Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

‘Het recidivegevaar is hoog’

De officier van justitie eiste maandag tbs met dwangverpleging tegen Tarik E., de man die afgelopen maart de Joodse vader en zoon Martin en Sharon Colmans neerstak. Een antisemitisch motief acht men niet bewezen.

Micky Cornelissen 22 november 2019, 08:58
‘Het recidivegevaar is hoog’

Na ruim twee maanden stilte werd de zaak rondom Taha, alias Tarik E., voortgezet. De man stak op 16 maart uit het niets in op vader en zoon Colmans. Dat terwijl E. en de familie Colmans met hun winkels al jaren buren zijn op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. De zaak zou in eerste instantie op 12 september volledig worden behandeld, maar na een lange zitting werd besloten de zaak aan te houden. Volgens de rechter moest er eerst een rapport opgemaakt worden door de reclassering, voor mogelijke behandelingstrajecten. Volgens verschillende experts die tijdens de zitting in september aan het woord kwamen heeft E. last van psychoses, uitgelokt door stress. Een celstraf zou daarom niet passend zijn; E. zou behandeld moeten worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens die experts zou de man zelfs al ‘een hoop vooruitgang’ hebben geboekt en bijna geen medicatie meer gebruiken.

Groot risico
De conclusie dat E. niet gevaarlijk genoeg zou zijn voor de tbs-maatregel werd tijdens deze zitting van tafel geveegd. De reclassering had met E. een intakegesprek geregeld bij een kliniek om zijn psychoses te laten behandelen. Maar de kliniek weigert E. op te nemen vanwege ‘een te hoog veiligheidsrisico’. E. neemt nog steeds geen verantwoordelijkheid voor zijn daden. Ook de reclassering geeft toe niet te weten waar hij terecht zou kunnen. Het OM ziet E. als een groot risico. Officier van justitie Bas van de Vliet vindt het advies van maximaal een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis ‘te licht, te zwak en te kort’. De aanklager acht niet aangetoond dat E. volledig ontoerekeningsvatbaar is en acht tweemaal poging tot doodslag op Sharon en Martin Colmans en een poging tot zware mishandeling (op moeder Orly Colmans) bewezen. Eis: tbs met dwangverpleging. Van de Vliet: “Het recidivegevaar is hoog. Twee mensen zijn bijna om het leven gekomen, op klaarlichte dag midden op de Albert Cuyp. De maatschappij moet hiertegen worden beveiligd.”

Terrorist
Toch ziet, tot grote teleurstelling van de familie Colmans, het OM geen antisemitisch of terroristisch motief. Op de Facebookpagina van E. zouden daar geen aanwijzingen voor zijn gevonden. Diepgravend verder onderzoek werd niet verricht, maar E. reisde regelmatig af naar Egypte. Hij heeft daar inmiddels een verloofde en een huis. Getuigen beschreven E. tijdens de steekpartij als ‘moordlustig’ en agenten die hem arresteerden verklaarden dat hij ‘koel en berekenend’ was, maar E. verklaarde pas na het eerste politieverhoor niets meer te weten van de aanval. Zijn advocaat benadrukte nog eens dat zijn cliënt geen Jodenhater of terrorist zou zijn en bepleitte vervolgens dat er geen sprake zou zijn van poging tot doodslag, omdat de wond in de borst van Sharon Colmans ‘maar een centimeter diep was en daarmee niet dodelijk.’ Ook van zwaar lichamelijk letsel zou geen sprake zijn, omdat vader en zoon ‘volledig zullen herstellen.’

Teleurstelling
De familie Colmans hoorde het verweer dapper aan. Dochter Shulamit en de vrouw van Sharon snikten zachtjes terwijl moeder Orly ze troostte. “Ik wil sterk voor ze zijn,” zei Orly na afloop van de zitting, “maar het doet veel met je.” Het had weinig gescheeld of de vrouw was tijdens de bewuste middag op de Albert Cuyp ook door E. gegrepen. “Sharon duwde mij net op tijd naar de grond en voorkwam zo dat ik werd geraakt.”

Het leven van de familie staat volledig op zijn kop sinds de aanval. “We zijn doodsbang dat hij in korte tijd weer op vrije voeten komt,” zegt Shulamit Colmans, de dochter van Orly en Martin. “Die man kan terugkomen om zijn werk af te maken.” Ook zoon Sharon heeft aangegeven niet meer terug te willen naar de meubelzaak, die de familie al 35 jaar runt, als E. weer op vrije voeten is.

Toch heeft de familie na afloop van de zitting nog vertrouwen in de rechtszaak. “Het is alleen een teleurstelling dat het antisemitisch motief niet verder is onderzocht. Daar zijn wij wél van overtuigd,” aldus Martin Colmans.

De rechter doet op 2 december uitspraak

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
tiki 23 november 2019, 11:09
Wie het geloofd mag het zeggen. De rechtspraak in Nederland wanneer Antisemitisme aan de orde is. Dan worden Jodenhaters opééns verwarde mensen met psychische problemen maar Tarik E. is inderdaad géén anti Semiet, hij is namelijk zelf een Semiet.....en dus heeft de rechter gelijk.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *