Jewcy news: Ons soort mensen
Buitenland

Jewcy news: Ons soort mensen

Een jaar geleden nam ik op deze plek het stokje over van mijn achternaamgenoot Lisa Goudsmit. Tweewekelijks een stukje schrijven over Joodse showbizz en dergelijke. Dat moest geen probleem zijn, want Joden en showbizz is een gouden combi. Ik denk dat ik sneller een lijstje met Joodse dan met de niet-Joodse regisseurs verzameld heb. Tijdens de uitreiking van de 68e Emmy Awards vielen ‘we’ dan ook weer flink in de prijzen. Julia Louis-Dreyfus won voor de vijfde keer op rij een Emmy voor beste comedyactrice in de serie Veep. Jill Soloway won de Emmy voor beste regisseur voor haar serie Transparent, over een Joodse familie waarvan de vader vrouw wordt. [...]

Redactie 26 september 2016, 00:00
Jewcy news: Ons soort mensen
Jill Soloway

Jill Soloway

Jill Soloway. Foto: Sarah E. Freeman/Grady College

Een jaar geleden nam ik op deze plek het stokje over van mijn achternaamgenoot Lisa Goudsmit. Tweewekelijks een stukje schrijven over Joodse showbizz en dergelijke. Dat moest geen probleem zijn, want Joden en showbizz is een gouden combi.

Ik denk dat ik sneller een lijstje met Joodse dan met de niet-Joodse regisseurs verzameld heb. Tijdens de uitreiking van de 68e Emmy Awards vielen ‘we’ dan ook weer flink in de prijzen. Julia Louis-Dreyfus won voor de vijfde keer op rij een Emmy voor beste comedyactrice in de serie Veep. Jill Soloway won de Emmy voor beste regisseur voor haar serie Transparent, over een Joodse familie waarvan de vader vrouw wordt. “Deze serie heeft het mogelijk gemaakt om mijn dromen waar te maken, om antipathieke Joden, homo’s en transen tot helden te maken,” aldus Soloway in haar dankwoord. Beste acteur werd, voor het tweede jaar op rij Jeffrey Tabor, voor zijn rol van ‘Mapa’ in diezelfde serie. Hij wist nog voor een memorabel Emmymomentje te zorgen. Toen de band begon te spelen om aan te geven dat hij zijn dankwoord moest beëindigen zei hij: “Sjeket bevakasja” (Ivriet voor ‘even stil alsjeblieft’), zodat hij kon zeggen dat Hollywood meer rollen moet geven aan transgender acteurs. Goed nieuws voor fans van de show: vanaf volgende week zendt website Amazon seizoen 3 van Transparent uit (hopelijk later dit jaar ook te zien op de Nederlandse televisie).

Ik had een vioolleraar die mij al op het podium van het Concertgebouw zag staan toen mijn ouders mij voor het eerst met mijn kwartviooltje bij hem langsbrachten.

Er is genoeg te vertellen over Joden en hun talenten. Behalve dat we oververtegenwoordigd zijn in Hollywood, doen we het ook heel goed in wetenschap, literatuur en op de viool. Ik had als kind een vioolleraar die mij al op het podium van het Concertgebouw zag staan toen mijn ouders mij voor het eerst met mijn kwartviooltje bij hem langsbrachten. Want Joden en de viool, dat was een gouden combinatie, zo wist hij. Helaas was ik een uitzondering op die regel. Vooroordelen over talent kunnen dus ook tegen je werken.

Gecompliceerd
Over vooroordelen gesproken, wist u dat er een hele Wikipediapagina gewijd is aan Joodse stereotypen? Los van de onvermijdelijke geldbeluste Jood met grote neus en klauwen als handen is er de Jiddisje memme, de Jewish American Princes en The Nice Jewish Boy. Allemaal typetjes waarmee we zelf ook graag de draak steken. Niet zo vreemd want onze humor is overladen met zelfspot (Woody Allen, Amy Schumer, Larry David). Tegelijkertijd zijn we snel op onze teentjes getrapt als iemand anders een grap over ons maakt. Daar zijn we ook heel goed in. Een gecompliceerd volkje, maar dat wisten we al. Hoe dan ook, ik ben trots deel uit te maken van the chosen people, maar het blijft jammer dat we onderling vaak zo verdeeld zijn en zoveel kritiek op elkaar hebben.
Dit was mijn laatste Jewcy. Met veel plezier heb ik me een jaar lang over ons verbaasd, om ons gelachen, me boos gemaakt en geërgerd. Dat mag iemand anders nu op deze plek doen. Genoeg om over te schrijven. Joden en showbizz. Het blijft een gouden combi.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking