Israël doet gewoon mee aan Eurovisie Songfestival
Nieuws

Israël doet gewoon mee aan Eurovisie Songfestival

Redactie 22 januari 2024, 15:30
Israël doet gewoon mee aan Eurovisie Songfestival
2018 Eurovision Song Contest Grand Final

Ondanks oproepen van anti-Israëlorganisaties en obscure muzikanten in IJsland en Finland, is de European Broadcasting Union (EBU) niet van plan de Joodse staat uit te sluiten van het festival dat van 7 tot 11 mei in het Zweedse Malmö gehouden zal worden.

“Het Eurovisie Songfestival is een wedstrijd tussen publieke omroepen in Europa en het Midden-Oosten, die lid zijn van de EBU,” laat de organisatie weten in een verklaring die antwoorden biedt op door het Israëlische Ynet gestelde vragen. “Dit is een wedstrijd voor omroepen – niet voor regeringen – en de Israëlische publieke omroep doet al vijftig jaar mee.”

De EBU wijst erop dat er geen reden is Israël uit te sluiten omdat de publieke omroep in dat land anders dan bijvoorbeeld de Russische (wel uitgesloten sinds de invasie in Oekraïne) zich aan de regels van de organisatie houdt. Een sterker argument zou zijn dat Israël in tegenstelling tot Rusland zich verdedigt in een rechtvaardige oorlog tegen Palestijnse terroristen die de Joodse staat hebben aangevallen, maar het is logisch dat de EBU geen politieke maar formele argumenten aanvoert.

‘De Israëlische publieke omroep voldoet aan alle regels van de wedstrijd en mag in mei in Malmö deelnemen’

“De EBU maakt zich er hard voor dat het Songfestival een apolitiek evenement blijft, dat kijkers over de hele wereld verenigt door muziek. (…) De Israëlische publieke omroep voldoet aan alle regels van de wedstrijd en mag in mei in Malmö deelnemen.” Verder verklaart de EBU dat zij ‘op dezelfde lijn zit als andere internationale organisaties, zoals sportfederaties, die ook hun inclusieve positie handhaven ten aanzien van vertegenwoordigers uit Israël op dit moment.”

De afgelopen weken en maanden wordt er met name vanuit IJsland en Finland druk uitgeoefend op de EBU Israël uit te sluiten. Sommigen in die landen gaan zelfs zover dat zij hun eigen publieke omroep het songfestival te boycotten als Israël meedoet. Gezien de muzikanten die deze landen de afgelopen decennia afvaardigen naar het evenement, kan de vraag gesteld worden of dit een groot verlies zou zijn. De meeste kijkers zullen sowieso blij en opgelucht zijn als er wat minder landen deelnemen.

Op de foto hierboven: Netta Barzilai won in 2018 het Eurovisie Songfestival voor Israël – Wikimedia Commons

Plaats opmerking