Friedman verdeelt
Buitenland

Friedman verdeelt

Joodse organisaties in de VS staan lijnrecht tegenover elkaar sinds president-elect Donald Trump zijn vriend David Friedman heeft voorgedragen voor het ambassadeurschap in Israël. [...]

Redactie 23 december 2016, 00:00

Friedman met Trump. Foto: onlysimchas.imgix.net met dank aan Alain Bobbe

Friedman met Trump. Foto: onlysimchas.imgix.net met dank aan Alain Bobbe

Joodse organisaties in de VS staan lijnrecht tegenover elkaar sinds president-elect Donald Trump zijn vriend David Friedman heeft voorgedragen voor het ambassadeurschap in Israël.

De aankondiging is als een bom ingeslagen en zorgt nu al voor diepe verdeeldheid tussen rechts en links in Joods Amerika. David Friedman, persoonlijke vriend van Trump, advocaat gespecialiseerd in faillissementen en activist voor de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, is nu al de meest omstreden Amerikaanse ambassadeur die Israël ooit heeft gehad, en hij is nog niet eens benoemd. De website van de progressieve lobby-/activistenclub J Street opent met een commentaar dat er niet om liegt: “Trumps keuze voor ambassadeur in Israël toont zijn minachting voor J Street-aanhangers en de normen en waarden van de overgrote meerderheid van de Amerikaanse Joden. Strijd met ons tegen zijn nominatie.”
Verwonderlijk is de felheid van deze reactie niet, wanneer je bedenkt dat Friedman de J Street-activisten met kapo’s heeft vergeleken. In zijn column op de religieus-zionistische website Arutz Sheva schreef Friedman in juni: “Kapo’s werden geconfronteerd met uitzonderlijke wreedheid en wie weet wat elk van ons had gedaan onder die omstandigheden om zijn dierbaren te redden? Maar J Street? Zij zijn niets anders dan zelfgenoegzame pleitbezorgers voor de vernietiging van Israël, tot ons gebracht vanaf hun comfortabele, veilige Amerikaanse sofa’s – het is moeilijk je iets ergers voor te stellen.”

Bewijs
Niet alleen J Street is woedend, ook andere progressieve Joodse organisaties in de VS lieten in koor hun afschuw blijken over Friedmans nominatie. “Hij vertegenwoordigt het soort extreme denkbeelden waar de meeste Amerikaanse Joden van walgen,” schreef het New Israel Fund in een verklaring. IfNotNow, een andere linkse Joods-Amerikaanse groep, ziet in Friedmans benoeming verder bewijs dat Trump van plan is een beleid te voeren dat ‘vrijheid en waardigheid ontzegt aan Israëli’s en Palestijnen’. J Street heeft aangekondigd te gaan lobbyen in de Senaat, die de benoeming van ambassadeurs moet goedkeuren. Maar er zijn ook positieve reacties op Trumps keuze. Morton Klein, voorzitter van de rechtse Zionist Organization of America, had niets dan lovende woorden voor Friedman: “Mijn vriend David heeft de potentie de grootste VS-ambassadeur in Israël ooit te worden. […] Geen van zijn voorgangers waardeerde de politieke, historische, juridische en religieuze rechten van de Joden in Judea, Samaria en Jeruzalem, zoals David dat doet.”

‘Hij vertegenwoordigt het soort extreme denkbeelden waar de meeste Amerikaanse Joden van walgen’

Zelfvernietigend
Klopt het dat Friedmans opvattingen over het nederzettingenbeleid en de tweetstatenoplossing ‘extremer zijn dan die van welke Israëlische regering dan ook’, zoals rabbijn Rick Jacobs van de Union for reform Judaism hen typeert? Friedman is voorzitter van de Amerikaanse Vrienden van Bet El, een van de oudste illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. (Saillant detail is dat Donald Trump zelf in 2003 10.000 dollar doneerde aan deze organisatie.) En in augustus publiceerde de beoogd ambassadeur een artikel in Arutz Sheva met als kop: ‘Beëindig het tweestaten-narratief. Het was nooit een oplossing, maar slechts een illusie die alleen de VS en de Arabieren diende’. Friedman noemde president Obama ook al een ‘antisemiet’ en voorspelde dat onder Donald Trump ‘Israël geen druk zal voelen om zelfvernietigende concessies te doen’. Als klap op de vuurpijl heeft David Friedman laten weten zich erop te verheugen zijn werk te verrichten vanuit ‘de Amerikaanse ambassade in Israëls eeuwige hoofdstad Jeruzalem’, wat impliceert dat hij van plan is Trumps belofte de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar de hoofdstad van de Joodse Staat, waar te maken. Dit voornemen leidde direct tot woedende reacties vanuit de Arabische wereld: “Het verplaatsen van de ambassade is een oorlogsverklaring,” aldus sjeik Ekrema Sabri, imam van de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking