
Ruby Rose, te gast in The Tonight Show van Jimmy Fallon
Australisch actrice annex model Ruby Rose moet een gat in de lucht hebben gesprongen toen ze hoorde dat ze de hoofdrol had gekregen in een nieuwe tv-serie over Batwoman. De actrice, bekend van Orange is the New Black, mag een seizoen lang in de huid van de superheldin kruipen. Niet de eerste de beste, want Batwoman is het eerste openlijk lesbische stripfiguur. En niet alleen valt ze op haar eigen geslacht, de bestrijdster van al het kwaad is ook nog eens volop Joods. In een van de stripboeken viert Batwoman zelfs Chanoeka.
De rol leek Ruby Rose, die al op haar twaalfde uit de kast kwam, op het lijf geschreven. Vol trots maakte zij haar uitverkiezing wereldkundig op Twitter. Maar zoals wel vaker bleken de sociale media eerder asociale media te zijn. Haar bericht was nog niet online of een stortvloed aan negatieve reacties kwam over haar heen. Niet alleen was Rose ‘niet lesbisch genoeg’, ze was niet eens Joods. Het was een gotspe dat een niet-Joodse actrice zo’n iconische Joodse stripheldin mocht spelen. “Kun je geloven dat ze Ruby Rose hebben gekozen voor Batwoman terwijl letterlijke elke Joodse actrice beschikbaar was?” twitterde iemand, die daarvoor honderd likes kreeg. Iemand anders stuurde de wereld in: “Er zijn genoeg Joodse lesbische actrices. Geen excuses. Heel frustrerend om te zien dat ze het niet eens geprobeerd hebben.” Zelf was ik de draad al kwijtgeraakt toen iemand het argument opperde dat Ruby niet lesbisch genoeg was. Ik wist niet dat dat kon. Maar goed, moet een Joods personage per se gespeeld worden door een Joodse acteur?
Natuurlijk niet. Daarom heet het acteren. Toen Eric Bana en Daniel Craig voor Steven Spielbergs Munich, over de aanslagen tijdens de Olympische Spelen van 1972, werden gecast hoorde ik ook niemand klagen. Aan de twee wereldsterren is weinig Joods, of ze moeten een verrassing in de broek hebben zitten. Of wat te denken van Charlton Heston als Judah Ben-Hur in een van de mooiste films ooit gemaakt? En sinds wanneer werd er Engels gesproken in Judea in de tijd van Jezus?
Actrice Ruby Rose deed het enige zinvolle en verdween van Twitter en andere sociale media. Dat zouden meer mensen moeten doen. Zelf kijk ik al lang niet meer naar praatprogramma’s als DWDD, Jinek of Pauw. Al die zinloze meningen, al dat slappe geouwehoer. Maar op de sociale media is het geouwehoer niet alleen slap, het is ook nog eens haatdragend. Nu eens word je uitgemaakt voor links gutmensch, dan weer voor een rechtse kikker, de ene dag ben je weer een moslimknuffelaar en de dag erna ben je de zoon van Goebbels. Of in het geval in Rose niet Joods en niet lesbisch genoeg. De asociale media overspoelen ons met nutteloze meningen. En ja, dit is een mening over meningen. Ruby Rose heeft het enige juiste antwoord hierop: lekker op zwart gaan en de social laten voor wat ze zijn. En ga vooral iets leuks met je leven doen, bijvoorbeeld Batwoman spelen.