Hamas blijft bestand blokkeren, Sinwar wil escalatie tijdens ramadan
Nieuws

Hamas blijft bestand blokkeren, Sinwar wil escalatie tijdens ramadan

Redactie 09 maart 2024, 19:09
Hamas blijft bestand blokkeren, Sinwar wil escalatie tijdens ramadan

Terwijl de internationale Palestijnse lobby met steun van de Westerse media bij hoog en laag blijft beweren dat er een ‘humanitair’ staak-het-vuren in Gaza moet komen, is de realiteit dat Hamas week na week zo’n wapenstilstand blijft blokkeren. Volgens de Mossad hoopt de Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, dat een Israëlisch offensief tegen Rafah – het laatste terreurbolwerk in de Gazastrook – tijdens de ramadan zal leiden tot een opstand op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, en een versterkt offensief van Hezbollah in Noord-Israël.

Maar zelfs de traditionele Hamas-bondgenoot Qatar prikt nu door deze doorzichtige strategie van Sinwar en andere terreurleiders heen. De regering in Doha dreigt volgens The Wall Street Journal de in het oliestaatje levende Hamas-leiders het land uit te zetten als hun organisatie een akkoord over een staakt-het-vuren blijft blokkeren. Het mag duidelijk zijn dat dit een belangrijk drukmiddel is. De politieke leiding van Hamas leeft in grote luxe in Doha, waar tenminste drie van de terroristenleiders het tot miljardair geschopt hebben door voor de Palestijnse bevolking bestemd hulpgeld achterover te drukken.

Nog belangrijker is dat de Hamas-leiders zich met recht veilig voelen in Qatar. Omdat dat land bemiddelt in de onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza, is de kans miniem dat de Mossad zal proberen de Hamas-top daar uit de weg te ruimen. Daar komt nog bij dat ook de Amerikanen niet snel zullen toestaan dat Israël liquidaties uitvoert in Qatar, aangezien de VS in dat land zijn belangrijkste militaire basis in het Midden-Oosten heeft. De enige andere plek waar de Hamas-leiding welkom en tot op zekere hoogte veilig zouden zijn, is Iran. Maar daar is het leven voor de Hamas-miljardairs een stuk minder aangenaam en de Israëlische inlichtingendiensten hebben al bewezen dat zij in de Islamitische Republiek kunnen toeslaan.

Het is tot nu toe opvallend rustig gebleven op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem

Intussen hoopt Sinwar dat tijdens de ramadan, die morgen begint, de oorlog een breder karakter zal krijgen. Het is de vraag of die inschatting juist zal blijken. Hoewel Hezbollah Israël al sinds 7 oktober bestookt, lijkt het er niet op dat de Libanees-sjiitische terreurbeweging een volledige oorlog met Israël wil. Zeker nu de IDF een groot deel van zijn troepen uit Gaza heeft teruggetrokken en dus meer de handen vrij heeft voor een confrontatie met de ‘Partij van God’. Ook is het tot nu toe opvallend rustig gebleven op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem.

In dat licht is het verstandig dat gematigde krachten binnen de Israëlische regering premier Benjamin Netanyahu ervan overtuigd te hebben niet naar zijn extreemrechtse coalitiepartners te luisteren. Die willen een verbod op bezoek van de Tempelberg voor Arabische moslims tijdens de vastenmaand. Netanyahu leek hier aanvankelijk oren naar te hebben, maar zijn minister van Defensie Yoav Gallant en mede-oorlogskabinetslid Benny Gantz hebben hem – met behulp van druk van de Amerikaanse regering – op andere gedachten weten te brengen.

Op de foto hierboven een flatgebouw in Rafah dat vannacht werd geraakt door een Israëlische luchtaanval. Daarbij vielen geen slachtoffers omdat de bewoners ruim voor de aanval door de IDF werden gewaarschuwd en zo het gebouw konden evacueren. Kortom, wat linkse media, activisten en politici in Europa ‘genocide’ noemen – Screenshot X

Opmerkingen (5)
Shlomo itai 10 maart 2024, 07:55
Het lijkt mij waarschijnlijker dat de Hamasleiders veiligheid zullen zoeken onder de vlerken van hun soennitische moslimbroeder Erdogan dan in Iran, als Qatar al daadwerkelijk zou overgaan tot hun uitzetting. Wat de westelijke Jordaanoever betreft, 1 incident kan die in vuur en vlam zetten, brandstof is er genoeg. Ter herinnering: De eerste intifada brak uit na een verkeersongeluk.
tiki 10 maart 2024, 08:34
Hamas blijft een bestand blokkeren want Sinwar is een geslepen tegenstander. 1) Hij heeft maling aan zijn bevolking. 2) Hoe méér slachtoffers, hoe harder het "humanitaire' Westen Israel zal veroordelen/laten verzuipen. 3) de 5e colonne aldaar is gemobilizeerd & geinfiltreerd.....drup drup drup. 4) De maand v. Jihad is begonnen en Sinwar & friends zullen er ALLES aan doen om dit woord bij de daad te voegen een JIHAD provoceren om ook de Arabische/Moslim wereld te mobilizeren die tot nu toe stil was. 5) Sinwar ziet de frictie tussen Biden (die ook de polls ziet) en een ditmaal 'eindelijk onvermurwbare & gefocusde Netanyahu en dát is onvergeeflijk want Israel & Joden moeten altijd beleefd zwijgen & toegeven ten koste van zichzelf! De kaarten zijn ditmaal echter anders geschud.........Bibi Netanyahu is een Menachem Begin geworden die de 'zionist' Biden al in 1982 een veeg uit de pan gaf waar hij met zijn dreigingen (stoppen van wapenleveringen) naar toe kon en zijn bijtende antwoord "Senator Biden, ik ben géén Jood met knikkende knieen" zitten President Biden in 2024 nog stééds dwars en op zijn leeftijd is veranderen & bijleren géén optie.
Bas Fortuin 10 maart 2024, 11:20
Hamas blijft bestand blokkeren, Sinwar wil escalatie tijdens ramadan? "Extreemrechtse" coalitiepartners [TorahJoden] willen een verbod op bezoek van de Tempelberg voor Arabische moslims tijdens de vastenmaand." Een wijs besluit volgens mij. Hadden moslims dan ontzag 7/10/2023 voor de Joodse feestdag Simchat Torah op Sjabbat? Waarom zouden de God van Israel en Zijn volk der Joden zich nog langer op de Tempelberg in Jeruzalem, de stad van de Grote Koning dagelijks gedurende Ramadan door Tienduizenden moslims laten uit[ver] vloeken? Dat is toch puur Racisme? Ik ken verbluffende voorbeelden in de Torah van moedige Koningen als David en Josiah. Denk ook aan de moedige vrouwen die niet zo treuzelden als Netanyahu nu doet om grote instant overwinningen met hulp van de God van Israel te boeken. Lees hun geschiedenis: Mirjam, Deborah, Jaël, Esther, het boek Judith! Wat ze gemeenschappelijk hadden? Hun onvoorwaardelijk geloof in de God van Israel en Zijn Torah!
Cees van Dijk 10 maart 2024, 13:40
Volgens de Volkskrant vindt de Amerikaanse "oud-vredesonderhandelaar" Daniel Levy dat het niet doorgaan van de wapenstilstand met ramadan vooral de schuld is van de VS (stilzwijgende veronderstelling daarbij: 'en dus van Israel'). Dat wordt weer een hoop geschreeuw in de koffiekamer -en de rabbi denkt: 'ik trek me even terug'. (Sorry, pardon, ik heb deze dag weer ernstig last van humor. Het is sterker dan mezelf -voor even hoor... zo, nu gaat het weer.)
Marlou 13 maart 2024, 13:30
Goede betogen. M.i. moet de Israelische mediastrategie nog steeds aangescherpt worden. Internationale steun en begrip voed je niet met politiek binnenlandsgerichte communicatie. Een pasr ideeen: 1. Stop het verkondigen van sec “Hamas started the war and we will win this war”. Elke dag moeten oneliners erin gebeukt worden zoals: 1. Hamas startte de oorlog Hamas kan en moet de oorlog per omgaand dan ook stoppen!! D.w.z. surrender en free the hostages!! 2. Er was al een wapenstilstand tot 7 okt 2023. De misere van alle ellende van onschuldige Palestijnen in de Gaza strip en impliciet ook in Israel ligt in de handen van Hamas. 3. Hamas bestaat uit Palestijnen. Onschuldige Palestijnen moeten zich uitspreken: voor of tegen Hamas, voor of tegen Palestijnse terroristen. Voor of tegen overgave Palestijnse Hamasleden. 4. Wie zijn die Palestijnse leiders dan die een zgn vredelievende democratische Palestijnse staat moeten opbouwen? Wie oh wie? Palestijnen, zeg het zelf eens. Gaza is al mislukt. 5. Hamas en betrokken Palestijnen terroriseren Israel ook om de economie kapot te maken en Joodse Israelische burgers het land uit te jagen omdat levenslange terreur ondeaaglijj is. Amen
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *