‘Geen hongersnood in Gaza’
Buitenland

‘Geen hongersnood in Gaza’

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat genoeg voedsel de Gazastrook binnenkomt om de gehele bevolking te voeden. De logica wees daar al eerder op.

Redactie 28 juni 2024, 07:00
‘Geen hongersnood in Gaza’
Palestijnen in Deir al-Balah krijgen een door vrijwilligers bereide maaltijd. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Tweede Kamerlid Dennis Ram (PVV) kreeg het deze week zwaar te verduren van zijn collega’s en echt niet alleen van de linkse anti-Israëlfracties. Ook Kamerleden van de aanstaande regeringspartijen VVD en NSC namen het Ram kwalijk dat hij ontkende dat in Gaza een hongersnood heerst. Volgens Femke Zeedijk van NSC ging de PVV’er met zijn uitspraken ‘buiten zijn boekje’. 

Ram is zeker niet de enige die eraan twijfelt of er massaal honger heerst onder de burgerbevolking van Gaza. Over de terroristen van Hamas en hun families hoeven we het niet te hebben, die stelen zoveel van de door de internationale gemeenschap gratis aangeboden voedselhulp dat zij ruim voldoende voor zichzelf hebben. Wat daarna overblijft, verkopen zij tegen woekerprijzen op de markten van Rafah, Khan Younis en andere steden in de Strook waar Hamas nog of weer de scepter zwaait.

Een voor de hand liggend bewijs dat het meevalt met de honger in Gaza is dat er nergens beelden van de ‘hongersnood’ te zien zijn. Bij soortgelijke rampen in Afrika zijn we gewend aan beelden van uitgemergelde slachtoffers en dat terwijl de wereld nauwelijks oog heeft voor dat continent, zeker in vergelijking met de 24/7-berichtgeving uit Gaza. Als er echt hongersnood zou heersen, mag aangenomen worden dat pro-Palestijnse media – de overgrote meerderheid in Europa – daar de kijker dag en nacht beelden van zouden voorschotelen. Dat dit niet gebeurt, is een belangrijke aanwijzing dat de situatie lang niet zo rampzalig is als de VN, anti-Israëlische activisten en zeker Hamas ons willen laten geloven.

Knuppel in het hoenderhok

Maar er is ook meer wetenschappelijk bewijs. Dat kwam eind maart al van COGAT, de IDF-organisatie verantwoordelijk voor de levering van voedselhulp aan de Gazastrook. COGAT constateerde ‘belangrijke feitelijke en methodologische onjuistheden’ in een rapport waarin werd geschat dat de helft van de Gazaanse bevolking leed aan ‘catastrofale honger’. Daarvoor was als meetinstrument de IPC-schaal gebruikt, die de mate van voedselzekerheid in een conflictgebied aangeeft. Wie nu roept dat de IDF natuurlijk niet te vertrouwen is als bron, zal toch moeten toegeven dat COGAT gelijk heeft gekregen. Als inderdaad de helft van de Gazanen in maart al catastrofale honger leed, zouden nu – eind juni – honderdduizenden verhongerd moeten zijn. Quod non

De hoogleraren komen op 3374 calorieën per persoon per dag

Wat de geloofwaardigheid van het hongersnood-discours niet ten goede komt, is dat de bewering letterlijk al sinds de eerste week van de oorlog in Gaza is verspreid door Palestijnse en internationale organisaties. Bovendien baseren veel internationale ngo’s zich louter op informatie van de autoriteiten in Gaza – lees Hamas – of de UNRWA. En wie de laatste weken en maanden heeft opgelet, heeft kunnen constateren dat Hamas en UNRWA veelal synoniemen zijn. 

Nu hebben twee wetenschappers van Columbia University de knuppel in het hoenderhok gegooid. Hoogleraren Awi Federgruen en Ran Kivetz constateren dat hongersnood in Gaza een ‘mythe’ is, omdat er voldoende voedsel de Strook binnenkomt om de gehele bevolking te voeden. Federgruen en Kivetz berekenden dat met 250 vrachtwagen-ladingen per dag 2,20 kilogram voedsel per inwoner wordt geleverd. De hoogleraren komen op 3374 calorieën per persoon per dag, ruim boven het benodigde minimum van 2100.  

“Als er al ergens hongersnood in Gaza zou zijn, komt die niet op rekening van Israël,” constateren Federgruen en Kivetz. “Integendeel, Israël voert verschillende operaties uit om ervoor te zorgen dat genoeg voedsel over land Gaza binnenkomt.” Wie wijst op de opvallend Joods klinkende namen van de twee hoogleraren, moet eraan denken dat zij voor Columbia University werken, niet bepaald de meest pro-Israëlische Amerikaanse universiteit. Had PVV-Kamerlid Dennis Ram dan toch gelijk?

Opmerkingen (5)
Ruud 28 juni 2024, 14:55
Natuurlijk heeft Dennis gelijk! Net als COGAT. Echter past dit geheel niet in het narratief van de linkse media en politici. Jammer is dat Dennis niet meteen met deze cijfers de linkse spreekbuizen van repliek dient om hen het zwijgen op te leggen. Er zit een duistere organisatie achter de zwaar negatieve propaganda tegen Israël! Als de ngo's hun zin krijgen over de levering van de F-35 onderdelen aan Israël, en ze krijgen straks ook nog gelijk van de rechter dan is het hek van de dam. Wereldwijd kunnen geen enkele wapen leveranties meer plaatsvinden want de ngo's bepalen de hele militaire do's and don't's. Waarom gaat een rechter op de stoel zitten van een regering om het buitenland beleid te beïnvloeden. Niet zijn taak. Ook hier zit dezelfde organisatie achter als de leugens die sinds 8 oktober over de Gaza worden verspreid. De leugens worden al vanaf 15 mei 1948 verspreidt. De islam infiltratie en indoctrinatie is onomkeerbaar. Heel simpel: without lies, islam dies.
tiki 28 juni 2024, 15:59
Wat Israel & "palestina" /Gaza betreft is er maar één vaste waarde: "Al is de waarheid nóg zo snel, de leugen achterhaalt hem wel". Twijfel NOOIT aan een ""pro palestijnse"" mening, gevormd door ongeinformeerde & vooringenomen idioten uit politiek & journalistiek, universiteiten & kleuterscholen, kunst & cultuur, influencers & followers. geschoold via Tiktok/Instagram. Géén enkel bewijs zal hen van de wijs brengen want dát gaat buiten hun boekje geschreven volgens het bekende scenario...."no matter what YOU do, blame the Jew! Nee, er is géén hongersnood maar een distibutie probleem in Gaza omdat Hamas mét geweld de boel conveskeert. GAZA, hét toverwoord om de Internationale ""pro palestijnse"" Humanisten gemeenschap op de been te krijgen zoals Al Aqsa dat is voor Moslims. Tijd voor de aankomende regeringspartijen hun "kennis" over het MO bij te stellen.
Bert. 30 juni 2024, 09:48
Het nos-journaal is ook heel duidelijk over waar bij hun redactie de sympathie ligt. De veelvuldige anti-Israël berichtgeving neemt af en toe bizarre vormen aan. Over de 'hongersnood' in Gaza werd in een zes-uur-journaal van vorige week bericht met een item waarin een uitgemergelde tiener - voor iedereen een duidelijk anorexiapatiëntje- werd geshowd die door Annechien Steenhuizen met een grafstem als een slachtoffer van de door Israël veroorzaakte hongersnood werd omschreven. Wonderbaarlijk genoeg zagen alle andere Palestijnen in het filmpje er goed doorvoed uit...
Rena Weissman 01 juli 2024, 08:28
Ik zag laatst een nieuwsbericht van Christenen voor Israël waar een onderzoeker uitlegde dat er tijdens de 'hevige hongersnood in Noord-Gaza' een meting was gedaan vanuit Europa, 40-60% van hun caloriën kregen de Gazanen binnen volgens hun, bleek uiteindelijk dat de meting maar één soort voedselhulp had meegeteld, en dat er eigenlijk 150% van de calorieën per persoon binnenkwam in Noord-Gaza. Ik vraag me het oprecht af, al maanden: Zijn 'de slimme mensen van de maatschappij' (Journalisten, onderzoekers, Universiteit-studenten) nou echt héél vaak héél dom, of liegen ze expres... (En waarom? Omdat dat is wat het publiek wil horen? Omdat Antisemitisme te diep ingeworteld zit?) Ik weet niet wat erger is....
Shlomo Itai 01 juli 2024, 09:21
Je hoeft niet over al dan niet gemanipuleerde rapporten te beschikken: Het is voldoende om zelf de foto's uit Gaza kritisch te bekijken en te vergelijken met foto's van tijden en gebieden waar écht hongersnood heerste. De kinderen op bijgevoegde en vele andere foto's zien er goed uit en er is totaal geen vergelijking met de beelden van vroeger uit India, Biafra of de Nederlandse hongerwinter, laat staan met beelden uit de concentratiekampen. De magere kinderen op onlangs door Hamas getoonde beelden zijn overduidelijk door Hamas bijeengebrachte kinderen met een medisch probleem, zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem, want de ouders om de kinderen heen zagen er zeer goed gevoed uit.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *