Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

IDF vindt geavanceerde Chinese wapens in Gaza

Redactie 08 januari 2024, 04:32
IDF vindt geavanceerde Chinese wapens in Gaza

Israëlische eenheden hebben grote hoeveelheden moderne Chinese wapens gevonden die gebruikt werden door Hamas in de Gazastrook. Het zou daarbij gaan om geweren, granaatwerpers en geavanceerde communicatie-en afluisterapparatuur.

Israël vreest dat de betrekkingen met de Volksrepubliek ernstig schade zullen oplopen als uit onderzoek blijkt dat China de wapens direct aan de Palestijnse terreurbeweging heeft geleverd. Een Israëlische militaire bron heeft tegen de Britse krant The Telegraph gezegd dat ‘Hamas niet eerder over zulke geavanceerde explosieven beschikte en zeker niet op zo’n grote schaal’. De communicatie- en afluistermiddelen zouden in het gevreesde Hamas-tunnelnetwerk gebruikt kunnen worden.

Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat Beijing zelf de wapens aan Hamas geleverd. Het ligt voor de hand dat dit via Iran, broodheer van de Palestijnse jihadisten, is gegaan. Maar mocht de Chinese regering hiervan geweten hebben, zal de relatie met de Joodse staat ernstig verslechteren. Toch zit er mogelijk een positieve kant aan de zaak. Als Iran de wapens zonder toestemming van de Chinezen aan Hamas heeft geleverd, kan dit op zijn beurt de relatie tussen de Islamitische Republiek en China verstoren.

China en Israël hebben goede economische betrekkingen, al is die verstandhouding op het politieke vlak een stuk minder. De communistische staat probeert zijn invloed op het olierijke Midden-Oosten uit te breiden en traditioneel is het steunen van Israëls vijanden daar een belangrijk middel bij. In 2021, het laatste jaar waar cijfers over bekend zijn, voerde de Joodse staat voor zo’n 12 miljard euro aan Chinese goederen in, terwijl het voor ruim 4,5 miljard euro aan goederen en diensten naar de Volksrepubliek exporteerde.

Op de foto hierboven een recente wapenvondst door Israëlische militairen in de wijk Sjejaja in Gaza-Stad – Foto: IDF

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
tiki 08 januari 2024, 09:20
Israel, een miniscule (Joodse) stip op de wereldkaart........en de héle wereld probeert het obsessief te vernietigen. Van Verenigde Nazi's tot Islam, van het Christelijke Westen tot het "socialistische" Oosten, van het koude Noorden tot het hete Zuiden. De héle politiek is er wekelijks mee bezig. Het is pure zuurstof voor velen. Hoe treurig is dat voor de beschaving van de mensheid. Ze hebben niets geleerd, blijkbaar omdat ze geschiedenis een overbodige bezigheid vinden. We begrijpen natuurlijk allemaal dat dit niet blijft duren......want wat begint met de Joden, stopt niet bij de Joden! Had men geschiedenis geleerd, dan had men dat geweten. We leven in bloedlinke tijden en niemand die deze voortdenderende trein stopt!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *