Grote beloning voor Israëlische maanlanding
Nieuws

Grote beloning voor Israëlische maanlanding

Redactie 29 maart 2019, 00:00
Grote beloning voor Israëlische maanlanding
Selfie van Beresheet

Selfie van Beresheet

De XPrize Foundation, een fonds dat technologische vooruitgang stimuleert, heeft aangekondigd het SpaceIL-team een miljoen dollar te schenken als hun ruimtesonde Beresheet een succesvolle landing op de maan maakt.

Beresheet moet op 11 april landen. Mocht dat allemaal succesvol verlopen, dan is Israël het vierde land op de maan. Het grote geldbedrag voor extra ruimteonderzoek zou voor het team een kers op de taart zijn.

De XPrize Foundation besloot de beloning uit te loven omdat zij zich ‘geïnspireerd voelen door het doorzettingsvermogen van de SpaceIL’. De organisatie achter Beresheet is volledig non-profit en werd vanuit privé kapitaal gefinancierd. Daarmee is de Israëlische ruimtesonde ook de eerste maanlander die niet door een overheid werd ontwikkeld.

De sonde werd vorige maand gelanceerd vanuit de Amerikaanse staat Florida. Na een paar kleine technische problemen, zoals een onverwachte reset van het besturingssysteem en een foutmelding in het navigatiesysteem, is Beresheet nog steeds op koers om de maan te bereiken. Eerder stuurde de sonde al meerdere ‘selfies’ vanuit de ruimte, met de aarde op de achtergrond.

Als Beresheet succesvol landt zal de maanverkenner drie dagen lang experimenten uitvoeren en data verzamelen. Daarna deactiveert de sonde zichzelf. Naast apparatuur om magnetische velden te onderzoeken, heeft de sonde ook nog de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, de Tora en het volkslied van de Joodse staat aan boord.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking