Israëlisch ruimteschip naar de maan
Nieuws

Israëlisch ruimteschip naar de maan

Redactie 10 juli 2018, 00:00
Israëlisch ruimteschip naar de maan

Een Israëlisch team ruimtewetenschappers van SpaceIL heeft vandaag zijn eerste ruimteschip dat op de maan moet landen onthuld. Volgens de wetenschappers, die al jaren werken aan het project, zal het schip nog in december van dit jaar de ruimte in gaan. Het ruimteschip zal dan uiterlijk in februari 2019 op de maan moeten landen.

Het schip is een technologisch hoogstandje van ‘slechts’ 600 kilo. Daardoor is het te klein om astronauten te vervoeren. Wel kan het schip informatie verzamelen op de maan en – misschien nog wel belangrijker –  er de Degel Jisrael plaatsen. “We gaan een Israëlische vlag op de maan planten,” zegt Ido Anteby, de leider van het project.

Mocht het de wetenschappers lukken om het schip daadwerkelijk op de maan te krijgen, dan is Israël pas het vierde land ooit dat het hemellichaam betreedt. Amerika, Rusland en China gingen de Israëli’s voor.

De grote geldschieter van het project is de steenrijke zakenman Morris Kahan, die ruim 85 miljoen euro in het ruimteschip stak. “Dit is het maken van geschiedenis en een geweldig avontuur. Wanneer het gebeurt, zullen we ons allemaal herinneren waar we waren toen Israël op de maan landde,” zegt Kahan.

Omdat de motor van het Israëlische ruimteschip niet sterk genoeg is om zelf de gehele weg naar de maan af te leggen, hopen de wetenschappers een lift te krijgen van niemand minder dan entrepreneur Elon Musk. Het schip zou een stuk mee kunnen reizen met een van de ruimteraketten van het SpaceX-bedrijf van Musk. Eenmaal in de ruimte heeft het Israëlische schip genoeg kracht om op eigen houtje naar de maan te vliegen en daar de vlag te planten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking