Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Hamas-leider in Caïro voor onderhandelingen over nieuwe gevechtspauze

Redactie 20 december 2023, 12:38
Hamas-leider in Caïro voor onderhandelingen over nieuwe gevechtspauze

Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, is in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen voor onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand en het vrijlaten van Palestijnse gevangenen in Israël. De vorige gevechtspauze duurde zeven dagen, van 24 tot 30 november en leidde tot de vrijlating van 81 op 7 oktober ontvoerde Israëli’s en 24 buitenlanders.

Het is de tweede keer sinds het begin van de oorlog in Gaza dat Haniyeh zijn veilige en comfortabele – net als andere (ex-)Hamas-leiders is de jihadisten miljardair geworden door zijn functie – leven in Qatar tijdelijk opgeeft voor onderhandelingen in Caïro. Die zullen niet direct verlopen met Israël, maar via Egyptische autoriteiten.

Ismail Haniyeh in 2020

Hamas wil dat in ruil voor de vrijlating van gijzelaars Israël ditmaal ook gevangenen op vrije voeten stelt die zware terroristische misdaden op hun geweten hebben. Eerder was Jeruzalem daar niet toe bereid, maar in de Joodse staat neemt de druk op de regering toe meer te doen om het lot van de ontvoerde landgenoten te verbeteren. Dit is zeker zo nadat Israëlische soldaten bij vergissing drie gijzelaars (twee Joden en een Arabier) doodschoten in de wijk Sjejaja in Gaza-Stad.

Eerder deze week liet een hoge Hamas-functionaris nog weten dat van de vrijlating van Israëlische gijzelaars geen sprake kan zijn zolang de IDF zijn offensief in de Gazastrook voortzet. Israël daarentegen heeft sinds het einde van de vorige, door Hamas beëindigde gevechtspauze op 30 november nadrukkelijk de mogelijkheid opengehouden tot verdere onderhandelingen over een ruil van gijzelaars tegen gevangenen.

Op de foto hierboven zoekt een soldaat van de 55e Parachutistenbrigade dekking tijdens de gevechten in Hamas-bolwerk Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook – Foto: IDF

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 20 december 2023, 19:30
Een brutaal mens wint de halve wereld? Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas wil 1* onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in ruil voor een 2* Wapenstilstand en het 3* vrijlaten van Palestijnse gevangenen, zware Hamas-criminelen in Israël." Premier Netanyahu zou niet wijs zijn als hij ingaat op dat belachelijke, huichelachtige voorstel van Hamas dat slechts spreekt van een Wapenstilstand ipv Beëindigen van de Oorlog. Netanyahu en zijn Oorlogskabinet beschikt toch over betere voorwaarden/middelen om deze door Hamas begonnen oorlog definitief snel en tot een verrassend einde te brengen? Buigt Netanyahu nog langer voor het duivelse Hamas en de Wereldopinie of toch maar liever voor de Machtige God van Israël en Zijn volmaakte Krijgsplan? De Overwinning van Israël met Psalm 81 [!!!] is nu binnen handbereik!!! Ik denk terug aan de Israëls grote Overwinning van de Zes-daagse oorlog van Juni 1967 toen Israël het Egyptische leger van Nasser, Hoessein van Jordanië en Assad van Syrië in mootjes hakte. Israël verjoeg Jordanië voorgoed uit Jeruzalem. In September 1980 werd Jeruzalem door de Knesset tot ondeelbare hoofdstad van Israël uitgeroepen. Judea en Samaria werden 1967 weer Joods gebied. Jozua 15. Egypte werd verdreven uit Gaza en Syrië werd verdreven uit de Golanhoogvlakte. De Hoogste berg Hermon werd daar weer Joods strategisch skigebied.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *