Het beestje bij de naam
Opinie

Het beestje bij de naam

Nausicaa Marbe 11 april 2021, 13:00
Het beestje bij de naam

Het Forum voor Democratie boekte kort na zijn implosie als gevolg van antisemitische uitingen een verkiezingszege: acht zetels. Het succes is te danken aan een cynische campagne die viruswaanzinnigen naar de mond praatte. Complotdenkers die valse informatie verspreiden over corona en in deze crisis geen greintje sociale solidariteit tonen, hielpen de gehavende Thierry Baudet aan zetels. Zij maakten een partij die fascistoïde gedachtegoed tolereert bijna even groot als de PvdA en de SP.

Het is Baudet gelukt zijn Forum, dat oog luikend toeliet dat de SS-adoratie en complotwaanzin over Joden door de appjes van hun jeugdafdeling rolde en waar donkere huidskleuren als een bezoedeling van de boreale cultuur gelden, te laten herrijzen als actiepartij voor bevrijding van coronamaatregelen. Alsof niets anders meer telde.

Ter herinnering: nummer 7 op de lijst, Baudets vertrouweling Freek Jansen, heeft na kritiek op zijn eerdere lakse optreden niet het in nazitaal appende schorriemorrie geroyeerd, maar de klokkenluiders. Een van de critici, hoofd van de afdeling Zuid-Holland, werd vervangen door een student met antisemitische denkbeelden. Zo maakt het Forum kennelijk schoon schip na de ontdekking van racisme: niet het probleem wordt aangepakt, maar degene die het hekelt. Bruin gedachtegoed is niet onwenselijk, het moet alleen niet naar buiten komen. Onder Jansen, die volgens een oud-collega vol ontzag was voor het Derde Rijk, mochten jonge leden die SS-liederen op hun telefoon bewaren, extreemrechtse aanslagen vergoelijken en openlijk dagdromen over een raszuiver Nederland, het zomerkamp van de partij leiden. Dit zijn dus de lakeien die worden klaargestoomd voor de boreale toekomst.

Alerte generatie
Kort na de verkiezingen kwam ik in de buitenrij bij de slager een vriend tegen die nooit een blad voor de mond neemt. “Zo hé,” riep hij me tegemoet, “de NSB zit in het parlement.” Ik schrok van zijn luidkeelse associatie. Zelf hoed ik mij voor zulke vergelijkingen; ze slaan vaak de plank mis, waardoor de gruwelen van WO II gebagatelliseerd worden en die van vandaag, met hun specifieke schadelijkheid, niet voldoende reliëf krijgen. Ook pas ik voor stevige politieke ontboezemingen in de openbare ruimte, waar toevallige toehoorders de oren spitsen. Alles kan dubieuze reacties en zelfs agressie uitlokken. Maar in de rij bij de slager gebeurde er niets. Mensen keken op hun telefoon, alsof ze niets gehoord hadden. Er was niet eens een verbaasde blik. Terwijl mijn vriend, die in de oorlog kind was, aan een gepeperde analyse begon, kreeg ik steeds meer sympathie voor zijn spontane uitbarstingen. Hij behoort tot een alerte generatie die onverbiddelijk reageert op politici die niet deugen; hij herkent de mentaliteit die rechtstreeks uit de zwarte bladzijden van de geschiedenis komt. Daarom gaan z’n haren meteen recht overeind staan en noemt hij het beestje bij de naam.

Terwijl wij nu kijken naar de dramatische formatieverkenning en de vleugellamme Rutte in zijn vrije val, zitten in de Tweede Kamer acht Forumers stevig in het zadel. Zij vertrokken niet samen met Nanninga en anderen die afstand namen van het huisracisme, omdat ze het kennelijk prima vinden dat in hun partij huidskleuren worden afgekeurd, termen als untermensch opduiken en (neo)nazistisch gedachtegoed rondwaart. Achter hen staat een aanzienlijk electoraat zonder bezwaren tegen rassenhaat, zolang de eigen noden maar gehoord worden. Kiezers die kennelijk van dezelfde stof gemaakt zijn als de mensen die onderduikers verrieden of de huizen van gedeporteerde Joden leegplunderden. Andermans leed bestaat niet voor ze.

Logica
Bovenop alles wat mis is met deze ontwikkeling, komt nog de absurde misinterpretatie van de werkelijkheid bij dat Forumvolk. Mensen die op zo’n Freek Jansen stemden, vinden dat Rutte een dictator is die hen van hun vrijheid berooft, hun rechten afschaft en de adem ontneemt door dat mondkapje dat net een Jodenster zou zijn. Maar juist deze idioten die impliciet klagen dat hun hetzelfde is aangedaan als de Joden in WO II, nota bene door de liberaal Rutte, stemmen op de partij met appgroepjes waarin Hitler complimenten krijgt. De logica is hier totaal zoek, zoals vaker in krankzinnige tijden. Daar leven we nu middenin, met alle bijbehorende gevaren. n

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking