Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen
Nieuws

Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen

Redactie 28 maart 2024, 16:33
Joden die naar het Eurovisie Songfestival gaan aangeraden hun identiteit te verbergen
Een affiche voor het ESF in Malmö is met rode verf besmeurd door anti-Israëlactivisten - Foto: SVT Nyheter

Hoewel de locatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) zelf waarschijnlijk goed genoeg wordt bewaakt om veilig te zijn voor Israëlische toeschouwers, waarschuwen de autoriteiten in Jeruzalem hun landgenoten om in de stad niet hun nationaliteit of Joodse identiteit van de daken te schreeuwen: “Malmö is een onvriendelijk gebied voor Israëli’s.”

Dat laatste is voor Zweedse Joden geen nieuws. Malmö is deze eeuw berucht geworden als stad waar antisemitische uitingen en aanvallen op Joden schering en inslag zijn, vooral sinds de komst van grote groepen immigranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat juist die stad is gekozen als gastheer voor het ESF en niet het veiligere Stockholm, is een bron van zorg voor zowel de slinkende groep Joodse bewoners als voor Israëlische bezoekers.

Die laatste groep wordt afgeraden de Israëlische vlag te tonen, zelfs niet als klein symbool. “Je kunt wel Hebreeuws onderling spreken,” is het advies van de Israëlische autoriteiten, “maar roep niet in die taal naar een familied of iemand die je kent aan de overkant van de straat.” Het ESF begint op zondag 5 mei en duurt tot zaterdag de elfde. Zweden neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen om het songfestival te beschermen tegen gewelddadige anti-Israëldemonstranten en islamitische terroristen.

Ook kijken de Israëlische autoriteiten alvast vooruit naar de Olympische Spelen in Parijs, waar wordt gevreesd voor aanslagen van jihadistische terreurbewegingen als de Islamitische Staat of Al-Qaida. Maar Israël maakt zich nog meer zorgen over Iraanse terroristen en hun bondgenoten, zoals Hezbollah of Hamas. Gevreesd wordt dat tijdens de Spelen Israëlische sportfans en toeristen het doelwit worden van aanvallen uit islamitische hoek. Daarnaast waarschuwt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken landgenoten op dit moment niet af te reizen naar vier landen waarmee de Joodse staat diplomatieke betrekkingen onderhoudt: Jordanië, Egypte, Marokko en Turkije.

Plaats opmerking