Gantz en Lapid samen tegen Netanyahu
Nieuws

Gantz en Lapid samen tegen Netanyahu

Redactie 21 februari 2019, 00:00
Gantz en Lapid samen tegen Netanyahu
De kopstukken uit de nieuwe partij vlnr: Moshe Ayalon, Benny Gantz, Yair Lapid en Gabi Ashkenazi

De kopstukken van de nieuwe partij vlnr: Moshe Ayalon, Benny Gantz, Yair Lapid en Gabi Ashkenazi

Groot, brekend nieuws uit Israël: de twee belangrijkste oppositiepolitici en hun partijen verenigen zich in de (verkiezings)strijd tegen premier Benjamin Netanyahu. Benny Gantz, oud-stafchef van de IDF en in de peilingen Netanyahu’s belangrijkste uitdager, en Yair Lapid, de politieke leider die er al jaren niet in slaagt ‘Bibi’ van de troon te stoten, gaan de verkiezingen van 9 april in met een gemeenschappelijke lijst.

Aan de eenwording gingen weken onderhandelen vooraf. Eerder deze week leken de twee partijen niet tot een overeenkomst te komen, maar onder druk van de deadline voor het indienen van de kieslijsten, vandaag, is het toch gelukt. De leiderschapskwestie wordt als volgt opgelost: mochten Gantz en Lapid Netanyahu verslaan en een regering vormen, wordt de oud-generaal de eerste twee jaar premier en de Yesh Atid-leider de twee jaar daarna. Volgens peilingen zou de nieuwe combinatie het Likoed erg moeilijk kunnen maken en zelfs de grootste partij in de Knesset kunnen worden, wat overigens niet betekent dat zij ook de regering kan vormen. Netanyahu heeft op rechts nu eenmaal meer potentiële coalitiepartners dan de centristische combinatie van Gantz en Lapid.

Nog meer slecht nieuws voor Bibi: die andere populaire oud-IDF-baas, generaal b.d. Gabi Ashkenazi heeft zich ook bij het Gantz/Lapid-kamp gevoegd. Jarenlang werd Bibi’s Likoed gezien als het enige alternatief om Israël veilig te houden, maar zijn tegenstanders kunnen nu pochen met een verbluffende hoeveelheid ervaren experts op dat vlak. Want naast Gantz en Ashkenazi heeft de nieuwe lijstverbinding nog een oud-IDF-stafchef in de gelederen. Moshe Ayalon was bovendien minister van Defensie onder Netanyahu van 2013 tot 2016. Daarna verliet hij Likoed en richtte vorig jaar met Gantz de nieuwe partij Hosen L’Yisrael (‘Israëls Kracht’) op, die nu dus met Yair Lapids Yesh Atid (‘Er is een toekomst’) samen is gegaan.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking