Israël: geen vertrouwen in Netanyahu, wel in IDF
Nieuws

Israël: geen vertrouwen in Netanyahu, wel in IDF

Redactie 14 maart 2024, 18:17
Israël: geen vertrouwen in Netanyahu, wel in IDF
Israeli prime minister Benjamin Netanyahu attends a vote on the state budget at the assembly hall of the Knesset, the Israeli parliament in Jerusalem, March 13, 2024. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** הצבעה כנסת מליאה תקציב המדינה בנימין נתניהו ראש הממשלה

Het wantrouwen onder de Israëli’s van hun premier is nog groter dan hun vertrouwen in het leger. De cijfers over Benjamin Netanyahu zijn schokkend, ook onder zijn eigen achterban. De IDF is en blijft het instituut waar de burgers hun vertrouwen in leggen en opvallend is de snel groeiende waardering van Israëlische Arabieren in de instituten van de Joodse staat.

Laten we met het goede nieuws beginnen. 86,5% van de Israëli’s vertrouwt het leger. Wanneer bedacht wordt dat dit vertrouwen historisch een stuk lager ligt onder de Israëlische Arabieren (ruim een vijfde van de bevolking), benadert het vertrouwen van de Joodse Israëli’s de unanimiteit. Andere staatsorganen die hoog scoren zijn de lokale overheden met 64% en de president – op dit moment Isaac ‘Bougie’ Herzog – met 61%.

Van zulke cijfers kunnen andere politici slechts dromen. Slechts 23% van de Israëli’s vertrouwt de regering en nog minder de Knesset (19%) of politieke partijen (15%). Ook de media worden gewantrouwd: slechts 30% vertrouwt de binnenlandse berichtgeving. Al deze cijfers liggen lager dan voor 7 oktober. Alle bovenstaande getallen komen uit de democratie-index 2023 van het Israel Democracy Institute.

Meer dan de helft van de Israëlische Arabieren vertrouwt het Hooggerechtshof in Jeruzalem

Echt schokkend zijn de cijfers over Benjamin Netanyahu. Zo vindt volgens een peiling van de Bar Ilan-universiteit in Ramat Gan slechts 4% van de Israëli’s informatie die de premier over de oorlog in Gaza naar buiten brengt betrouwbaar. Binnen zijn eigen achterban ligt dit nauwelijks hoger: nog geen 7%. Netanyahu’s impopulariteit wordt bevestigd door de meest recente zetelpeiling van Channel 12. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou de (extreem)rechts-religieuze coalitie van de premier slechts 46 van de 120 Knessetzetels behalen. Een coalitie onder leiding van de centristische oud-IDF-stafchef Benny Gantz zou met 69 zetels een comfortabele meerderheid behalen. Ook één tegen één zien de Israëli’s Gantz liever als premier dan Netanyahu: 41-29%.

Goed nieuws – hoewel slecht voor alle Israëlhaters die zo graag het woord ‘apartheid’ in de mond nemen – is dat Arabieren steeds meer vertrouwen krijgen in de instituten van de Joodse staat. De IDF wordt 44% van de Israëlische Arabieren vertrouwt, meer dan een verdubbeling sinds de vorige meting. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem wordt door meer dan de helft van de Arabieren vrtrouwt (53%), ook dat is een ruime verdubbeling. Zelfs het vertrouwen in de politie zit in de lift onder Arabische Israëli’s, dat is gestegen van 21 naar 38%.

Foto: Yonatan Sindel Flash 90

Opmerkingen (2)
Ruud 15 maart 2024, 00:05
Ik geef het je te doen....in een land als Israël het als politicus het in de ogen van de bevolking het goed te doen. Al vanaf het ontstaan van Israël is de grap bekend dat er Israël miljoenen premier's zijn. Wat in het geval van Bibi zeker zal meetellen is dat al voor de oorlog diverse rechtzaken tegen hem liepen. Toch blijf ik ervan overtuigd dat hij wel een goede oorlogs premier is. Hij weet de onpopulaire besluiten te nemen. Daarmee weet hij dus ook een dreun te incasseren van zijn eigen populariteit. Hij heeft direct na 7 oktober in een speech aangegeven dat hij zich na de oorlog ter verantwoording zal laten roepen. Maar dat er nu eerst de focus op het verslaan van hamas moet liggen. Daarmee heeft hij gelijk, als premier moet je niet op 8 oktober met je staart tussen de benen vertrekken om dan het land in een machtsvacuum achter te laten terwijl een gevaarlijke vijand op je voordeur staat te slaan. Maar zijn deze cijfers op dit moment nou echt belangrijk? Sterker nog is het in deze fase van de oorlog, juist bij het begin van de Ramadan, wel verstandig om deze cijfers te publiceren? Ondergraaft dit niet ook de moraal van de soldaten die thans in Gaza hun leven riskeren? Speelt dit niet ook de vijand in de hand? Een land in duigen is een makkelijk slachtoffer om te worden overlopen. Bij de volgende verkiezingen is het moment om af te rekenen met de huidige regering...dit is zo in elk democratisch land. Nu hoop ik vurig dat er later niet een regering gevormd wordt die Israël verkwanseld. De ernstigste verkwanseling zou het stichten van een palestijnse staat zijn.
tiki 15 maart 2024, 09:13
Niets is zo veranderlijk als het weer en de "polls". Alléén de negatieve polls over Netanyahu vanuit de Usual Suspects uit het linkse blok, Channel 12 & 13, kranten Haaretz & Yedioth Ahronot & Bar Ilan Universiteit die zijn stabiel.......al sinds jaren. Wat u er niet bij verteld is dat de "extreem rechtse" Ben Gvir steigt als een meteoor, Bennie Ganz weer zakt sindse de rechtse Gideon Saar de partij heeft verlaten, Lapid een afdaling doet, Bennett weer een factor is e.a. rechtse kandidaten de plaats van Netanyahu innemen. En dus......niet het vel van Netanyahu/Likud verkopen (die er met zijn 74 sowieso mee gaat ophouden) voordat er verkiezingen zijn....want dat is de énige poll die telt! Bovendien staat het grootse gedeelete van de bevolking achter het beleid van Netanyahu & zijn plannen voor 'the day after. Is er kritiek...absoluut, want zo hoort het in een democratie & een land in oorlog, waar Netanyahu ook zeker de hand in eigen boezem moet steken.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *