In het oog van de orkaan
Film en tv

In het oog van de orkaan

Redactie 09 mei 2024, 12:00
In het oog van de orkaan
Eden Golan bij de repetitie van de tweede halve finale. Foto: Corinne Cumming

In een jurk waar de modellen van kunstenares Ans Markus jaloers op zouden zijn geweest, repeteerde de Israëlische Eden Golan voor haar optreden in Malmö. De tekst van haar lied Hurricane (‘Orkaan’) had zij op last van de Songfestivaljury een paar keer moeten aanpassen omdat die te politiek beladen zou zijn, maar dat was niet de enige uitdaging waarvoor de zangeres is komen te staan. Met felle protesten in gastland Zweden en daarbuiten tegen haar deelname, wordt gevreesd voor haar veiligheid. Zo neemt de zangeres niet deel aan de openingsparade van het liedjesfestijn en brengt ze buiten de officiële verplichtingen haar tijd op haar hotelkamer door. Zelfs de AvroTros moest het in Nederland ontgelden, omdat die omroep het waagt het Songfestival uit te zenden. Voor het bedrijfspand in Hilversum blokkeerden afgelopen weekend pro-Palestijnse activisten de ingang en scandeerden zij leuzen als “Nederland schande! Joost Klein, bloed aan je handen!” 

Onder alle commotie blijft Eden Golan nuchter en optimistisch. De van oorsprong Russische artieste wordt in Israël op handen gedragen en ze zegt er zeer trots op te zijn het land te mogen vertegenwoordigen. Over de aangepaste tekst (het lied veranderde van titel: October rain werd Hurricane) zegt ze dat die nu multi-interpretabel is, maar: “Ons volk, ons land heeft er een veel diepere, emotionele band mee, vanwege de tragedie die we meemaken.” 

De organisatie van het Songfestival negeerde alle oproepen tot een boycot van Edens deelname. Een woordvoerder liet weten dat het een wedstrijd betreft tussen publieke omroepen, niet tussen regeringen. Bovendien heeft Israëls nationale omroep Kan aan alle verplichtingen voldaan.

Foto: Corinne Cumming

Opmerkingen (7)
tiki 09 mei 2024, 14:21
We hebben het wel over een meisje van 20! Deze héle fascistische bende, de georganiseerde haatcampagne, de protesten, de oproepen tot boycot, de scheldpartijen, de boe/fluitconcerten tijdens haar rehersal (waar ze stoicijns & professioneel onder bleef) zegt ALLES over deze fascistische Jodenhaters, de hypocriete organisatie, Malm[o, Zweden, haar mede kandidaten (niet allemaal) ....en nu is het alléén wachten op de politieke punten telling. Israel & Eden Golan laten zien dat ondanks alle haat campagnes, zij zich niet laten verdrijven. Een les voor ons allen en iets om trots op te zijn! De haat zal het uiteindelijk altijd verliezen omdat alléén domme losers jaloerse haters zijn.
tiki 10 mei 2024, 08:11
En het resultaat? Israel stijgt bij de bookmakers van plaats 8 naar plaats 2! Ik heb alleen de samenvatting gezien en vond het vooral een culturele armoede.....waar Eden Golan, elegant & mooi, als een trotse pauw bovenstond met het énige lied wat het waard was om naar te luisteren. Niemand weet wat de finale gaat brengen, maar het zou een mooie boodschap naar alle haters, anarchisten & fascisten zijn zijn als ze ook nog eens zou winnen..........én verdient.
Marco van Schoonhoven 10 mei 2024, 09:15
Fier standgehouden... Het songfestival is niet aan mij besteed, maar in dit geval was ik toch wel nieuwsgierig naar een klein gedeelte ervan. Ze is door, en terecht vind ik gezien toch wel een hoop herrie die ook door is. Bij Op 1 werd er nog even nagebabbeld want Europapa is ook door, reden voor een feestje dus. Toen 1 van de gasten het aandurfde om enige blijk van waardering uit te spreken voor de Israëlische deelname viel op dat dit vrijwel direct afgekapt werd door 1 van de andere gasten: "ja mooi, dat het allemaal zo kan maar ik wil het ook nog wel even hebben over..." en toen ging de TV uit hier, want mijn inziens was het overduidelijk dat tenminste die gast het er absoluut NIET over wilde hebben... Los van alle commotie, mooi nummer, mooi uitgevoerd, mooie stem en terecht door naar de finale...
Jaap 10 mei 2024, 09:28
Ik vind het buitengewoon schandalig hoe er vanuit zgn. pro-Palestina groeperingen haat wordt gepropagandeerd richting een democratisch land waarvan de bevolking enorm slachtoffer is geworden van Islam terreur gesteund vanuit Iran. We zouden juist de deelname toe moeten juichen als bemoediging aan het volk van Israël. Toch lijkt er het wel op, volgens een artikel in AD, dat velen de terreur van de pro-Palestina activisten meer dan zat zijn. De Italiaanse zender RAI had bij de uitslagen per abuis de uitslagpercentages laten zien en daaruit bleek dat Israël met ruim 39 procent als eerste staat. Nederland volgde op ruime afstand op een tweede plek. Ik stem nooit tijdens de voorrondes, maar nu heb ik Israël gestemd. Ook omdat het een geweldig mooi lied is met een prachtige performance dat wat mij betreft mag winnen!
Shlomo Itai 10 mei 2024, 20:05
En dan die idiote vraag aan Eden of ze het geen probleem vond om iedereen in gevaar te brengen.... Voor een verraste 20-jarige antwoordde naar omstandigheden ze heel netjes, maar het juiste antwoord zou zijn geweest: Ik ? Ik breng hier niemand in gevaar ! Voor die vraag moet u bij heel iemand anders zijn...
Hendrik E.M. 10 mei 2024, 21:23
Een meisje van 20! Maar wat geeft zij, na een lichte aarzeling waar één of andere deelnemer ook nog meent wat te moeten zeggen, een schitterend politiek correct antwoord. Wat geweldig! Edel Golan, dat zij het Eurovisie Songfestival mag winnen! Ik ben helemaal niet zo'n Songfestival fan. Voor mij is er maar één winnaar, Eden Golan, de witte roos uit Israël!
tiki 12 mei 2024, 08:53
Eden Golan, de prachtige, krachtige, klasse & talentvolle Israelische leeuwin met een hand vol lange nagels naar allen die van deze Zweedse editie een racistisch, antisemitisch haatfestival maakten. maar waar de VOLKS jury uit EUROPAPA zich niet liet intimideren door juries van professionele politieke slapjanussen, door Eden naar de 2e plaats te catapulteren, waardoor ze uiteindelijk op plaats 5 belande, vóór de wandelende Ierse horror show Bambi 'Thug met de toepasselijke naam, dreigend dat zij niezt mee zou doen als Eden niet gedisqualifiseerd zou worden, maar toch deelnam, omdat wij anders niet van haar, representatief voor Ierse schoonheid, konden genieten. In het interview erna vertelde Eden dat zij zich 'ondanks het boe geroep, intimidaties & antisemitische 'journalistieke' vragen, nog nooit zo sterk had gevoeld op de bühne en trots was Israel & haar prachtige volk te mogen vertegenwoordigen. Eden Golan & haar dansers, 12 points!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *