Gedode terrorist was ‘verpleger bij Artsen zonder Grenzen’
Nieuws

Gedode terrorist was ‘verpleger bij Artsen zonder Grenzen’

Redactie 24 augustus 2018, 00:00
Gedode terrorist was ‘verpleger bij Artsen zonder Grenzen’
De broers Majdawali, links Hani. (Foto Facebook)

Een door het Israëlische leger aan de grens met Gaza doodgeschoten Palestijn was als verpleger werkzaam bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG). Dit maakten de Israel Defence Forces (IDF) donderdag bekend.

De broers Majdawali, links Hani. (Foto Facebook)

De man zou maandag het vuur op Israëlische soldaten hebben geopend en een granaat naar hen hebben gegooid, voordat IDF-troepen hem doodschoten. De IDF hebben de naam van de Palestijnen vrijgegeven als Hani Majdalawi en Artsen zonder Grenzen om opheldering hebben gevraagd, meldt persbureau Reuters.

De hulporganisatie heeft de dood van Majdalawi bevestigd, zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan: “Wij zijn bezig de omstandigheden van dit uiterst verontrustende incident te verifiëren en te begrijpen, en kunnen op dit moment geen verder commentaar geven,” liet AzG weten.

Geen enkele Palestijnse terreurorganisatie heeft het lidmaatschap van Majdalawi opgeëist. Zijn broer Osama beschrijft Hani op zijn Facebookpagina als een ‘martelaar’ die ‘het wapen van zijn eigen geld had gekocht’ en ‘volledig onafhankelijk’ handelde. Osama schrijft dat Hani inderdaad voor Artsen zonder Grenzen werkte, dat hij ‘psychologisch stabiel was’ en overleefd wordt door zijn ‘zwangere vrouw’.

Een andere hulporganisatie, de UNRWA (de VN-tak die zich specifiek bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen), raakte in 2015 in opspraak toen bleek dat haar medewerkers hadden opgeroepen tot aanvallen op Israëli’s: “Steek de zionistische honden neer,” schreef een UNRWA-medewerker toen. De VN zou hebben opgetreden tegen de betrokken medewerkers, maar de relatie met Israël en de VS is sindsdien – mede door dit incident – ernstig verstoord. Een gewapende aanval zoals in het geval van Hani Majdalawi kan, indien bevestigd, Artsen zonder Grenzen in grote verlegenheid brengen omdat deze de neutraliteit van de hulpverleners in twijfel trekt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking