Grootste Israëlische aanval op Gaza sinds 2014
Nieuws

Grootste Israëlische aanval op Gaza sinds 2014

Redactie 14 juli 2018, 00:00
Grootste Israëlische aanval op Gaza sinds 2014

De Israëlische luchtmacht heeft zaterdag aanvallen uitgevoerd op meer dan veertig doelwitten in Gaza. De actie is de het grootste offensief van het Israëlische leger tegen terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook sinds Operation Protective Edge 2014.

Het Israëlische offensief begon in de nacht van vrijdag op zaterdag met een vergeldingsactie nadat een IDF-officier op vrijdag gewond was geraakt door een granaat afgeschoten vanuit de Gazastrook. De verwonding van de officier lijkt de spreekwoordelijke druppel voor Israël na wekenlang bestookt te zijn met brandbare vliegers, mortiergranaten en raketten vanuit Gaza. Volgens IDF-woordvoerder generaal Ronen Manelis heeft de grootschalige actie het doel om de vliegers en raketbeschietingen, maar ook de protesten langs de grens te stoppen. “Deze drie factoren nemen we serieus en wij kunnen niet toestaan dat ze voortduren.” De actie is volgens de IDF nodig om het ‘gevoel van veiligheid te herstellen’. Tijdens de nachtelijke actie werden een tunnel die gebruikt zou worden voor terreuracties en een Hamas trainingsbasis aangevallen.

Zaterdag voerde het Israëlische leger opnieuw luchtaanvallen uit, ditmaal met het hoofdkwartier van het Hamas bataljon in Beit Lahia aan de noordelijke kant van de Strook als doelwit. “De focus ligt op het Hamas hoofdkwartier in Beit Lahia met onder andere trainingscomplexen, wapenopslagen, commandocentra en kantoren,” liet de IDF in een verklaring weten. Ook voerde het Israëlische leger een aanval uit op een wapenfabriek met grote opslagcapaciteit. Bij het offensief zouden zeker 12 Palestijnen gewond zijn geraakt.

De Palestijnen vuurden zaterdag tijdens de actie meer dan zestig raketten af richting Israël. In de Israëlische stad Sderot werd een synagoge geraakt door een van de projectielen. De synagoge was op het moment van de inslag leeg, maar op straat raakte drie mensen lichtgewond. Ook heeft een raket een boerderij dichtbij de grens met de Strook geraakt. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. De Israëlische bewoners van de grensstreek hebben de opdracht gekregen om voorlopig in de buurt van de schuilkelders te blijven. Alle grote bijeenkomsten in de regio zijn afgelast.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking