Hondstolerant
Opinie

Hondstolerant

Frits Barend 18 juni 2022, 11:00
Hondstolerant

Als kind van de jaren zestig geloofde ik in een maakbare samenleving, waarin geen plaats meer zou zijn voor ongelijkheid, racisme of andere vormen van discriminatie. Rond 1957 werden de tienjarige Erik Gast en ik voetbalteamgenoten. Gast is een van de eerste Surinaamse voetballers in Nederland. Hij werd one of the guys bij mijn club Neerlandia.

Ik stopte met mijn studie politicologie, werd redacteur bij het uit het verzet voortgekomen, linkse weekblad Vrij Nederland en ‘ging door met de strijd’. Mijn moeder moest destijds al hartelijk lachen om mijn naïeve geloof in de mensheid. Helaas kreeg zij gelijk en ben ik wreed wakker geschud, ook als journalist. Uit actuele cijfers blijkt dat antisemitisme en uitsluiting om afkomst, geaardheid of huidskleur weer schrikbarend zijn toegenomen. Niet voor niets is mijn dochter Barbara met (ex-)internationals Rafael van der Vaart, Anouk Hogendijk en Steven de Vrij de actie ‘#Spreekjeuit’ begonnen voor homoacceptatie op en rond het voetbalveld.

Koeien
‘Black lives matter’ is helaas geen loze kreet. Ruud Gullit werd emotioneel toen Barbara en ik in onze sportglossy Helden de naam van de net benoemde assistent-bondscoach Edgar Davids lieten vallen. Aan de hand van harde feiten uit onder andere Sportknowhow.nl onderbouwde Gullit zijn gevoel dat zwarte trainers in Nederland achter in de rij staan. De reacties op de sociale media waren in sommige gevallen ronduit beangstigend, waarmee Gullit impliciet de juistheid van zijn hartenkreet aantoonde. Ten overvloede bleek weer eens dat een deel van de mensheid het vermogen tot denken en spreken anno 2022 niet altijd inzet voor verbetering van het leven op aarde.

In alle nederigheid zouden zij een voorbeeld kunnen nemen aan de dieren rondom ons. Fietsend door de polder zie ik roodbonte koeien heerlijk tegen zwart-witte soortgenoten liggen. De donkere hond van onze schoondochter ruikt aan elke hond die zijn pad kruist, ongeacht kleur, ras, geslacht of grootte. De kennismaking met huisgenoot poes verliep minder soepel. Uiteindelijk ontdooide poes na alle spontane liefdesuitingen die de hond haar schonk, zoals er talloze voorbeelden zijn van honden en katten die vreedzaam met en naast elkaar leven, als ze elkaar maar een beetje kennen.

Voor zover ik kan nagaan, discrimineren dieren niet op basis van geslacht, huidskleur of afkomst. In het dierenrijk willen mannen vrouwen niet hun hele leven bezitten, op z’n hoogst even tijdens de daad of als het vrouwtje heeft gejongd. Ik denk ook niet dat onder beesten vrouwenmisbruik of jeugdprostitutie bestaat, uitbuiting van vrouwen en prostitutie zijn vermoedelijk menselijke uitvindingen. In de natuur zie je koeien openlijk op elkaar springen. Voor de leek onder u: een koe is het vrouwtje, de stier is de man. En je ziet ooien elkaar likken, al dan niet als uiting van liefde of genot. Kortom, met name vrouwtjes doen het graag met elkaar, lesbische liefde bloeit in de vrije natuur.

Handicap
Die volslagen onwetenschappelijke waarnemingen over het tolerante dier worden min of meer bevestigd door primatoloog Frans de Waal, die onlangs in het radioprogramma Met het oog op morgen gepassioneerd vertelde hoe mannetjes- en vrouwtjeschimpansees elke seksuele uiting respecteren. In Het Parool vertelde De Waal dat apen geen enkel probleem hebben met homoseksuele leden van de stam. Ze zijn zeer tolerant voor elkaar en accepteren het als mannelijk beschouwde gedrag van een sterke vrouwtjesaap volledig. Kortom: we kunnen als mens, als zoogdier met een vermogen tot analytisch denken, veel leren van zogenaamd primitieve apen.

Ooit antwoordde Sammy Davis jr. toen hem bij een golfbaan naar zijn handicap werd gevraagd: “I’m black and I’m a Jew. And you ask my handicap?” Godsdienstvervolgingen bestaan zolang er godsdienstwaanzinnigen zijn, antisemitisme is ouder dan de jaartelling, discriminatie van zwarten en slavernij bestonden al in het kalifaat. Had Eva Adam maar nooit verleid.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking