Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Inspectie weigert onderzoek Beth Shalom

De gezondheidsinspectie weigert onderzoek te doen naar het hoge sterftecijfer in Joods bejaardentehuis Beth Shalom. Flory Neter van het VBV is verbijsterd.

Esther Voet en Micky Cornelissen 01 mei 2020, 09:02
Inspectie weigert onderzoek Beth Shalom

In het Joods zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam zijn volgens officiële cijfers 26 van de 120 bewoners aan covid-19 overleden. “Gelukkig is daar de afgelopen week geen sterfgeval meer bij gekomen. Eén etage is nu helemaal coronavrij en we hebben nog één persoon die speciale zorg nodig heeft,” zegt Madelon Bino, hoofd Joodse zorg en welzijn van het tehuis. Ondanks dat opvallend hoge sterftecijfer weigert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onderzoek in te stellen. Dat is nieuws voor Bino: “Dat gaat allemaal via het bestuur van Cordaan.” Cordaan is de zorginstelling waar Beth Shalom onder valt. Desgevraagd vertelt Bino dat het tehuis nu over voldoende mondkapjes en beschermende schorten beschikt.

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) verzocht de inspectie twee weken geleden een onderzoek in te stellen naar het reilen en zeilen in Beth Shalom. Dat verzoek is dus afgewezen. De inspectie laat per brief weten geen verder onderzoek te verrichten. Zij ziet ‘geen aanwijzingen die wijzen op tekortkomingen in de zorgverlening’. Wel schrijft de inspectie de melding van VBV te verwerken als ‘signaal in het toezichtdossier’ van Beth Shalom: ‘Wij gebruiken alle signalen die wij binnenkrijgen om toezichtactiviteiten te plannen en om eventuele toekomstige meldingen te beoordelen.’

‘Onder één hoedje’
Flory Neter, voorzitter van het VBV, is woedend: “Ik denk dat zorginstelling Cordaan gewoon een te grote speler is en dat er met de inspectie onder één hoedje wordt gespeeld. Er wordt constant gewezen naar een ander verzorgingstehuis, het Flevohuis in Amsterdam-Oost, waar 31 mensen overleden. Beth Shalom is een relatief klein tehuis, als je voor die paar mensen al niet goed kunt zorgen…”

Meer kritiek krijgt Beth Shaom van Vera Querido. Haar gehandicapte zus woont in het zorgcentrum en raakte ook besmet: “Het is duidelijk dat ze de situatie niet aan kunnen. Er is geen goede communicatie tussen de werkvloer en het management. Mijn zus is inmiddels genezen, maar ik zie dat het tehuis nog steeds kampt met te weinig personeel. Als mijn zus aangeeft dat ze zorg nodig heeft, wordt ze gewoon niet geholpen. Ik vind het fantastisch dat het VBV om een onderzoek heeft gevraagd. Zelf heb ik ook al aangeklopt bij het Joods Maatschappelijk Werk, maar zij zeiden niets te kunnen doen.”

‘Wat? Dat onderzoek komt er niet? Wat vreselijk!’

Querido reageert geschokt op het nieuws dat de inspectie weigert te onderzoeken: ‘Wat? Dat onderzoek komt er niet? Wat vreselijk! Kijk, leuk hoor, als Lenny Kuhr op straat voor de bewoners komt zingen, maar binnen is het een mismanagement vanjewelste. Ik heb mezelf aangeboden als mantelzorger voor mijn zus. Dat is pertinent geweigerd met het excuus dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Ik ken vaste krachten die niet meer in Beth Shalom willen werken, vanwege het mismanagement. Twee van hen hebben me dat letterlijk zo gezegd. Een andere medewerker werd, hoewel hij ziek was, toch gevraagd te komen werken. Dat heeft hij geweigerd. Protocollen staan mooi op papier, maar in de praktijk werken ze niet.”

Madelon Bino: “Ik ben gewoon blij dat we de zaak nu onder controle hebben. We hebben hier een quarantainer staan, een afgezonderde container waar bewoners veilig contact kunnen hebben met hun familieleden. Ook werken we aan een speciaal programma voor 4 mei. We zullen ervoor zorgen dat onze bewoners op die moeilijke dag extra aandacht krijgen.”

Dit schrijft de inspectie
“De inspectie onderzoekt klachten wanneer deze erop wijzen dat de zorgaanbieder structureel ernstig tekortschiet in de zorgverlening of dat de patiëntveiligheid in zijn algemeenheid in gevaar is. Op dit moment zijn er voor de inspectie geen aanwijzingen die wijzen op tekortkomingen in de zorgverlening binnen Beth Shalom. In uw melding vraagt u of het hoge sterftecijfer op toeval is berust of dat er mogelijk andere factoren een rol hebben gespeeld. Hierop kunnen wij u geen antwoord geven. De inspectie staat in nauw contact met de zorginstellingen om tijdig te kunnen afstemmen hoe de coronamaatregelen worden toegepast en of er een risico ontstaat voor de kwaliteit van zorg of een risico voor de patiëntveiligheid.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Bette 02 mei 2020, 06:03
Dat er geen onderzoek komt had VBV kunnen verwachten.Hoe vervelend het ook is.En de reactie van het VBV op de afwijzing vind ik erg kinderachtig ('onder één hoedje spelen').
Jacqueline Goldberg 04 mei 2020, 23:35
Misschien heerste er het Corona Virus?
jan janssen 06 mei 2020, 16:06
Het is momenteel verschikkelijk in Beth Shalom. Van vrijwilligers heb ik ijzingwekkende verhalen gehoord. Ik kan het NIW wel met hun in contact brengen. Cordaan heeft een zak met geld en het bejaardenhuis gekregen na mismanagement van de vorige eigenaar. Cordaan wil dit nu omvormen tot een algemeen bejaardenhuis. Men wil dan ook zo snel mogelijk er voor zorgen dat het Joodse karakter weg is. Ik zou bijna zeggen dat ze hier een sterfhuiscontructie voor gebruiken maar deze woordspeling lijkt mij in de huidige situatie niet zo kies.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *