Vrijdagavond in Enkhuizen
Cultuur

Vrijdagavond in Enkhuizen

Redactie 02 juni 2024, 05:00
Vrijdagavond in Enkhuizen
De multimediale presentatie van een sabbatavond in 1916 in het Buitenmuseum Enkhuizen, met Anouk Dorfmann als de moeder van het gezin

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opent een nieuwe presentatie in het openluchtgedeelte, het Buitenmuseum. Het multimediale tableau brengt de bezoekers in contact met de familie Kornalijnslijper, die in 1916 de sjabbat voorbereidt. In de vooroorlogse jaren kende het havenstadje een aanzienlijke Joodse gemeenschap, die uiteraard niet mocht ontbreken in het historisch overzicht.

Een forse gift van de Vriendenloterij, bijna negen ton, maakte het vorig jaar mogelijk het Joodse erfgoed veilig te stellen. Ton Gobes en Jochem Kornalijnslijper ontfermden zich over de Joodse begraafplaats, het museum ontwikkelde de permanente presentatie, waaraan onder meer stadsbewoonster en theatermaakster Anouk Dorfmann en haar man Jules Buijs meewerkten. Op vrijdag 7 juni vertelt Dorfmann, die in de videoprojectie de moeder van het gezin speelt, over sjabbat vieren in 2024 tijdens het openingsprogramma. Die middag maken ook Jochem Kornalijnslijper en hoogleraar Bart Wallet hun opwachting in koffiehuis Hoorn, onderdeel van de opstelling in het Buitenmuseum.

Opmerkingen (3)
Ruud 03 juni 2024, 17:42
Ga snel allemaal kijken want volgende week staat de straat letterlijk zwart van de pallie knuffelaars en kun je niet meer veilig binnen komen....zonder intimidatie en doodsbedreigingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. Mogelijk gaan ze je als bezoeker opjagen zoals deze week ook in Rotterdam gebeurde omdat alles wat Joods is tegenwoordig uit de openbaarheid moet worden geweerd, zoals een kookboek. Ik ben benieuwd in welke krant het nieuwsbericht komt te staan van de eerste moedwillige vandalisme schade aan de tentoonstelling.
Jochem 04 juni 2024, 20:41
Ik wil Ruud graag uitnodigen contact met ons op te nemen.
Gerda Schrijver 07 juni 2024, 11:44
Van harte hoop ik, dat het voor ieder die de sabbat viert op 7 juni , vandaag dus, een hele mooie Shabat wordt. Dat het maar veilig en vredig zal zijn Enkhuizen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *