‘Houden de VN mijn zoon gegijzeld?’
Nieuws

‘Houden de VN mijn zoon gegijzeld?’

Redactie 22 februari 2024, 18:42
‘Houden de VN mijn zoon gegijzeld?’

De moeder van een vermoorde jonge Israëli vraagt zich af hoe het kan dat een medewerker van UNRWA het lichaam haar zoon in een VN-auto naar Gaza ontvoerde en nog steeds gegijzeld houdt. Vooral in het licht van de ontkenning door de UNRWA-leiding – ondanks overweldigend bewijs – van de innige banden tussen de VN-‘hulporganisatie’ en Hamas.

“Houden de VN mijn zoon gegijzeld?” vraagt Ayelet Samerano zich wanhopig af tijdens een persconferentie van het Forum van Families van Gijzelaars en Vermisten. “Weten zij waar hij is? Breng hem terug naar mij. Zijn er andere gijzelaars die worden vastgehouden door VN-werknemers? Zelfs nu nog? Waar is mijn zoon?”

Jonatan Samerano werd op 7 oktober vermoord door Palestijnse terroristen. Daarna ontvoerde een VN-medewerker zijn lichaam naar Haza

Dat haar zoon, de 21-jarige Jonatan Samerano is ontvoerd door een UNRWA-medewerker, staat vast. Op een video uit de kibboets Beëri is te zien hoe twee Palestijnse terroristen zijn lichaam naar een witte VN-auto sleept slepen. Een van hen is geïdentificeerd als Faisal Ali Mussalem al-Naami, naast lid van Hamas ook sociaal werker voor de UNRWA.

Jonatan was DJ op het Supernova-dansfestival toen dit werd aangevallen door de Palestijnen. Hij wist het bloedbad te ontkomen en naar de kibboets te vluchten. Daar werd hij alsnog vermoord door terroristen, waarna Al-Naami er met zijn lichaam vandoor ging. Dat wordt sinds 7 oktober gegijzeld gehouden in de Gazastrook.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vindt dat de UNRWA ‘alle legitimiteit is kwijtgeraakt en niet langer als VN-orgaan kan functioneren’. De Israëlische autoriteiten proberen nu de UNRWA zoveel mogelijk te mijden en de hulpgoederen via andere organisaties bij Gazaanse burgers te krijgen. Ook zijn alle kantoren van de UNRWA is Israël gesloten en zijn de medewerkers van de omstreden organisatie niet langer welkom in de Joodse staat.

‘Jonatans enige wapens waren zijn lach, zijn levensvreugde en zijn charme’

Volgens Gallant is tenminste 12 procent van de UNRWA-medewerkers in Gaza verbonden aan Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) of andere terreurorganisaties. Deze cijfers komen overeen met die van VN-waakhond UN Watch. “Van 1468 medewerkers is bekend dat zij verbonden zijn aan Hamas of de PIJ. 185 UNRWA-werknemers zijn actief in de militaire vleugel van Hamas en 51 in de militaire vleugel van de PIJ,” aldus Gallant.

De vermoorde Jonatan Samerano was geen IDF-militair, maar een van de honderden burgers die door Palestijnen werden afgeslacht op het dansfestival en in de nabijgelegen kibboets Beëri. “Zijn enige wapens waren zijn lach, zijn levensvreugde en zijn charme,” snikte zijn moeder Ayelet op de persconferentie.

Op de screenshot hierboven van een veiligheidscamera in Beëri is te zien hoe terroristen het lichaam van Jonatan Samerano een VN-auto in slepen

Plaats opmerking