Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Column

Hoerige potplant

Roel Abraham 14 december 2019, 11:41
Hoerige potplant

De meesten van u hebben het inmiddels wel in de gaten: het is weer eens december. Je komt er nooit van af, van die vreselijke maand.

Elk jaar weer hetzelfde liedje. Wellicht herkenbaar wanneer u net als ik gezegend bent met een nestje Joodse kindjes: het gemekker om een kerstboom. Als je zoals de meeste normale mensen in de mediene woont, worden je nabestaanden op hun uiteraard niet-Joodse schooltjes doodgegooid met het kerjstfeesjt. En dan komen ze thuis. “Waarom hebben wij geen kerstboom zoals Chanterelle, Chlamydia en Winston Wagenpark? Die heeft er zelfs eentje op zijn slaapkamertje!” Zucht. Ja maar, lieverd. Wij vieren geen kerst. Wij hebben Chanoeka! Wie wil er nu zo’n heerlijk geurende dennenboom met daarin zuurstokken, sokken, engelen, harige ballen en kleine kaarsjes, die altoos scheef hangen en daardoor allesverzengende branden veroorzaken, een masculiene en dus politiek incorrecte piek in de top en dan ook nog een kerststal eronder met een kleine blonde Joske, die wordt aangestaard door zijn handenwringende en tandenknarsende stiefvader Spieker Jozef? Dan is zo’n archaïsche kandelaar met acht à negen kaarsjes toch veel leukerderder? Afijn, kindlief laat één traantje over één wang biggelen en dan gaan normale vaders natuurlijk overstag en zetten zo’n hoerige potplant in een hoek van de kamer.

Helaasch, helaasch, deze hardvochtige en dus slechte en kille vader volhardt in zijn keiharde afwijzing. De Jiddisjkait moet en zal gehandhaafd blijven in dit huishouden! Ergens in januari zal het kind hem vast wel weer ’s aankijken.

Sinterklaas
Maar wat bazel ik! Eerst komt Sinterklaas nog langs, die nare oude man die ervan geniet ondeugende kindjes in een hondeleren zak te proppen om deze zak van grote hoogte in het nog lege ruim van de voor vertrek gereed staande stoomboot te laten vallen, zodat het luide BLOING tot ver in de omtrek te horen is.

Vervolgens worden er nog duizenden zakken gevuld met akelige kindjes overheen gestort, dus dan weet je het wel: de onderste laag met rottige kotertjes wordt door de druk van bovenaf gereduceerd tot een met pepernoten gelardeerde pannenkoek. En dan lacht Sinterklaas zijn harde schelle lach, die de geknechte Pieten zo doet huiveren. Echt, leuk feestje!

Ik denk dat minimaal negentig procent van Neêrlands Jodenheid sinterklaas viert. We weten allemaal dat voor de oorlog de Sint vaak besneden was, om van de Zwarte Pieten (tegenwoordig roetveegpieten) maar te zwijgen. Ik snap dat wel, net zoals binnen de vrijmetselarij, waar Joden al in de negentiende eeuw volledig gelijkberechtigd en welkom waren, was dit een van de weinige mogelijkheden om mee te doen met de rest van de burgerij.

Ik dwaal af – en dat doe ik anders ook altijd. We hadden het over december: sinterklaas, kerst én Chanoeka. Bij mij persoonlijk ook nog twee verjaardagen binnen het gezin, waarvan één op Tweede Kerstdag, wat we gelukkig toch niet vieren.

Waarom twee kerstdagen eigenlijk? Duurde de bevalling 48 uur? Ach, wat geeft het, ieder z’n feestje. Er zijn overigens genoeg mensen in ons Joodse dorp die kerst vieren. Hartstikke gezellig. In Amerika is het zelfs traditie om naar een Chinees restaurant te gaan en dan echt massaal. En nee, dat doen ze niet omdat ze kerst overslaan, dat is ook gewoon een manier van vieren. Toevallig.

Ik hoop dat jullie allemaal een gezellig sinterklaasfeest hadden, een Chanoeka sameach gaan beleven, mitsgaders een zalig kerstfeest. Als we toch bezig zijn: heil, zegen en voorspoed in 2020! Mag zeker nog niet, hè? Jammer dan, ik doe het toch.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Nuno Spier van Zwicht 15 december 2019, 09:09
Dank voor deze bijzondere column. Wijzelf vieren het dit jaar voor de zoveelste keer in een bosrijke omgeving ver weg. Dat beviel ons altijd heel erg goed. Lekker rustig ook voor de honden. We nemen de enige jaren geleden van Chabad gekregen reis-chanoekia met die kleine feestelijke druipkaarsjes natuurlijk wel mee. De prachtige blauwspar die wij deze week echt niet konden laten liggen doneer ik daarom graag aan een belangstellende. Gratis dus. Wel afhalen. Bij geen bericht bewaar ik hem tot 2 januari. Droog in de schuur. Chanukkah sameach.
Bas Fortuin 16 december 2019, 07:01
Roel Abraham is het misschien ontgaan dat de Joodse Jeshua en zijn 12 Joodse Apostelen in Israël ook nooit Kerst gevierd hebben in december. Wij doen het ook niet. In ons huis geen Sinterklaas en Kerstboom. Waarom niet? Hoe het precies zit? Pas in het jaar A.D. 400 vertelt kerkvader Augustinus [geen vriend van ongedoopte Joden] dat hij vanuit Rome bericht heeft ontvangen om Kerst ook in Afrika als feest van de Roomse kerk moest gaan vieren. U kunt alle details lezen in Augustinus de Zielzorger. De Protestanten [1517] hebben dit Roomse feest overgenomen omdat de Duitser, Maarten Luther de Kerstboom omarmde. De grote Gereformeerde Protestantse Synode in Dordrecht 1618-1619 door Prins Maurits bekostigd wilde Kerst/Kerstfeest afschaffen omdat zij dat maar een heidens feest vonden. Helaas, Kerst was ook onder het volk een belangrijk feest geworden, zij kwamen in opstand tegen de Synode-Besluiten. Ik weet vanuit de Bijbel dat als straks de Joodse Masjiach in Jeruzalem zal regeren [Psalm 72] dat er dan geen sprake zal zijn van een heidens Kerstfeest, dat weer vele burgers in de wachtkamers van artsen doet verschijnen wegens overmatig drank en [vr]eetgedrag. Chanoeka is een blij feest! Heb zojuist weer eens de twee spannende boeken van de Maccabeeën gelezen! Moge de derde Tempel van JHWH weer spoedig op de berg Sion herbouwd worden, dan hoop ik ook nog mee te zingen/dansen voor het aangezicht van uw God die ook mijn God is. Jesajah 56:6-8. Het beste komt nog!!!
tiki 16 december 2019, 08:52
Joden die Kerstmis vieren is helemaal geen gek idee. Tenslotte willen we gewoon samen de geboorte van de Joodse baby Jehushua, zoon van Miriam & Josef vieren. Het absurde ligt dus écht niet in ons.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *