Eurovisie Songfestival naar Tel Aviv
Nieuws

Eurovisie Songfestival naar Tel Aviv

Redactie 13 september 2018, 00:00
Eurovisie Songfestival naar Tel Aviv

Het Eurovisie Songfestival zal volgend jaar in mei worden georganiseerd in Tel Aviv. Dat maakte de European Broadcasting Union (EBU) donderdag bekend.

Lange tijd werd er gespeculeerd over de uiteindelijke locatie voor de internationale wedstrijd. Netta Barzilai, de Israëlische zangeres die de vorige editie van het Songfestival won schreeuwde na haar overwinning ‘volgend jaar in Jeruzalem!’. Maar al snel werd duidelijk dat de Israëlische hoofdstad hoogstwaarschijnlijk niet de locatie zou worden voor de volgende editie. De stad zou geen concerthal of stadion hebben met voldoende capaciteit voor alle toeschouwers van het evenement.  Daarbij zou de finale van het Songfestival, die standaard op een zaterdag plaatsvind, problemen opleveren rondom de shabbat. Naast Jeruzalem en Tel Aviv werden ook Haifa en Eilat genoemd als mogelijke locaties. Toch leek Tel Aviv, de gay-capital van het Midden-Oosten, de meest logische locatie voor het uitbundige feest.

“Uiteindelijk hebben we besloten dat Tel Aviv de beste opstelling heeft om de grootste entertainmentshow ter wereld te organiseren,” zei Eurovisie-commissaris Jon Ola Sand over het besluit. “We zijn verheugd om het Eurovisiesongfestival naar een geheel nieuwe stad te brengen en verheugen ons op de samenwerking om het Eurovisie Songfestival 2019 de meest spectaculaire editie ooit te maken”.

Het besluit, dat oorspronkelijk vorige week al aangekondigd zou worden, werd verschillende keren uitgesteld. Volgens geruchten zou de vertraging te wijten zijn geweest aan een geschil tussen de staat Israël en de EBU. De EBU eiste dat alle bezoekers en deelnemers toegang tot het land krijgen, ongeacht hun politieke opvattingen. “Wij verwachten deze week garanties te ontvangen van premier Netanyahu met betrekking tot veiligheid, de toegang voor iedereen om deel te nemen, vrijheid van meningsuiting en voor de niet-politieke aard van de wedstrijd. Deze garanties zijn absoluut noodzakelijk om ons verder te helpen met de planning van het evenement en om de Eurovisie Songfestival-waarden van diversiteit en inclusiviteit te behouden,” zei Eurovisie-voorzitter Frank-Dieter Freiling daarover tijdens de aankondiging.

De Israëlische minister van Cultuur, Miri Regev heeft laten weten zich neer te leggen bij het besluit om het Songfestival in Tel Aviv te organiseren. Eerder kondigde Regev nog aan dat als het evenement niet in Jeruzalem zou worden georganiseerd, er helemaal geen wedstrijd zou komen. “Vanaf het moment dat het besluit werd genomen om het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv te organiseren, twijfelde ik er niet aan dat de staat Israël en de stad Tel Aviv het Eurovisie Songfestival op de beste en meest waardige manier zullen organiseren,” aldus Regev.

De twee halve finales van het Songfestival zullen plaats vinden op 14 en 16 mei. De grote finale zal op zaterdag 18 mei wereldwijd live worden uitgezonden.

Foto: Tomer Neuberg/Flash90 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking