‘Israël weet precies waar Yahya Sinwar zich verschuilt’
Nieuws

‘Israël weet precies waar Yahya Sinwar zich verschuilt’

Redactie 09 januari 2024, 14:41
‘Israël weet precies waar Yahya Sinwar zich verschuilt’
Yehya Sinwar, leader of the Palestinian Islamic Movement Hamas in the Gaza Strip at a rally marking the 35th anniversary of the Hamas Islamic movement, in Gaza City December 14, 2022. Photo by Atia Mohammed/Flash90 *** Local Caption *** חמאס עזה פלסטיני פלשתיני פלשתינאים מצעד נשק יום שנה פלסטינאי השנה יחיא סינוואר מנהיג

Verschillende bronnen binnen de Israëlische defensie- en inlichtingenwereld hebben recent verklaard dat de IDF de exacte locatie weet van Yahya Sinwar, opperbevelhebber van Hamas in de Gazastrook en eindverantwoordelijke voor het door Palestijnse terroristen uitgevoerde bloedbad op 7 oktober. De dood of arrestatie van Sinwar en zijn militaire rechterhand Mohammed Deif is een van de doelen die Israël zich gesteld heeft aan het begin van het IDF-grondoffensief in Gaza op27 oktober.

Sinwar zou zich ophouden in tunnels onder het Hamasbolwerk Khan Younis, waar sinds weken wordt gevochten tussen IDF-eenheden en Hamas. Toch heeft de IDF besloten geen luchtaanval op Sinwars locatie uit te voeren omdat de Hamasleider zich met Israëlische gijzelaars omringd zou hebben, die dienen als menselijk schild. Hamas, andere terreurorganisaties als de Palestijnse Islamitische Jihad en criminele bendes houden nog steeds zo’n 130 gijzelaars gevangen, al is de kans groot dat het bij een flink aantal van hen om de lichamen van dode Israëli’s gaat, die door de terroristen worden vastgehouden.

Een van de vrijgelaten Israëli’s verklaarde dat Sinwar een groep gijzelaars toesprak kort na hun ontvoering. “Hallo, ik ben Yahya Sinwar,” zei de terroristenleider, “Jullie zijn hier het meest beschermd, niets zal jullie hier overkomen.” In december liet Sinwar voor het eerst in de openbaarheid van zich horen. In een verklaring meldde de Hamas-bevelhebber in Gaza dat zijn eenheden 1500 IDF-soldaten in de strijd hadden gedood. Het werkelijke aantal ligt op dit moment daarentegen op 180. Wanneer de gesneuvelde Israëlische militairen op 7 oktober worden meegerekend, is het totaal iets meer dan 500. Dit toont opnieuw aan dat de aantallen slachtoffers waarmee Hamas schermt, schromelijk overdreven zijn. Datzelfde geldt ongetwijfeld voor het aantal in Gaza gemelde burgerslachtoffers, al blijven Westerse media en hulporganisaties deze vaak klakkeloos overnemen.

Op de foto hierboven: Yahya Sinwar in december 2022 bij de viering van de 35e verjaardag van de stichting van Hamas – Foto: Atia mohammed/Flash90

 

Plaats opmerking