Jeruzalem wordt ook hier Al-Quds
Nieuws

Jeruzalem wordt ook hier Al-Quds

Redactie 22 maart 2024, 08:00
Jeruzalem wordt ook hier Al-Quds
Soekotviering op de Olijfberg met uitzicht op de oude stad van Jeruzalem

De commissie Vernieuwing curriculum 2030 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) laat weten dat vanaf het volgende schooljaar de naam van de Israëlische hoofdstad ‘uitgefaseerd’ wordt in het voortgezet onderwijs. De circulerende schoolboeken worden niet onmiddellijk vervangen, maar in nieuwe uitgaven zal niet langer van Jeruzalem worden gesproken. “Al-Quds is anno 2024 een meer internationale naam,” is te lezen in een verklaring van het ministerie.

Het gaat om de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en voor zover van toepassing maatschappijleer. Commissiewoordvoerster Maia Wagterberen is content met het besluit: “Al-Quds is een inclusievere naam dan Jeruzalem. Er zijn bijna twee miljard moslims die de stad zo aanduiden, het aantal Joden ligt aanzienlijk lager.” Ook de duo-diversiteitsmanagers van OCW, Manchma Koochi en Souq Maddiq, belast met het dekoloniseren van het voortgezet onderwijs, scharen zich in een reactie aan het NIW achter de nieuwe naam. “Kinderen met een niet-witte achtergrond zegt ‘Jeruzalem’ niets, zo sluit je grote groepen uit. Wat we vroeger historische feiten noemden, zijn vaak gewoon meningen.”

Opmerkingen (54)
Cees van Dijk 22 maart 2024, 08:36
‘t Is ook weer de komende dagen dik lachen op de redactie. Maar dit is wel van heel dik hout, mensen. 😁😳👍😂
Rena Weissman 22 maart 2024, 09:15
Er zijn tientallen islamitische staten waar alle namen Arabisch zijn, van alle steden. Tientallen! Laat die ene Joodse staat toch met rust! Ik zal tot mijn dood gewoon Jeruzalem zeggen, want het is, was en zal altijd de staat van Israël blijven. De staat van de Joden. En daarmee uit! Am Yisrael Chai!
Ruud 22 maart 2024, 09:22
De volgende uitfasering is de staat Israël...als alleen de hoeveelheid moslims in de wereld als meetpunt wordt genomen voor de naamgeving van een stad of land, dan hebben we nogal wat te veranderen in de wereld. Het feit dat de naam Jeruzalem al meer dan 3000 jaar oud is en dus al duizenden jaren in gebruik was voordat er ook nog maar 1 moslim op de aarde rondliep is niet van belang voor deze excuus-truusjes. Hoezo hebben wij daar geen stem in, waar is onze invloed hierop? Moeten we allemaal brieven gaan schrijven naar Wilders? Schijnbaar is hij nog maar de enige die nog een beetje nuchter kan nadenken... Bij het horen van de naam al-quds komt mij een smaak van maagzuur in mijn mond....ze gaan dus Jeruzalem aanduiden met de naam van een terroristische hamas brigade!! Alleen al daarom is die naamswijziging ongewenst. We zetten ook niet de lettercombinatie NSB of SS op onze kentekenplaten....waarom dan wel zo een besmette aanduiding van de belangrijkste religieuze stad ter wereld?
Rebecca 22 maart 2024, 11:32
Dit zal toch een vergissing zijn? Hoe kunnen de miljarden christenen de Jeruzalem ook bij de bijbelse naam noemen over het hoofd gezien worden?
Thea J 22 maart 2024, 12:02
Wat vreselijk. Jeruzalem is de stad van God . Wat laten mensen zich misleiden. Pijn in mijn hart.
Gerard Langhenkel 22 maart 2024, 12:16
Ruud hulde voor je verwoording om Jeruzalem Jeruzalem te blijven noemen. Het voornemen om dit te veranderen in el-quds 'stinkt'. Jeruzalem is al duizenden jaren de enig juist naam. De Bijbel is het meest verspreidde boek waarin deze naam wordt uitgelegd en beschreven. Dat zit in ingegraveerd in ons denken. Dat willen vervangen is vervalsing.
Gerda Schrijver 22 maart 2024, 13:21
Gaat men Mekka ook veranderen in Mokka? Mokka is toch een veel inclusievere naam, dan Mekka. Gekker moet het toch niet worden daar bij het Min. van OCW. Ik ben verbolgen over de manier hoe men praat en denkt en besluit, hier in dit kleine land. Bah, bah!!! Als men zich als burger aan deze besluiten gaat aanpassen, door angst, dan geeft men het antisemitisme vleugels. Dat is slecht! We moeten niet te tam gaan worden. Jerushalaim, Jeruzalem blijft!. Laten we ons duidelijk uitspreken. Klaar punt uit.
Gerda Schrijver 22 maart 2024, 13:23
Chag Sameagh PURIM!
Geert ter Horst 22 maart 2024, 13:36
Mooie poeriemgrap, maar met een ernstige ondertoon, want je weet niet hoe gek de wereld nog kan worden.
Pnina 22 maart 2024, 14:03
Poeriem sameach!
Pnina 22 maart 2024, 14:10
Beste Ruud, Kijk nog eens goed op de joodse kalender. Wat wordt er komende zondag gevierd?
Gila 22 maart 2024, 14:39
Mensen, het is nog echt te vroeg voor een 1 april grap?! Ik checkte even om de schoolboeken van welk land het ging. Nederland, echt?!
Shlomo Itai 22 maart 2024, 16:26
Vast een Poerimgrap. Van de andere kant, het is natuurlijk een kwestie van tijd totdat Nederlandse steden Arabische namen zullen krijgen. Bijvoorbeeld Rotterdam: Rabat al-jadidah ? Den Haag: Dar as-salam as-saghirah ? Utrecht: Nablus Al-gharbiyah ?
Wardrop 22 maart 2024, 17:44
Feiten zijn maar meningen, weten de diversiteitsmanagers van OCW. Meeste stemmen gelden dus. De grootste schreeuwer wint. En een afwijkende mening is een 'hate crime'. Alles is daarom geoorloofd om mensen met een andere visie het zwijgen op te leggen of te 'cancellen'. Heel inclusief!
tiki 22 maart 2024, 18:21
Nederland wil weer gidsland worden en vooal gids in totale verstandsverbijstering & morele aftakeling want zo ziet de Nederlandse kennis der geschiedenis eruit, geschreven door geschiedkundige analfabeten. Hij word door hen gewoon aangepast om meer politiek correct te zijn. Jodendom & Christendom worden daarom door hun domweg weggevaagd om deze door Islam, een religie 1500 jaar jong, te vervangen. Domheid op dit niveau is niet meer uit te leggen. Maar ja het lag in de lijn der verwachtingen want éérst moest Sinterklaas eraan geloven, toen werd een gezegende Kerst omgezet in fijne feesdagen en werd Jezus een palestijn en dus.....why not. Gewoon deze oude religies via UNESCO resoluties & Nederlandse religieuze analfabeten bij het oud vuil zetten en vervangen door de Maand van Jihad met het Suikerfeest als epiloog. Waarom niet de 4000 jarige hoofdstad van Israel, uit het Koninkrijk Judea van Koning Salomon & David vervangen voor een hoofdstad die nog uitgevonden moest worden en wiens naam 'al Quds' niet in de "heilige Qu'ran genoemd word? Als domheid pijn had gedaan dan hadden de uitvinders van deze pijnlijke klucht levenslang ingezwachteld rondgelopen. Deze gediplomeerde imbecielen geloven ook nog écht moreel correct bezig te zijn. Hier wat lessen geschiedenis voor deze politiek correcte dwazen. **** the Qur'an specifies that the Land of Israel is the homeland of the Jewish people, that God Himself gave that Land to them as heritage and ordered them to live therein****! Israel word 43 keer genoemd in the Qu'an en """"palestina"""" 0000! En dus domme dwazen, verander jullie draaiboek maar snel weer terug naar het geschiedenisboek der feiten, "voordat jullie NEDERLAND zullen moeten veranderen in DWAZENLAND....al is is het veranderen van een naam maar een kleinigheid in jullie vertroebelde optiek.
Huib Kriekaard. 22 maart 2024, 19:51
Joel 3 : 1-3 zegt het volgende. Want zie, in die dagen en te dien tijde, wanneer Ik een keer zal brengen in het lot van Juda en van Jeruzalem, zal Ik alle volken verzamelen en afvoeren naar het dal van Josafat, en Ik zal aldaar met hen in het gericht treden ter oorzake van mijn volk en van mijn erfdeel Israel, dat zij onder de volken verstrooid hebben , terwijl zij mijn land verdeelden, en over mijn volk het lot wierpen, en een jongen gaven voor een hoer en een meisje verkochten voor wijn, opdat zij konden drinken. Ieder persoon, en ook elk land als geheel zullen later ter verantwoording worden geroepen, voor wat ze het Joodse volk hebben aangedaan.
Bas Fortuin 22 maart 2024, 20:29
Jeruzalem wordt ook hier Al-Quds? Pfffttt! In de nieuwe schoolboeken zal niet langer van Jeruzalem worden gesproken. “ Ja, ja, Al-Quds is anno 2024 een meer internationale naam, is te lezen in een verklaring van het ministerie. Het ministerie rekent buiten de Waard van Israel om. Want...Een drieduizend jaar oude Psalm 137:4 spreekt lyrisch over de stad JERUZALEM: Hoe zouden wij des Heren lied zingen op vreemde grond? 5 Indien ik u vergete, o JERUZALEM, zo vergete (mij) mijn rechterhand; 6 mijn tong kleve aan mijn verhemelte, als ik uwer niet gedenk, als ik JERUZALEM niet verhef boven mijn hoogste vreugde." De vijanden van Jeruzalem moeten nu bedenken dat Psalm 129 een ongenadig oordeel uitspreekt over alle antisemieten die SION/JERUZALEM haten: 5. Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten; 6. zij zullen zijn als gras op de daken, dat verdort, eer men het uittrekt!
Lisette 22 maart 2024, 21:47
En de naam van Maia Wagterberen wordt nu ook uitgefaseerd naar ...Fatima Marcouch of ...?
Frieda 22 maart 2024, 22:08
Dan kan je “ Nederland “ ook wel veranderen naar Marokko -Turkije 🙄 🤔
Piet 22 maart 2024, 22:22
Wat een raar bericht. Het lijkt wel een hoax. Graag een link naar de (officiële) bron.
Norbert Vogel 22 maart 2024, 22:41
Zouden de beide vorige inzenders niet door hebben welke Joodse feestdag wij a.s. zondag vieren? Ik vind het wel een goede grap. Al Quds, hoe verzin je het :) Misschien dat sommigen van onze Palestijnse "vrienden" dat wel graag zouden willen.
Alexander de Ruyter 22 maart 2024, 22:51
Haha wat geestig! (De eerste naam is een anagram voot "weigerambtenaar" en de andere twee namen zijn obsceniteiten wanneer in her Engels uitgesproken). Het trieste is natuurlijk dat wat vandaag een grap is, over 3 jaar zomaar realiteit zou kunnen zijn...
Michael Jacobs 23 maart 2024, 01:28
En pannekoeken heten voortaan الفطائ.
Marlou 23 maart 2024, 01:59
Krankzinnig weer. De rot van het cancelvirus ettert maar door. De rot van islamisering ettert maar door. Ik en de mijnen zullen ons bij elke gelegenheid uitspreken en ernaar handelen. Toen ik onlangs in een bekend franchise drogisterij voor het eerst geconfronteerd werd met een cassiere verstopt in een zwart gewaad met oversized Arafatsjaal ben ik het gesprek aangegaan. Ik wens nl niet door een antisemitisch / antiwesterse activiste “afgerekend” te worden. Ze kreeg nog een kans om het tegendeel uit te leggen. Maar het korte lontje was ook bij deze “onverlichte Marokkaanse gelovige” zo getriggerd. Ik hoefde alleen maar te vragen: “heeft die sjaal met Israel en Gaza te maken?” En, beet had ik. De haat-oneliners werden automatisch achter de toonbank uitgespuwd en een grote bek volgde. Dat gaf me nou mooi de gelegenheid om er korte metten mee te maken. De manager erbij en die uitgelegd: dit stiekeme politiek antisemitisme activisme moeten jullie hier noet toelaten…Ik heb het “spook van Belfiqor” niet meer gezien. Amen.
J. Oren 23 maart 2024, 07:22
Ik kan geen bron vinden, kunt u mij helpen?
Jan van der Hoeven 23 maart 2024, 07:49
Ik moest eerst heel hard lachen. Had ik me in de datum 1 april vergist? Of was het gewoon een sarcastische grap van De Speld of Dumpert? Neen het! Als het NIW het meldt moet het wel echt zijn. Toen werd ik dus heel boos. Welke idioot waagt het om dit soort dingen ook maar voor te stellen? De argumentatie is een giller. Kinderen met een niet-witte achtergrond, meer moslims dan Joden.... Er zijn meer christenen dan moslims die spreken van Jeruzalem en meer niet gelovigen die de stad ook niet anders kennen dan Jeruzalem. Per saldo spreken dus meer mensen op deze aardbol van Jeruzalem. Die stad heet al iets van 3000 jaar zo. Gaat een stelletje onnozelaars vertellen hoe wij die stad moeten noemen? Wij wonen in Nederland en wij bepalen zelf hoe wij Jeruzalem noemen. Niet een halfzacht clubje quasi-intellectuele inclusiviteitsdenkers die duidelijk een anti-Israëllobby aan het ontwikkelen zijn. Het 'ontnamen' van Jeruzalem is overigens een politieke beslissing, waarover de politiek zich dus moet uitspreken. Het mag dan ook van Den Haag geëist worden deze kwalijke ontwikkeling in de kiem te smoren en de bewuste commissie zonder honorarium huiswaarts te sturen en ervoor te zorgen dat de leden nergens meer aan de serieuze bak komen. De grap heeft lang genoeg geduurd: het anti-Joodse ressentiment dient in eigen land nu eindelijk eens de nek gebroken te worden.
Truus de Koning 23 maart 2024, 08:52
We worden geregeerd door domme mensen die zich laten meeslepen door het satanische systeem!!! Ze weten niet dat God regeert en dat Jeruzalem altijd “De Hoofdstad” van het Joodse volk zal blijven!! De stad vanwaaruit Yeshua de wereld zal regeren!!! Zij denken dat ze Gods schepping naar hun hand kunnen zetten!!! Maar het zal ze niet lukken!!!
Ferd 23 maart 2024, 09:45
Zo wordt Israël verraden met de fraaiste bewoordingen. De historie en ook het bestaansrecht van Israël wordt stap voorstap uitgeholt. Ik ervaar dat we steeds meer afglijden op een heilloze weg. En waarom en ten gunste van wie? Het lijkt er op ten gunste van de Arabische wereld. Hebben die, behalve olie, ooit een bijdrage geleverd aan cultuur techniek en wetenschap zoals Israel deed en nog altijd doet? Ik schaam mij diep voor mijn land en de bedenkers van deze dwaalleer.
Piet 23 maart 2024, 10:10
Wat een raar bericht. Het lijkt wel een hoax. Graag een link naar de officiële verklaringen van de in het artikel genoemde personen en instanties.
Bert 23 maart 2024, 10:53
Eerst hebben ze vrijwel unaniem bij de VN de Tempelberg , de Heiligste berg van Onze Schepper, een Islamitische naam gegeven en nu is Jeruzalem aan de beurt; het wachten is nu op het moment dat God Hoogstpersoonlijk ingrijpt en Zijn Zoon terugzendt naar de Olijfberg in JERUZALEM !
Jacob Nanuru 23 maart 2024, 11:55
Het is een geestelijke strijd de God van Israël zal uiteindelijk de Overwinnaar zijn. En Jezus zal regeren in het nieuwe Jeruzalem. Amen.
tiki 23 maart 2024, 12:37
De Joden uit hun geschiedenis schrijven geeft de legitimatie Israeli's uit hun land te schrijven. Van UNESCO tot "de palestijnen" die met vrachtwagens vol grond vernietigen waar bewijzen van eeuwen oud Joods leven in is bewaard. Net als IS vernietigen ze eeuwen oude Joodse overblijfselen & oudheden om daar moderne parkeerplaatsen op te bouwen. De vernieuwde Nederlandse geschiedenisboeken kunnen schrijven wat ze willen maar in de Torah, Bijbel & Koran staan de feiten beschreven....JODEN en alléén zij hoort het land Israel toe, mét JERUZALEM als hun eeuwenoude hoofdstd Jeruzalem.
Jelle slager 23 maart 2024, 13:02
Nog even en dan wordt heel de wereld Islamitisch. Het is te gek voor woorden een stad die al ver voordat de Islam is uitgevonden Jeruzalem al de hoofdstad van Israël was Blijkaar krijgt de Islam in alles haar zin zolang het maar antisemitisch is. Zoals in de Koran staat eerst de Jood en dan de griek
Toon Rekkers 23 maart 2024, 13:22
Deze commissie maakt zich overduidelijk schuldig aan een misselijkmakende censuur van de kwalijkste soort.
Louisa 23 maart 2024, 15:26
Als dit een grap is kan ik er niet om lachen. De realiteit is al erg genoeg.
Herman Hanauer 23 maart 2024, 17:47
Een ding is zeker . Er zal geen vrede komen van die naam die voorgesteld is in het Nederlandse onderwijsstelsel . Het is een schande wat hier gebeurt . Het laatste woord is aan Hashem.
Tanno Gerritsen 23 maart 2024, 22:05
Zit Qoos Quds (jemig de pemig) niet ook in die commissie?
Pnina 23 maart 2024, 22:17
Mensen, wat ben ik blij dat zoveel mensen zich hier boos over maken. Maar het is Poeriem. We maken grappen! Deze is erg geslaagd!
Hendrik E.M. 23 maart 2024, 22:23
‭‭Psalm 83:2-5 HSV‬‬ [2] O God, zwijg niet, houd U niet doof, wees niet stil, o God! [3] Want zie, Uw vijanden tieren, wie U haten, steken hun hoofd omhoog. [4] Zij beramen listig een heimelijke aanslag tegen Uw volk en beraadslagen tegen Uw beschermelingen. [5] Kom, zeiden zij, laten wij hen uitroeien, zodat zij geen volk meer zijn en aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt. En is er geen Israël meer, dan ook geen Jeruzalem! Nederland, o Nederland, jullie denkt hiermee goed weg te komen? Hoe ver ben je van de waarheid afgedwaald.
Pinhas 23 maart 2024, 23:06
Purim grap...?
Woke=hell 24 maart 2024, 00:58
1 april
Else 24 maart 2024, 09:19
Waar haalt men de hoogmoed vandaan om voor een ander land te bepalen hoe hun woonplaatsen genoemd moeten worden? Dan mag Israël in hun officiële schoolboeken ons Amsterdam ook aan hun kinderen aanleren als RedLightCity en Rotterdam als DrugsCity bv? Hou eens op je te bemoeien met andermans zaken. Maar meer nog halen wij als land ons hiermee nog meer Gods Toorn over ons heen, zoals God al tegen Abraham zei "wie jou zegent, zal Ik zegenen, maar wie jou vervloekt/minacht, die zal Ik verbloeken".. en het feit, dat "wij" dit soort fratsen uithalen, laat zien hoezeer het Woord Waarheid is "alle volkeren zullen zich vertillen aan Jeruzalem" en daarmee ook hoe dicht we bij de Wederkomst genaderd zijn.. oftewel nog maar weinig tijd om je echt tot God te keren in berouw ipv zulke domme dingen te doen
J.G. Hoekstra 24 maart 2024, 09:34
Als dit een grap is, dan is dat, gelet op de huidige situatie, volkomen smakeloos en schaamteloos. In dat geval is een excuus van de kant van het NIW op zijn plaats! Sowieso dient het NIW te reageren!
eric van gerven 24 maart 2024, 09:47
Zo dring je kinderen met een niet arabische achtergrond een naam op die hen niets zegt. Als het gaat om aantallen, dan kun je alle plaatsen voortaan beter in het Chinees of Hindi benoemen, omdat je daarmee 2,7 mrd mensen bereikt. Overigens is Jeruzalem een heilige stad voor 3 wereldgodsdiensten. Op de eerste plaats van de Joden, dan voor de Christenen en vervolgens de aanhangers van de Islam.
Cok 24 maart 2024, 12:22
Ik ben het aardig eens met de schrijver s! Ook staat er in het oude testament hoe de Eeuwige over zijn volk denkt: Er staat wie Mijn Volk zegent zal Ik zegenen en wie Mijn volk vervloekt zal Ik vervloeken! Ik hoop dat iedereen dat zal zien en hoe we er ook overdenken?De Eeuwige komt met deze wereld klaar. God is getrouw en heeft alles in Zijn hand
Steven Oppernheim 24 maart 2024, 14:17
GUT PURIM!!
Rena Weissman 25 maart 2024, 16:38
Ik voel me vernederd dat ik dit geloofde... Het spijt me dat ik boos werd... Het was Poerim. Ik ben niet slim.... Ik voel me verraden... Creatief, NIW.
Annette 25 maart 2024, 19:31
Ik heb het een aantal keer gelezen, ik kon het niet geloven, ik dacht, ik begrijp het zeker niet goed. Maar... is dit echt? Jeetje, waar gaan we naar toe? Moet de bijbel dan herschreven worden en de Koran, want daar wordt toch ookJeruzalem geschreven? Zijn ze echt zo compleet idioot geworden? De steen des aanstoots is Jeruzalem, en wie haar wil tillen zal diep in zijn handen snijden. Ik ben bang dat Nederland zich heel diep in de handen zal snijden, want ze lopen voorop met dit soort fratsen en antisemitisme.
J. Van Leerdam 25 maart 2024, 19:56
Wat een onzin. Ieder westerling leert Jeruzalem behalve moslims omdat het Arabisch is.
Greg 27 maart 2024, 21:54
great name for one of the member : Souk Maddie ( suck my dick)… Clearly a joke !
Andre 28 maart 2024, 08:04
Er zijn meer Russen dan Nederlanders dus Moskou heet vanaf heden Moskva.
michel d'Oliveyra 30 maart 2024, 14:38
Heeft meer te maken met het uitwissen van alles wat Joods en Christelijk is en de systematische onderwerping aan de "goddelijke wetgeving" van Mekka, gesteund door de EU. Een goed voorbeeld daarvan is de affiche met de foto van een vrouw met mohammedaanse hoofddoek, die als emancipatoir wordt voorgesteld. Jodenhaat is reeds verankerd in de Koran en de Koran is ,in tegenstelling tot de Bijbel "concreet" bestaande god en hoogste wetgever. In de eerste soera, worden in vers 7 Joden en Christenen veroordeeld. Een goede Mohammedaan doet dat dan ook elke dag vele malen.
michel d'Oliveyra 01 april 2024, 12:43
Heb gehoord dat dit "fake news" als Poerim-grap bedoeld was. Inderdaad heel geestig, maar jullie hebben me toch de stuipen op het lijf gejaagd na de demonstratie van ambtenaren die overduidelijk in het kader van de "positieve actie" benoemd zijn, en nu voor Hamas demonstreren in Den Haag. Elders in de E.U. heeft president Macron, hier bekend van zijn "speciale band" met Rutte, dit keer heel serieus, voorgesteld Grieks en Latijn uit het Franse curriculum te verwijderen en te vervangen door onderwijs in het Arabisch vanaf de basisschool.
Max Wolfsson 03 april 2024, 16:31
"Manchma Koochi en Souq Maddiq, belast met het dekoloniseren van het voortgezet onderwijs, scharen zich in een reactie aan het NIW achter de nieuwe naam. “Kinderen met een niet-witte achtergrond zegt ‘Jeruzalem’ niets, zo sluit je grote groepen uit" . Dat die 2 Moslimas het daarmee akkoord zijn is niet verwonderlijk. Wat verwacht je van een Moslima , behalve Joden-en Israël haat ? Binnenkort is het zover, en België krijgt ook een Arabische wisselnaam. En natuurlijk. Molenbeek en Borgerhout ook, want daar woont een meerderheid Marrokanen.....
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *