Hamas-leider in Caïro voor onderhandelingen over nieuwe gevechtspauze
Nieuws

Hamas-leider in Caïro voor onderhandelingen over nieuwe gevechtspauze

Redactie 20 december 2023, 12:38
Hamas-leider in Caïro voor onderhandelingen over nieuwe gevechtspauze

Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, is in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen voor onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand en het vrijlaten van Palestijnse gevangenen in Israël. De vorige gevechtspauze duurde zeven dagen, van 24 tot 30 november en leidde tot de vrijlating van 81 op 7 oktober ontvoerde Israëli’s en 24 buitenlanders.

Het is de tweede keer sinds het begin van de oorlog in Gaza dat Haniyeh zijn veilige en comfortabele – net als andere (ex-)Hamas-leiders is de jihadisten miljardair geworden door zijn functie – leven in Qatar tijdelijk opgeeft voor onderhandelingen in Caïro. Die zullen niet direct verlopen met Israël, maar via Egyptische autoriteiten.

Ismail Haniyeh in 2020

Hamas wil dat in ruil voor de vrijlating van gijzelaars Israël ditmaal ook gevangenen op vrije voeten stelt die zware terroristische misdaden op hun geweten hebben. Eerder was Jeruzalem daar niet toe bereid, maar in de Joodse staat neemt de druk op de regering toe meer te doen om het lot van de ontvoerde landgenoten te verbeteren. Dit is zeker zo nadat Israëlische soldaten bij vergissing drie gijzelaars (twee Joden en een Arabier) doodschoten in de wijk Sjejaja in Gaza-Stad.

Eerder deze week liet een hoge Hamas-functionaris nog weten dat van de vrijlating van Israëlische gijzelaars geen sprake kan zijn zolang de IDF zijn offensief in de Gazastrook voortzet. Israël daarentegen heeft sinds het einde van de vorige, door Hamas beëindigde gevechtspauze op 30 november nadrukkelijk de mogelijkheid opengehouden tot verdere onderhandelingen over een ruil van gijzelaars tegen gevangenen.

Op de foto hierboven zoekt een soldaat van de 55e Parachutistenbrigade dekking tijdens de gevechten in Hamas-bolwerk Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook – Foto: IDF

Plaats opmerking