Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Gezocht: Joodse oorlogsmisdadigers

De Litouwse ombudsman Vigilijus Sadauskas bood op zijn blog een bedrag van 1000 euro aan voor een scriptie over de betrokkenheid van Joden bij oorlogsmisdaden en moorden.

Redactie 16 februari 2018, 00:00
Gezocht: Joodse oorlogsmisdadigers

De Litouwse ombudsman voor academische ethiek heeft een opmerkelijk verzoek gedaan aan studenten en academici. Vigilijus Sadauskas bood op zijn blog een bedrag van 1000 euro aan voor een scriptie over de betrokkenheid van Joden bij oorlogsmisdaden en moorden.

Wie de scriptie schrijft lijkt Sadauskas niet veel uit te maken, op zijn blog specificeert hij de mogelijke schrijver als ‘middelbare scholier’ of ‘wetenschapper’. Voor die 1000 euro verwacht de ombudsman wel minstens tien pagina’s over “individuele Joden die mensen hebben vermoord, hebben meegewerkt aan deportaties of martelingen.”

Fauna Kukliansky, woordvoerster van de Litouws-Joodse gemeenschap, noemt het verzoek van Sadauskas antisemitisch. Ook Viktoras Pranckietis, lid van het Litouwse parlement vindt de oproep te ver gaan en riep Sadauskas op om af te treden als ombudsman.

Het is niet de eerste keer dat het onderwerp in Litouwen speelt, in 2008 werden drie Joodse mannen aangeklaagd omdat zij tijdens de Shoa misdaden zouden hebben gepleegd. De zaak werd al snel geseponeerd na internationale verontwaardiging over het proces.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *