IDF wil Hamas-tunnels onder water zetten
Nieuws

IDF wil Hamas-tunnels onder water zetten

Redactie 06 december 2023, 16:52
IDF wil Hamas-tunnels onder water zetten

Het werd al geruime tijd als mogelijkheid geopperd, maar nu lijkt de IDF de daad bij het woord te voegen: het vol laten lopen van de terreurtunnels in Gaza met zeewater.

Op X, het voormalige Twitter, zijn nu foto’s te zien van Israëlische soldaten die met pompen en enorme slangen in de weer zijn op de stranden van de Gazastrook. Het voordeel van bestrijding van de Hamas-tunnels met water is dat dit zelf zijn weg zoekt door het systeem. Bovendien is de schade bovengronds kleiner dan wanneer met explosieven gewerkt wordt.

“Het is een goed idee,” zei IDF-stafchef Herzi Halevi vandaag over het onder water zetten van de tunnels, die volgens sommige experts in totaal meer dan vijfhonderd kilometer lengte hebben. Ter vergelijking: het metrosysteem van Londen is zo’n 400 kilometer lang en dat van Parijs 300. De IDF heeft het idee vorige maand al voorgelegd aan de Amerikanen, die er weinig bezwaren tegen lijken te hebben.

De IDF heeft nabij een school en een kliniek een enorme wapenopslagplaats gevonden met honderden raketten

Het Israëlische leger zegt inmiddels 800 tunnels ontdekt te hebben, waarvan er 500 zouden zijn vernietigd of verzegeld. Dat gebeurt met explosieven en zogenaamde ‘sponsbommen’, die een chemische substantie verspreiden die uitzet en ingangen verzegelt. (Hier kunt u een uitgebreider artikel lezen over hoe Israël de Hamastunnels bestrijdt.)

Intussen wordt er hevig gevochten in de door de IDF omsingelde wijken – ‘vluchtelingenkampen’ in het VN-jargon – Jabalia en Sjejaija in Gaza-Stad. Ook hebben Israëlische infanterie- en commando-eenheden het centrum van het zuidelijke Hamas-bolwerk Khan Younis bereikt en rukken verder op. De IDF heeft nabij een school en een kliniek een enorme wapenopslagplaats gevonden met honderden raketten. Deze zijn inmiddels vernietigd. Het dodental van het grondoffensief in Gaza is aan Israëlische zijde opgelopen tot 82.

Plaats opmerking