Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Cultuur

iJew: Yenta

Redactie 23 oktober 2012, 00:00
iJew: Yenta

In een eerdere column vertelde ik over een verzonnen app die zou waarschuwen als er een Joodse single in je omgeving was. Ik nam niet aan dat die app er werkelijk zou komen, maar ongeveer een maand geleden is Yenta gelanceerd, vernoemd naar de koppelaarster uit Fiddler on the Roof, een app die iets dergelijks kan. Yenta stelt je in staat om contact te maken met andere Joodse singles in je omgeving dankzij GPS. De app werkt simpel. Aanmelden kan met een bestaand Facebookprofi el. Bij de eerste keer aanmelden moet de Joodse single drie vragen beantwoorden. Met de eerste vraag, What is your shtick? laat de vrijgezel zien wat hem of haar bezighoudt. De tweede vraag is Hoe Joods ben je? Mocht iemand daar het antwoord niet op weten, dan kan de app Hoe Joods ben je? (zie NIW 34) wellicht uitkomst bieden. De derde vraag, Wat maakt je moeder trots? lijkt me de meest onderscheidende.

Na beantwoording van de vragen is het mogelijk om naar de dichtstbijzijnde Joodse single te zoeken. In het dichtbevolkte New York is dat geen probleem. In Egberts Lent Bed & Breakfast te Nieuw-Annerveen, waar ik nu ben, is het lastiger. De dichtstbijzijnde single blijkt volgens de app op 150 kilometer afstand te zitten. Ze heeft geen Shtick ingevuld en niet wat haar moeder trots maakt. Met een veeg van mijn duim verschijnt de volgende single. Zij zit op 470 kilometer afstand en heeft als profi elfoto een Perrier- blikje. Nog een veeg met de duim tovert een vrolijk meisje tevoorschijn dat van plezier houdt. Wat kun je daarop tegen hebben? Wellicht de afstand van 500 kilometer.
Wat de app extra leuk maakt is dat het jonge mensen aanspreekt, in tegenstelling tot de jDate app die als ouderwets wordt ervaren. De meeste leden van jDate zijn 40+, de singles op Yenta schat ik tussen de 20 en 30 jaar oud. Daarvoor moet ik afgaan op de foto want behalve de drie vragen, de foto en de afstand waarop de ander zich bevindt krijg je geen informatie.

De app is in de VS veelbesproken. The Huffington Post wijdt er een artikel aan en online staat een gefilmde reportage van de NYpost.com die laat zien hoe makkelijk het in de praktijk werkt: de verslaggeefster heeft binnen korte tijd een Joodse single man naar zich toe gelokt. Het zou kunnen dat vrouwen zich niet zo snel aanmelden vanwege de creep-factor. Mannen schijnen vrouwen op datingsites nogal eens agressief te benaderen. Dat is vervelend maar overkomelijk. Als de Creep echter in hetzelfde café staat en de dame via Yenta identificeert, wordt het moeilijker aan hem te ontkomen. In een artikel van een bezorgde moeder wordt een ander misbruik mogelijk geacht: een antisemiet die de app installeert om in zijn directe omgeving, bijvoorbeeld een café, de Joden met behulp van hun profi elfoto eruit te pikken en ze meteen een schop te geven of als ze weggaan naar huis te volgen. Opeens lijkt een blikje Perrier als profielfoto niet eens zo’n gek idee.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *