Bijna negentig procent van de Europese Joden die meededen aan een grote enquête van het EU-agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA), hebben het gevoel dat het antisemitisme in Europa de afgelopen vijf jaar is toegenomen.
Het onderzoek werd afgenomen onder ruim 16.000 Joden in twaalf verschillende landen, waaronder ruim 1200 uit Nederland en werd vanochtend gepresenteerd in Brussel. Negentig procent van de deelnemers gaf aan antisemitisme op het internet tegen te komen en dit te zien als een groot probleem. De uitingen van Jodenhaat spelen echter niet alleen online een rol, dertig procent van de deelnemers gaf aan het afgelopen jaar lastig te zijn gevallen vanwege hun Joodse achtergrond. Voornamelijk Joden die zichtbare geloofskenmerken dragen, zoals een keppeltje, zeggen hier mee te maken hebben gehad.
Een andere verontrustende uitkomst van het onderzoek is dat bijna tachtig procent van de deelnemers geen aangifte of melding doet van antisemitisme bij de politie of andere organisaties. Een veelvoorkomende reden hiervoor is dat de ondervraagden het gevoel hebben dat er ondanks hun melding, niets zal veranderen. Ook geeft een derde van de deelnemers aan Joodse gebouwen en evenementen te mijden, omdat zij zich daar onveilig voelen.
Timmermans
De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft na de publicatie van het onderzoek aangegeven ‘diep bezorgd’ te zijn over de uitkomsten. Daarbij zei Timmermans dat men ‘krachtig en collectief’ moet gaan optreden. “De Joodse gemeenschap moet zich veilig en thuis voelen in Europa,” aldus Timmermans. In de twaalf landen waarin het onderzoek is gedaan woont 96 procent van de Joodse bevolking van Europa. Een derde van de deelnemers gaf aan te overwegen om te emigreren naar Israël of Amerika.
CJO
Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête de Europese lidstaten opgeroepen om actie te ondernemen. “Deze schokkende percentages maken het, volgens het CJO, noodzakelijk dat de 28 Europese lidstaten onmiddellijk en zonder voorbehoud de strategie implementeren, die de Europese Raad zes dagen geleden unaniem heeft aangenomen.” Die strategie bestaat onder andere uit de aanvaarding van de IHRA-definitie, betere beveiliging van Joodse gemeenschappen en een verbetering van de registratie van haatmisdrijven. Het CJO roept daarbij ook de Nederlandse regering op om ‘met spoed’ deze maatregelen over te nemen. “Het wetsvoorstel dat de Kamerleden Segers (CU) en Yesilgöz (VVD) momenteel over antisemitisme voorbereiden, biedt daartoe een uitstekend aanknopingspunt,” aldus het overlegorgaan.