IDF in het Shifa-ziekenhuis
Nieuws

IDF in het Shifa-ziekenhuis

Redactie 15 november 2023, 11:57
IDF in het Shifa-ziekenhuis

Israëlische commando’s zijn vannacht een operatie in het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad begonnen. De terreurbeweging Hamas heeft in en onder dit hospitaal een militair commandocentrum. Tenminste vijf terroristen werden gedood buiten het ziekenhuis, er zijn geen berichten over slachtoffers aan Israëlische zijde. De IDF heeft Hamas-terroristen die zich nog in of onder het ziekenhuis verschanst hebben, opgeroepen zich over te geven.

In het Shifa zouden inmiddels wapens en andere Hamas-bezittingen zijn gevonden. De IDF heeft beelden vrijgegeven van Israëlische soldaten die medische hulpgoederen naar het ziekenhuis brengen. Ook zijn medische teams met Arabisch-sprekers naar binnen gegaan om hulp te verlenen aan patiënten. Kenmerkend is dat de BBC hier in haar berichtgeving ‘de IDF heeft medische teams en Arabisch-sprekers aangevallen’ van maakte. Hoewel de meeste Gazanen het strijdgebied verlaten hebben, schatten de VN dat er nog zo’n 2300 patiënten, stafleden en vluchtelingen in het Shifa-hospitaal zijn.

Binnen in het ziekenhuis zou er geen ‘wrijving’ zijn tussen de IDF-soldaten, de Palestijnse medische staf en Gazaanse patiënten, melden legerwoordvoerders. Ook zeggen zij dat babyvoeding en couveuses zijn afgeleverd ten behoeve van pasgeboren patiëntjes. Hoewel er hoogstwaarschijnlijk gijzelaars van Hamas vastgezeten hebben in of onder het ziekenhuis, vermoedt de IDF dat zij inmiddels zijn verplaatst. Datzelfde geldt voor Hamas-commandanten die de tunnels onder het Al-Shifa gebruikten. Wel hopen de militairen aanwijzingen te vinden die kunnen helpen bij het vinden en bevrijden van de 238 gijzelaars.

Op de foto hierboven bewaakt een Israëlische commando medische hulpgoederen buiten het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad – Foto: IDF

Plaats opmerking