Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël doet gewoon mee aan Eurovisie Songfestival

Redactie 22 januari 2024, 15:30
Israël doet gewoon mee aan Eurovisie Songfestival

Ondanks oproepen van anti-Israëlorganisaties en obscure muzikanten in IJsland en Finland, is de European Broadcasting Union (EBU) niet van plan de Joodse staat uit te sluiten van het festival dat van 7 tot 11 mei in het Zweedse Malmö gehouden zal worden.

“Het Eurovisie Songfestival is een wedstrijd tussen publieke omroepen in Europa en het Midden-Oosten, die lid zijn van de EBU,” laat de organisatie weten in een verklaring die antwoorden biedt op door het Israëlische Ynet gestelde vragen. “Dit is een wedstrijd voor omroepen – niet voor regeringen – en de Israëlische publieke omroep doet al vijftig jaar mee.”

De EBU wijst erop dat er geen reden is Israël uit te sluiten omdat de publieke omroep in dat land anders dan bijvoorbeeld de Russische (wel uitgesloten sinds de invasie in Oekraïne) zich aan de regels van de organisatie houdt. Een sterker argument zou zijn dat Israël in tegenstelling tot Rusland zich verdedigt in een rechtvaardige oorlog tegen Palestijnse terroristen die de Joodse staat hebben aangevallen, maar het is logisch dat de EBU geen politieke maar formele argumenten aanvoert.

‘De Israëlische publieke omroep voldoet aan alle regels van de wedstrijd en mag in mei in Malmö deelnemen’

“De EBU maakt zich er hard voor dat het Songfestival een apolitiek evenement blijft, dat kijkers over de hele wereld verenigt door muziek. (…) De Israëlische publieke omroep voldoet aan alle regels van de wedstrijd en mag in mei in Malmö deelnemen.” Verder verklaart de EBU dat zij ‘op dezelfde lijn zit als andere internationale organisaties, zoals sportfederaties, die ook hun inclusieve positie handhaven ten aanzien van vertegenwoordigers uit Israël op dit moment.”

De afgelopen weken en maanden wordt er met name vanuit IJsland en Finland druk uitgeoefend op de EBU Israël uit te sluiten. Sommigen in die landen gaan zelfs zover dat zij hun eigen publieke omroep het songfestival te boycotten als Israël meedoet. Gezien de muzikanten die deze landen de afgelopen decennia afvaardigen naar het evenement, kan de vraag gesteld worden of dit een groot verlies zou zijn. De meeste kijkers zullen sowieso blij en opgelucht zijn als er wat minder landen deelnemen.

Op de foto hierboven: Netta Barzilai won in 2018 het Eurovisie Songfestival voor Israël – Wikimedia Commons

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Ruud 22 januari 2024, 22:39
Doodmoe wordt ik ervan. Al dat pauper volk dat pretendeert Roomser te zijn dan de Paus, en vervolgens overal bezig zijn om het gewone leven van de samenleving in de rest van de wereld te vergallen met hun queeste om Israël te laten boycotten. Eerst waren daar de hypocriete ambtenaren van Buitenlandse zaken die vertrouwelijke brieven lekken. Toen de belachelijke clubjes die bij de rechter de levering van reserve onderdelen van de F35 proberen te verstoren. Levering overigens van deze onderdelen maken onderdeel uit van contractuele verplichtingen met de Amerikanen. Het zijn geen Nederlandse onderdelen, nee ze liggen alleen hier in een loods als voorraad voor alle klanten van de JSF op het Europese continent. Ze hebben zelfs de gotspe om in hoger beroep te gaan, terwijl de eerdere uitspraak zeer evident is. En dan mag van het verhevene groepje plots een zanger of zangeres afkomstig uit Israël niet meer deelnemen aan een Europese zangwedstrijd. Nee, als het aan hun ligt mogen Israëliërs alleen na een dergelijke laffe aanval, zoals Christus, de andere wang toekeren om zich andermaal te laten afslachten. Het feit dat de palestijnen alles doen om maar zoveel als mogelijk slachtoffers te maken en ook nog steeds meer dan 100 gijzelaars vasthouden, dat hoor je niemand veroordelen. Ook over de overtredingen van het oorlogsrecht door Hamas krijgt hier niemand ook maar een "foei" van over de lippen. Nee, in plaats daarvan worden ongefundeerde beschuldigingen geuit terwijl er geheel niet naar feiten of ook maar naar de waarheid wordt gekeken. Nee, Israël steelt organen van palestijnse lichamen. Israël bombardeert ziekenhuizen. Israël pleegt genocide op de palestijnse burger bevolking. Israël is een apartheidsstaat. Israël onderdrukt de bewoners van Judea en Samaria, hier steeds de bezette Westelijke Jordaan oever genaamd. Ik weet even niet me meer te herinneren welke anders leugens over Israël verspreid worden, want het zijn er zo ontzettend veel, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *