Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen
Binnenland

Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen

Redactie 18 juli 2023, 06:00
Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen
Photo: Nichon Glerum

De Joodse bibliotheek Ets Haim in Amsterdam heeft twee projecten in gang gezet die een veilige toekomst moeten verzekeren voor de schatten die zij herbergt. Ten eerste moet de catalogisering van de hele bibliotheek worden afgerond. Bovendien moet het klimaat in de zeventiende-eeuwse ruimte voor de 23 duizend eeuwenoude, kwetsbare werken worden verbeterd. Voor deze zaken is nog een miljoen euro nodig. 

Tot nu toe is nog maar de helft van het boekenbezit gecatalogiseerd. Algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver zegt: “Tussen de honderd en tweehonderd boeken die we hier in Ets Haim hebben, zijn uiterst zeldzaam. We weten niet of er nog ergens exemplaren rondzwerven.” De bibliotheek is niet alleen interessant voor religiewetenschappers, maar geeft ook een inkijkje in de manier waarop Joden omgingen met de veelal vijandige buitenwereld. Het alleroudste boek is daarvan een voorbeeld, een Misjna Tora uit 1282 die werd gecensureerd door de kerk. 

Het tweede project is de samenstelling van de Encyclopedie van Joodse boekculturen, die binnen een afzienbare tijd zowel in boekvorm als online moet verschijnen.

Het oudste boek in Ets Haim is een Misjna Tora uit 1282, waarin
passages door de christelijke kerk werden gecensureerd.
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 18 juli 2023, 11:29
Nederlandse Grondwet: ARTIKEL 7...In Nederland heb je vooraf geen toestemming nodig om gedachten of gevoelens te publiceren in boeken, kranten of andere media. Voor reclame gelden er aparte spelregels." Helaas: Censuur van boeken en geschriften is van alle Eeuwen en GEZINDTEN!. De Maccabeeën schreven er al over. Een Torah/Bijbel enz. is niet te koop in een RK of Moslimland. En werd Ethica van de geleerde Joodse Spinoza ook niet door de Rabbijnen verboden? In 1677 publiceerden Amsterdamse vrijdenkers clandestien het controversiële meesterwerk van de filosoof Spinoza, de Ethica? Op 23-jarige leeftijd wordt Spinoza verstoten uit de joodse gemeenschap. Hij vertrekt noodgedwongen uit Amsterdam naar Rijnsburg en verhuist later naar Den Haag. Hij verdient de kost met het slijpen van brillenglazen en lenzen voor microscopen, onder meer voor Christiaan Huygens." En...Hoeveel boeken mogen 2023 [De gevaarlijkste dokter op aarde van Robert F. Kennedy] niet meer openlijk op de schappen van boekwinkels staan? Deze worden uitsluitend nog onder de toonbank verkocht? Je moet dan wel even een paar dagen wachten, naam en adres geven. In alle Ned. Bibliotheken [er sloten onder Rutte/Kaag ruim 300 de afgelopen tien jaar] vindt nu een grote zuivering plaats van boeken die niet aan de huidige Gender-Woke criterium voldoen. Sommige Boeken zijn nog wel te huur maar alleen op aanvraag via de Balie komen ze nog uit de Magazijnen. Toppunt waren/zijn Stalin-Mao-Kim-Clan, zij verboden ook Tig-soorten boeken. Bij Pol Pot was je al staatsgevaarlijk als je een Bril droeg en dus boeken las. Vooral RK, Vaticaan en Islam kenden eeuwenlang een draconische censuur, index van Verboden Boeken. De Staat hield burgers Arm, RKK en Islam hield burgers Dom. Velen konden niet lezen of schrijven. Pas in 1967 werd die index pas beëindigd. Let op: Vrijheid van Godsdienst, Vrije Pers en Meningsuiting zijn kostbare Grondrechten waarover wakkere burgers juist nu ijverig moeten waken. JESAJA 5.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *