Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen
Nieuws

Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen

Redactie 28 maart 2024, 16:33
Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen
Een affiche voor het ESF in Malmö is met rode verf besmeurd door anti-Israëlactivisten - Foto: SVT Nyheter

Hoewel de locatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) zelf waarschijnlijk goed genoeg wordt bewaakt om veilig te zijn voor Israëlische toeschouwers, waarschuwen de autoriteiten in Jeruzalem hun landgenoten om in de stad niet hun nationaliteit of Joodse identiteit van de daken te schreeuwen: “Malmö is een onvriendelijk gebied voor Israëli’s.”

Dat laatste is voor Zweedse Joden geen nieuws. Malmö is deze eeuw berucht geworden als stad waar antisemitische uitingen en aanvallen op Joden schering en inslag zijn, vooral sinds de komst van grote groepen immigranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat juist die stad is gekozen als gastheer voor het ESF en niet het veiligere Stockholm, is een bron van zorg voor zowel de slinkende groep Joodse bewoners als voor Israëlische bezoekers.

Die laatste groep wordt afgeraden de Israëlische vlag te tonen, zelfs niet als klein symbool. “Je kunt wel Hebreeuws onderling spreken,” is het advies van de Israëlische autoriteiten, “maar roep niet in die taal naar een familied of iemand die je kent aan de overkant van de straat.” Het ESF begint op zondag 5 mei en duurt tot zaterdag de elfde. Zweden neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen om het songfestival te beschermen tegen gewelddadige anti-Israëldemonstranten en islamitische terroristen.

Ook kijken de Israëlische autoriteiten alvast vooruit naar de Olympische Spelen in Parijs, waar wordt gevreesd voor aanslagen van jihadistische terreurbewegingen als de Islamitische Staat of Al-Qaida. Maar Israël maakt zich nog meer zorgen over Iraanse terroristen en hun bondgenoten, zoals Hezbollah of Hamas. Gevreesd wordt dat tijdens de Spelen Israëlische sportfans en toeristen het doelwit worden van aanvallen uit islamitische hoek. Daarnaast waarschuwt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken landgenoten op dit moment niet af te reizen naar vier landen waarmee de Joodse staat diplomatieke betrekkingen onderhoudt: Jordanië, Egypte, Marokko en Turkije.

Opmerkingen (7)
C. Willemsen 29 maart 2024, 07:32
Wat een beschamende toestand. Mensen vragen om hun Joods zijn te verbergen. Waar houd dit op? Wat zou er gebeuren als we vragen om het hoofddoekje af te doen? De wereld zou te klein zijn.
tiki 29 maart 2024, 08:06
Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan word aangeraden hun identiteit te verberge? De Bühne vrijgeven aan, met PLO terreur vlaggen & haat leuzen bewapende bendes? Een slechte raad want jezelf onzichtbaar maken heeft nog nooit iemand geholpen. Kijk naar de "pro palestijnse" straatmeute die niets verbergt maar luid & agressief hun boodschap verspreiden **luister of huiver & **volg ons of wij vervolgen jou! Nee de boodschap moet zijn, samen met de Israelische Eden Golan die haar land, geloof, identiteit, geschiedenis, cultuur, succes & kracht vertegenwoordigd ***WIJ zijn hier, loud & proud***. .Laat de Zweedse autoriteiten maar hun job doen en IEDEREEN beschermen die naar hun land komt. Het zijn niet de Joden die zij onzichtbaar moeten maken, maar de 'pro palestijnse bendes & hun aanhang! Na de Holocaust word Joden NEVER AGAIN de mond gesnoerd. Niet in de VN, niet in de EU, niet in Hollandistan, Germanistan, Londonistan & Malmöstan. Niet door laffe politici, manipulerende universiteits professoren, ignorante experts, zelfzuchtige media of gehersenspoelde straatbendes. Dát is de les van de Holocaust & het nut van de staat Israel.
Bas Fortuin 29 maart 2024, 11:52
Eens met de reacties van C. Willemsen en tiki.
T. van Wersch 29 maart 2024, 21:23
Ik sluit mij ook volledig aan bij de reacties van C.Willemsen en tiki!
Ruud 31 maart 2024, 15:26
Geweldig!! Wat een adviezen. Ontken jouw identiteit als Jood en steek vooral je kop in het zand....dan kun je wachten tot deze Jodenhaat en terreurdreiging vanzelf overwaait. Het grote voordeel hiervan? Nou dan hoeven de autoriteiten zich geen verdere moeite te doen om onze groep te beschermen tegen die andere groep die bestaat uit aanhangers van het geloof van de vrede! Ja, hét geloof van de vrede, althans dat willen ze iedereen laten geloven. Jammer dat de feiten dit tegen spreken. De ene aanslag na de andere en de ene leugen, over Joden en het Jodendom, na de andere. Een moslim spreekt uit beide zijden van zijn mond. Vanuit 1 kant in het Arabisch zegt hij wat hij echt meent en bedoeld. Vanuit de andere kant spreekt hij in onze taal de woorden waarvan hij weet dat we die graag willen horen....de leugens dus. Hoe mooi is het dat er de site is van MEMRI. Hier worden Arabische video's van onderandere palestijnse televisiezenders vertaald en voorzien van Engelse ondertitels, zodat er precies is te zien wat er echt gezegd wordt. Tja, Joden van Europa, hoe ga jij in jouw eigen omgeving om met deze dreiging? Steek jij ook jouw kop in het zand, en verloochen jij jouw afkomst? Wanneer komt er een nieuwe Hagana, die de Joden op straat gaat beschermen? Want van de politie hoef je het niet te hebben, die kiezen de kant van de pro-hamas collaborateurs, gezien dat Joden bij de herdenking bij de Dokwerker werden weggestuurd. Een eigentijdse Hagana, daar ter plaatse, zou ervoor hebben kunnen zorgen, dat die Joden gewoon veilig de omgekomen Amsterdammers konden eren. Het is duidelijk, dat ook na de oorlog in Gaza, en de mogelijke aanstaande oorlog met hezbolla, de Joden nog vele jaren bescherming behoeven op straat maar ook in hun eigen huis, zie de klopjacht op Lenny in Waalwijk en Shirli in Amstelveen. Hoe triest is het dat in het ooit zo verdraagzame Zweden, de Joodse gemeenschap tegenwoordig niet meer veilig over straat kan. Geen keppeltjes kunnen dragen en ook sieraden met een Magen David worden afgeraden. Vele aanvallen door stateloze palestijnen en Syrische asielzoekers op de Joodse burgers brachten Zweedse ministers naar de synagoge in Göteborg na de brandaanslag van 9 december 2017. Sindsdien is Zweden steeds verder afgegleden. En zo is het gevaar voor de Joodse Zweden en bezoekers onevenredig toegenomen.
Yakoov 02 april 2024, 15:41
Allemaal heel erg. Waar ik mij aan stoor, is de continue berichtgeving van het NIW met nieuws alsof de Joden in Europa/ NL in gevaar zouden zijn of dat ons groot onheil te wachten staat. Zo ervaar ik het niet.
Rena Weissman 04 april 2024, 01:22
@Yakoov, ik snap wat je zegt en ik heb er zelf ook al vaak van wakker gelegen, die gedachte. Het is 2024, het komt allemaal wel goed, het is maar een vlaagje antisemitisme, gaat wel weer over. En ik hoop dat je gelijk hebt. Maar ik hou wel altijd in mijn gedachte dat dit ook was wat de Joden in 1933 dachten. "We zijn niet in gevaar, gewoon één vervelende leider, een beetje meer antisemitisme dan hiervoor, gaat wel weer over." Het zou vervelend zijn als we het allemaal overschatten, maar het zou nog veel erger zijn als we weer onverschillig zijn en al het antisemitisme laten gebeuren met de gedachte dat het wel weer overgaat, want nu kunnen we nog ingrijpen, straks is het te laat. De 1200 Joden die op 7 oktober vermoord zijn, zouden het ook niet geloven als iemand een paar maanden daarvoor zou praten over een 'groot onheil'. Als het blijkt als het onheil ook naar Nederland keert, zijn we weer te laat. Dat is waar het NIW voor waarschuwt. We mogen niet weer te laat zijn. In Turkije zijn er al weer enkele bordjes met 'Jews not Allowed' op winkels, in België waren er mensen die de straat op gingen en riepen dat je niet bij Joodse apotheken moet kopen, in Australië riepen mensen tijdens een protest: "Gas the Jews", in Frankrijk is er een Joodse vrouw in haar huis neergestoken, Joodse scholen moeten dicht in Nederland. We mogen en zullen het verleden niet laten herhalen. Niet zo erg als toen. Als ik kijk naar de wereld, denk ik inderdaad dat 'groot onheil' ons niet te wachten staat, nee, het is al begonnen en we mogen het niet onderschatten. Dan kunnen we het beter een beetje overschatten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *