Frexit
Nieuws

Frexit

Redactie 16 maart 2019, 00:00
Frexit

In tijden van antisemitisme en andere narigheid kan showbizz voor een beetje licht zorgen.Toen ik iets meer dan twee jaar geleden met deze column begon, had ik in eerste instantie wat bezwaren tegen de titel. Zelf ben ik niet zo van de woordspelingen. En helemaal niet van Joodse. Juicy, jewcy, ik wist het niet. Maar ja, bezwaren zijn er om over de schutting te gooien. Dit soort Joodse verbasteringen zijn overigens niet nieuw, ze komen dagelijks voor. Deze week nog zag ik een pareltje langskomen: ‘Jexodus’. Dit is een beweging van Joodse pro-Trump millenials die Democratische partijleden oproepen hun partijpas in te leveren, wat tot een ‘Joodse exodus’ uit die partij moet leiden. Reden: de Democraten zijn anti-Israël en antisemitisch. Om een lang verhaal kort te maken, de Republikeinen proberen heel slim de kleine barstjes bij hun tegenstander te laten groeien tot kraters. Barstjes die zijn ontstaan door Democraten als Ilhan Omar, die Israël hard aanvallen en daarbij de stereotypen die we allemaal wel kennen niet uit de weg gaan.

Om te laten zien dat Jexodus een echte beweging is – inclusief een hilarisch logo en dito website – schoof de beeldschone Joodse woordvoerster Elizabeth Pipko bij Fox News aan, waar zij mocht vertellen wat er allemaal mis is met de Democraten. Niet veel later slingerde ook president Trump berichten over Jexodus de wereld in. Logisch, hij heeft er baat bij.

Volgens The Washington Post is er trouwens helemaal geen sprake van een leegloop van Joodse Democraten, maar dat maakt mij eigenlijk helemaal niet uit. De wereld heeft in ieder geval kennis kunnen maken met de flauwe samenvoeging ‘Jexodus’. Al denk ik dat die een korter leven is beschoren dan Jewcy News. Want al is dit mijn laatste column, mijn opvolger zal ongetwijfeld de beslommeringen in de wereld van glitter, glamour, cultuur en Joodse spielerei op de voet volgen. En gelukkig maar, want in deze donkere tijden van antisemitisme en andere narigheid kan showbizz voor een beetje licht zorgen. Of het nu gaat over het Songfestival, over een Joodse filmster of komiek, je kunt er altijd om lachen. Jewcy News is een tegenhanger van Jexodus; geen angst, maar een glimlach. Ik zal de column dan ook gaan missen, vooral omdat ik voortaan geen reden meer heb om ongegeneerd roddelblaadjes door te spitten. Normaal gesproken lees je ze alleen bij de kapper, maar ik had een excuus. Lekker kijken naar pikante kiekjes van supermodel Bar Refaeli of filmster Gal Gadot. Lekker naar SBS Shownieuws kijken omdat Dotan weer allemaal fans uit zijn duim heeft gezogen. Wederom naar SBS Shownieuws kijken omdat Patty, de moeder van Dotan, hysterisch doet. Wat ga ik het missen. “Waarom stop je er dan mee?”, zult u zich misschien afvragen. Simpel gezegd, het is het tijd voor nieuw bloed. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik maar weinig ingezonden brieven heb gekregen. Af en toe probeerde ik hard uit de hoek te komen, een beetje provoceren. Gewoon, omdat het kan. Dus aan mijn opvolger het advies: hou ze scherp!

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking