Gastvrij
Commentaar

Gastvrij

Esther Voet 23 juni 2022, 08:00
Gastvrij

Hoe het u zal vergaan als u leest over de feestelijke inwijding van de nieuwe tora in Middelburg weet ik niet, maar ik werd er helemaal vrolijk van. Het enthousiasme van de killeleden daar, van spil Luuc Smit in het bijzonder, werkt aanstekelijk en inspirerend. En ja, nu met dank aan de digitale techniek uw NIW hoofdzakelijk vanuit huis wordt geproduceerd, opent dat de mogelijkheid verder dan de Randstad te kijken voor een huisje met een tuintje, een grote persoonlijke wens. Ik overwoog na het schrijven van het artikel zelfs even dagdromend een verhuizing naar de Zeeuwse hoofdstad, waar de huizenprijzen nog redelijk zijn en binnen mijn mogelijkheden passen. Het is een optie, want wie Middelburg ooit heeft bezocht, weet dat de stad schilderachtig mooi is.

Maar vooral de gastvrijheid van de Middelburgers sprak me aan. Nu weet ik dat kleine medienesjoeltjes voor heel andere uitdagingen staan dan grotere, bijvoorbeeld die in Amsterdam. Maar ik herinner me nog goed hoe ik mij ruim een half leven geleden, na een verblijf van drie jaar in het buitenland, aan een sjoelbezoek waagde in het Amsterdamse. Natuurlijk, ik was een vreemde eend in de bijt, een mediene stamper bovendien. Wie is dat wicht, zag ik de sjoelgangers denken. Ik werd van top tot teen bekeken, waarna de hoofden werden weggedraaid. Na afloop liep iedereen met een grote boog om mij heen. Ik voelde me ontzettend eenzaam en beslist niet welkom. Geen enkele nieuwsgierige vraag van: “We hebben je hier nog nooit gezien, wie ben je, waar kom je vandaan?” Ik heb er geen voet meer over de drempel gezet, totdat ik er jaren later een keer uit hoofde van mijn functie moest zijn.

In deze tijd, waarin veel sjoels leeglopen, moeten we misschien de vraag stellen of dat niet aan de heersende mores in sommige gemeenschappen ligt. Veel Joden hebben het gevoel nodig dat zij erbij horen, ook als ze niet de hele dienst uit hun hoofd kennen. Je ervaart die gastvrijheid, het gevoel welkom te zijn, bij kleine sjoels in de mediene, maar bijvoorbeeld ook bij AMOS en de Amsterdamse LJG. Wellicht dat het feestelijke verhaal van Middelburg ook andere sjoels kan inspireren.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking