Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen
Binnenland

Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen

Redactie 18 juli 2023, 06:00
Ets Haim wil kwetsbare boeken beter beschermen
Photo: Nichon Glerum

De Joodse bibliotheek Ets Haim in Amsterdam heeft twee projecten in gang gezet die een veilige toekomst moeten verzekeren voor de schatten die zij herbergt. Ten eerste moet de catalogisering van de hele bibliotheek worden afgerond. Bovendien moet het klimaat in de zeventiende-eeuwse ruimte voor de 23 duizend eeuwenoude, kwetsbare werken worden verbeterd. Voor deze zaken is nog een miljoen euro nodig. 

Tot nu toe is nog maar de helft van het boekenbezit gecatalogiseerd. Algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver zegt: “Tussen de honderd en tweehonderd boeken die we hier in Ets Haim hebben, zijn uiterst zeldzaam. We weten niet of er nog ergens exemplaren rondzwerven.” De bibliotheek is niet alleen interessant voor religiewetenschappers, maar geeft ook een inkijkje in de manier waarop Joden omgingen met de veelal vijandige buitenwereld. Het alleroudste boek is daarvan een voorbeeld, een Misjna Tora uit 1282 die werd gecensureerd door de kerk. 

Het tweede project is de samenstelling van de Encyclopedie van Joodse boekculturen, die binnen een afzienbare tijd zowel in boekvorm als online moet verschijnen.

Het oudste boek in Ets Haim is een Misjna Tora uit 1282, waarin
passages door de christelijke kerk werden gecensureerd.
Plaats opmerking