grootschalige oorlog tussen Israël en de Libanese terroristen flink toegenomen.

Beelden van Israëlische luchtaanvallen in de Bekaa-vallei verschenen op X

Op socialmediaplatform X verschenen vanmorgen beelden van explosies na bombardementen in Baalbek, 65 kilometer ten noordoosten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Israël heeft al jaren niet meer zo diep in Libanon geopereerd. Het lijkt erop dat de IDF langzaam maar zeker de zachte handschoenen uittrekt en meer prioriteit geeft aan de strijd tegen de door Iran betaalde en bewapende ‘Partij van God’.

Hezbollah viel Israël begin oktober ongeprovoceerd aan ‘uit solidariteit’ met hun wapenbroeders en medeterroristen van Hamas. In de vier maanden sindsdien heeft de Libanese terreurbeweging honderden raketten afgeschoten op Noord-Israël en probeert het bijna dagelijks de joodse staat te infiltreren met drones. De sjiitische terroristen hebben hun pogingen met grondtroepen Israël binnen te trekken opgegeven, nadat hun aanvallen in oktober en november alle met forse verliezen werden afgeslagen door de IDF.

Hezbollah gaf toe dat bij de bombardementen in Baalbek twee terroristen zijn gedood

Tot nu toe zijn volgens Hezbollah 209 van haar strijders gedood, hoewel het werkelijke aantal gedode terroristen waarschijnlijk ruim boven de 300 ligt. Aan de Israëlische kant sneuvelden 14 soldaten. Ongeveer honderdduizend Israëlische burgers zijn uit het grensgebied met Libanon geëvacueerd.

Een Israëlische Hermes 450-drone

De Israëlische luchtaanvallen op Hezbollah in de Bekaa-vallei begonnen nadat de terreurbeweging een ongewapende Israëlische observatiedrone, een Hermes 450, hadden neergeschoten. Een eerste luchtdoelraket werd onderschept door het IDF-raketafweersysteem ‘Davids katapult’, maar een tweede raakte de drone, die daarna neerstortte.

Bij de bombardementen in Baalbek zijn tenminste twee terroristen gedood, gaf Hezbollah toe. Volgens een vredesovereenkomst tussen Libanon en Israël zou Hezbollah allang ontwapend moeten zijn. Ook zou de VN in Zuid-Libanon erop toe moeten zien dat de terreurbeweging niet opereert ten zuiden van de Litani-rivier, die zo’n 30 kilometer noordelijk van de grens loopt. Het is nauwelijks nodig te zeggen dat de Libanese regering noch de VN zich aan deze overeenkomst houden.

Op de foto boven: een rookkolom stijgt op boven Baalbek in de Bekaavallei in het noordoosten van Libanon, het gevolg van een Israëlische luchtaanval – Foto: X

Opmerkingen (2)
Shlomo Itai 26 februari 2024, 18:08
Het is natuurlijk wel overdreven om van de VN te verwachten dat ze Zuid Libanon schoon laten maken van terroristen, ze slagen er zelfs niet in om hun bewegingen waar te nemen, hoewel deze recht voor hun ogen plaats vinden. Blindheid is overigens niet de enige handicap van VN-era: Iets meer dan twintig jaar geleden hoorde ik tijdens een bezoek aan mijn kibbutz in het holst van de nacht schraap- en andere vreemde geluiden. Ook andere mensen hadden de geluiden gehoord en honden stonden met hun kop schuin naar de grond te luisteren. Later bleek dat een kleine Hamastunnel de kibbutz tot op 500 meter was genaderd. Zover plantte het geluid zich in de gedurende miljoenen jaren samengeklonken loessgrond voort. Als niemand van de UNWRA het graven van een grote tunnel, wat ook nog eens veel tijd gekost moet hebben, heeft gehoord, moet iedereen daar ook wel stokdoof zijn. Of 100 procent oostindisch doof natuurlijk.
Bas Fortuin 27 februari 2024, 11:32
Bemoedigend om te lezen: Het lijkt erop dat de IDF langzaam maar zeker de zachte handschoenen uittrekt en meer prioriteit geeft aan de strijd tegen de door Iran betaalde en bewapende ‘Partij van God’. Hezbollah"" Israel werd 7/10/23 op Simchat Torah = Vreugde der Wet, overvallen door het antisemitische Hamas en een dag later ook door het sjiitische Hezbollah die dood en terreur zaaiden in Israel. Ik hoop dat de Knesset en het oorlogskabinet van Premier Netanyahu dezelfde woorden zal spreken als Churchill deed 1940 om zijn troepen te motiveren om de nazi's te verslaan: ‘Het enige wat ik u kan bieden is bloed, hard werk, tranen en zweet.’ En zijn allerbekendste: ‘We zullen doorgaan tot het einde. We zullen vechten in Frankrijk, we zullen vechten op de zeeën en oceanen, we zullen met groeiend vertrouwen en groeiende kracht vechten in de lucht. We zullen ons eiland tegen elke prijs verdedigen. We zullen vechten op de stranden, we zullen vechten op de vliegvelden, we zullen vechten in de velden en in de straten, we zullen vechten in de heuvels. We zullen ons nooit overgeven!’ Israel moet zich niet laten paaien door Hamas/Hezbollah/Qatar om een wapenstilstand tijdens de Ramadan!!! Juist dan een pracht kans voor revanche om Hamas/Hezbollah volkomen/voorgoed uit te schakelen. Psalm 149.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *