Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders
Israël

Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders

De hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC), Karim Khan, wil dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangehouden en naar Den Haag gebracht wordt.

Redactie 20 mei 2024, 14:00
Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders
Benjamin Netanyahu en Yoav Gallant - Foto: Marc Israel Sellem/POOL

Hoofdaanklager Karim Khan wil dat het ICC arrestatiebevelen uitvaardigt tegen de Israëlische premier, maar ook tegen minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamasleiders: Gaza-commandant Yahya Sinwar, zijn tweede man Mohammed Deif en Ismail Haniyeh, de internationale leider van de terreurbeweging.

Khan beschuldigt Netanyahu en Gallant van het “veroorzaken van uitroeiing, veroorzaken van hongersnood als oorlogsmiddel, inclusief het tegenhouden van humanitaire hulp en het bewust onder vuur nemen van burgers”. De ICC-beschuldigingen lijken een omdraaiing van de werkelijkheid. Israël neemt maatregelen om het aantal burgerslachtoffers te beperken die geen ander leger in de geschiedenis ooit heeft genomen. Bovendien is er geen sprake van hongersnood in Gaza, juist omdat Israël zoveel humanitaire hulp toelaat voor de Palestijnse burgers in de Strook.

Sinwar, Deif en Haniyeh worden beschuldigd van uitroeiing, moord, gijzeling, verkrachting en seksueel geweld tegen gijzelaars. In theorie kunnen Netanyahu en Gallant nu in alle 124 staten die lid zijn van het ICC aangehouden en naar Den Haag uitgeleverd worden. Of dat ook gebeurt is de vraag. De Soedanese ex-president Omar al-Bashir reisde tien jaar lang de wereld rond, ondanks een arrestatiebevel. Hetzelfde geldt voor Vladimir Poetin. Belangrijk in dit licht is ook dat een aantal cruciale staten geen lid van het ICC is, zoals de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël zelf. Maar dat Karim Khan met zijn besluit de wereldwijde anti-Israëlbeweging een belangrijke propagandaoverwinning heeft geschonken, ongetwijfeld onder enorme druk van Afrikaanse en islamitische VN-lidstaten, is moeilijk te ontkennen.

Opmerkingen (6)
Rena Weissman 20 mei 2024, 15:14
Oh God, gaan we weer met de 'oorlogsmisdaden'. Wat verschrikkelijk van Israël dat ze (als enige land in oorlog ooit) 300.000 ton aan eten sturen naar de vijand, burgers evacueren uit gevaarlijke gebieden, dokters sturen naar de oorlogsgebieden. Iedereen zegt wel dat Netanyahu heel veel fout doet, daar ben ik het in zekere zin wel mee eens, maar ik zou niet weten hoe ik deze situatie beter had aangepakt. Ik zou Karim Khan vriendelijk willen vragen: 'Wat had u gedaan in deze situatie?'
Ruud 20 mei 2024, 18:46
Wat een schandelijke vertoning. Zonder ook maar enige kennis over de werkelijke gang van zaken in Israël en het verloop van de oorlog, is dit arrestatie bevel afgegeven geheel op basis van aannames en gekleurde invulling van de media en de pro-hamas collaborateurs op de straten. Al weet ik wel hoe de man tot deze waanideeën is gekomen. Ondanks dat hij geboren is in Schotland zal Jodenhaat hem met de paplepel zijn ingegeven. Zijn naam verraad al boekdelen: ook zijn naamgenoot, burgemeester van London is net zo antisemitisch. Zo het familie van elkaar zijn? Gaat er dan nu ook met terugwerkende kracht alle regeringsleiders die bij een oorlog waren betrokken ook gedagvaard? Dan hebben ze nogal wat te doen.
Shlomo Itai 20 mei 2024, 22:31
Wat kun je verwachten als je landen met kwaadaardige regimes lid laat worden van internationale organisaties ? Geldkraan dichtdraaien, zou ik zeggen, dan verdwijnt het probleem vanzelf.
tiki 21 mei 2024, 09:01
De "Britse" aanklager, die zijn eigen procedures aan zijn justitele laars lapt door dit nieuw bekend te maken via CNN en niet naar Israel te reizen, zoals afgesproken, voor overleg, is tekenend voor wat hier gaande is. Oude wijn in nieuwe flessen, ditmaal gewikkeld in een PLO terreur shawl. Wat we hier zien gebeuren is een gecoordineerde samenwerking via Apartheid & BDS, Justitie & Politiek, Media & "ethiek", inteligentia & mystiek, om te komen to een GENOCIDE van het Joodse volk. Een innige samenwerking om Israel te beletten zichzelf te verdedigen tegen haar vijanden. Nee de Holocaust is niet beeindigd in 1948, alleen in de ijskast geplaatst. PALESTINISME, het excuus voor Antisemitisme, HUMANISME het excuus voor Terrorisme.Het verschil met toen? De datum.
Ruud 21 mei 2024, 13:04
Ik heb zojuist gelezen in de Telegraaf dat de vrouw van George Clooney, Amal ervoor gezorgd heeft dat er een unaniem besluit werd genomen tot het uitvaardigen van het arrestatiebevel. Die 2 hebben een soort stichting de Clooney Foundation for Justice. Zij was gevraagd om het bewijsmateriaal te beoordelen.....saillant detail: Israël heeft geen bewijs aangeleverd dus het bevel is op niets dan geruchten en aannames gebaseerd. De verdenkingen gaan over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De uitkomst staat al vast: Bibi en Galant zijn bij voorbaat al schuldig, want het gaat hier om Joden.
tiki 22 mei 2024, 18:28
@Ruud, Amal Clooney: Vader Druze. Moeder Moslim. Nationaliteit Libanees. I rest my case! Zij is gevlucht voor de Lebanese burgeroorlog, maar tekent voor het kosher maken van een bloedige moordenaars bende, in wiens grondwet staat *de Jood moet dood* en het slachtoffer hiervan aan te klagen om zich te verdedigen. Om deze Amal nu een mensenrechten advocate te noemen is net zo absurd als haar man uit te roepen tot 'most sexy man alive'.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *