Orthodox Joodse man neergestoken bij synagoge in New York
Nieuws

Orthodox Joodse man neergestoken bij synagoge in New York

Redactie 21 november 2019, 13:16
Orthodox Joodse man neergestoken bij synagoge in New York

Een orthodoxe Jood is in New York vlakbij een synagoge aangevallen en meerdere keren met een mes gestoken. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het slachtoffer is een 29-jarige vader van vier jonge kinderen. De man was onderweg naar de synagoge in Spring Valley, een buitenwijk van New York, voor het ochtendgebed toen hij uit het niets werd aangevallen. Volgens een medewerker van de synagoge stapte de dader uit een auto en begon hij de Joodse man te slaan en stak vervolgens meerdere keren op hem in.

De dader wist zich uit de voeten te maken en is nog altijd voortvluchtig. De Joodse ambulancedienst Rockland Hatzolah was als eerste ter plaatsen om de man te helpen. De man werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij werd geopereerd. Er zou nog steeds voor zijn leven worden gevreesd.

Volgens Brad Weidel, politiechef van Spring Valley, is het nog niet duidelijk of het gaat om een haatmisdrijf. “We moeten eerst het motief van de dader vaststellen, zo ver zijn we nog niet,” zei Weidel tijdens een persconferentie.

In het stadsdeel heeft zeker 100.000 Joodse inwoners, waarvan een groot deel orthodox is. De New York Times publiceerde kortgeleden nog een artikel waarin de bewoners aangeven steeds meer antisemitisme te ervaren op straat.

De Anti-Defamation League, een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen antisemitisme en geweld tegen Joden, heeft een beloning van tienduizend dollar (zo’n 9.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip over de dader.

Plaats opmerking