Franse rechtbank veroordeelt imam na antisemitische preek
Nieuws

Franse rechtbank veroordeelt imam na antisemitische preek

Redactie 01 juni 2022, 13:29
Franse rechtbank veroordeelt imam na antisemitische preek

Een Franse imam is schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot geweld en rassenhaat’. In 2017 hield hij een toespraak waarin hij sprak over het doden van Joden.

Mohamed Tataiat is de imam van de Grote Moskee in de Franse stad Toulouse. Hij citeerde een hadith, gezegde, van de profeet Mohammed. “De dag des oordeels zal alleen komen wanneer de moslims tegen de Joden vechten. De Jood zal zich verschuilen achter de boom en de steen, en de boom en de steen zullen zeggen: ‘O moslim, o dienaar van God, er is een Jood achter mij, kom en dood hem.”

Tataiat stond al eerder voor de rechter vanwege de uitspraak. Zes Joodse organisaties deden aangifte tegen hem, waaronder het Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme. In eerste instantie werd de imam vrijgesproken.

De partijen gingen in hoger beroep en maandag oordeelde het Franse Hooggerechtshof dat de man zich wel schuldig heeft gemaakt aan opruiing en legde hem een boete van tienduizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op.

Aanklager Alix-Marie Cabot-Chaumeton benadrukte in de rechtszaal dat het proces plaatsvond in Toulouse, waar in maart 2012 de islamitische terrorist Mohamed Merah drie jonge kinderen en een leraar doodschoot op de Joodse school Ozar Hatorah. Ook zei ze dat Tataiat zijn ‘morele autoriteit’ heeft geschonden.

De advocaten van de imam zeiden tijdens het proces dat hij de hadith fout zou hebben geïnterpreteerd en hij deze juist had geciteerd als ‘waarschuwing om niet deel te nemen aan een beweging die tot dit tragische einde leidt.’ De rechtbank ging niet mee in dat excuus.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking