Evelien Gans overleden
Nieuws

Evelien Gans overleden

Redactie 20 juli 2018, 00:00
Evelien Gans overleden

Historica Evelien Gans is donderdagmiddag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Uitgeverij Prometheus.

De uitgeverij schrijft dat de historica overleed na ‘enkele maanden van depressie’. “Ze had net haar agenda min of meer leeg om te beginnen aan het tweede deel van de dubbelbiografie (‘Jaap en Ischa’) waar ik haar bij zou helpen. We hebben uren bij haar thuis gezeten, archieven doorgespit en oude verhalen en anekdotes opgehaald en sketches beluisterd van Ischa Meijer. Maar ze kreeg last van ernstige somberheid,” zegt Ronit Palache, hoofd publiciteit bij Prometheus, tegen het NIW.

In 2008 verscheen het eerste deel van de door haar geschreven dubbelbiografie over vader en zoon Jaap en Ischa Meijer. In 2011 ontving Gans de Henriëtte Boasprijs voor het boek.

Gans werkte als senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en schreef meerdere boeken over de moderne Joodse geschiedenis. De actualiteit en historie van antisemitisme vormden een belangrijk onderdeel van haar onderzoeken en publicaties. Daarbij schuwde Gans het publieke debat niet. Voor haar proefschrift over de veranderende identiteit van Joodse sociaaldemocraten en socialistisch-zionisten De kleine verschillen die het leven uitmaken (1999) ontving ze de Henriette Roland Holst-prijs.

Naast onderzoeker bij het NIOD was Gans bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom aan de Universiteit van Amsterdam. Ook was zij actief als lid van de Commissie voor de Geschiedenis en de Cultuur van de Joden in Nederland van het Menasseh ben Israel Instituut.

Foto: Ernst Coppejan via uitgeverij Prometheus

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking