Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Hezbollah beschuldigt Israël van ‘escalatie’ in strijd die het zelf begon
Nieuws

Hezbollah beschuldigt Israël van ‘escalatie’ in strijd die het zelf begon

Redactie 11 december 2023, 14:11
Hezbollah beschuldigt Israël van ‘escalatie’ in strijd die het zelf begon

De werkelijkheid is soms vreemder dan fictie ooit zou kunnen zijn. De Libanees-sjiitische terreurbeweging Hezbollah heeft Israël ervan beschuldigt de strijd tussen die twee partijen aan de grens tussen Libanon en de Joodse staat te willen ‘escaleren’. En dat terwijl Hezbollah al sinds 7 oktober Noord-Israël onder vuur neemt met raketaanvallen op burgerdoelen, infiltratiepogingen en beschietingen van de IDF in dat gebied. En dit alles zonder zelfs maar de geringste provocatie.

De aanleiding tot de krankzinnige beschuldiging van de ‘Partij van God’ is een vergeldingsaanval van Israël op de aanhoudende beschietingen door de jihadisten vanuit Zuid-Libanon. Het door Iran gesteunde en gestuurde Hezbollah meldt dat het sinds 7 oktober zo’n honderd terroristen heeft verloren aan dit soort Israëlische reacties. De IDF denkt dat dit er meer zijn, maar dat de terreurbeweging de eigen verliezen bewust onderschat.

IDF-stafchef Herzi Halevi tijdens een bezoek aan Noord-Israël op 28 november – Foto: Flash90

Meer dan honderdduizend Israëli’s zijn gevlucht of geëvacueerd uit het grensgebied vanwege de aanhoudende aanvallen door Hezbollah. Toch weigeren de jihadisten tot nu toe een echt tweede front te openen tegen Israël, reden waarom de IDF uiterst terughoudend reageert op de aanvallen. De vraag is hoe lang dit zal voortduren. De stafchef van het Israëlische leger, luitenant-generaal Herzi Halevi, zinspeelde deze week op een grootscheeps offensief tegen Hezbollah om een herhaling van de Hamasaanval van 7 oktober op Zuid-Israël te voorkomen in het noorden.

Libanon heeft al in 2006 toegezegd Hezbollah te ontwapenen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. De terreurbeweging heeft een arsenaal verzameld dat op meer dan 100.000 raketten wordt geschat. Israël zou overwegen wanneer de operatie in Gaza is afgerond, Hezbollah aan te vallen om zo een bufferzone in het zuiden Libanon te creëren, die een bloedbad in de dorpen en steden in Galilea moet voorkomen. Als Hezbollah zich echt zorgen maakt om zo’n ‘escalatie’, zou het misschien kunnen overwegen zijn aanvallen op Israël te staken.

Op de foto hierboven is een Hezbollah-oefening voor een aanval op Israël te zien, 21 mei 2023 – Foto: Wikimedia Commons

Opmerkingen (1)
tiki 11 december 2023, 18:50
2006, VN Resolutie 1701: Respect voor de Blauwe Linie, hervatting van de vijandelijkheden voorkomen middels onder meer een gedemilitariseerde zone tussen de Blauwe Linie en de Litani-rivier, Volledige uitvoering van het Vredesakkoord van Taif en de resoluties 1559 en 1680 die de ontwapening eisen van alle gewapende groepen in Libanon, Géén buitenlandse troepen in Libanon zonder diens toestemming, Géén wapenleveringen aan Libanon zonder diens toestemming,Israël moet alle kaarten van landmijnen in Libanon die het in zijn bezit heeft overdragen aan de VN. Voorts autoriseerde de Veiligheidsraad een versterking van UNIFIL tot maximaal 15.000 manschappen. Ook werd het mandaat uitgebreid met: a. Toezicht op de beëindiging van de vijandelijkheden, b. De inzet van Libanese troepen ondersteunen terwijl Israël zich terugtrekt, c. Dat laatste coördineren met Libanon en Israël, d. De humanitaire hulp meer ondersteunen, e. Libanon helpen met het opzetten van de gedemilitariseerde zone, f. Libanon op diens vraag helpen met het beveiligen van haar grenzen. Nu zien we hoeveel dáár van is terechtgekomen...0%, zijnde de zovéélste oorkonde van onbekwaamheid van de VN.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *