Culinair

Jigalettes met bimi en lente-ui

Jigal Krant 16 december 2021, 08:50
Jigalettes met bimi en lente-ui

Lieve lezers,
Sinterklaas is al niet meer in het land. Hij zette koers naar Spanje in shocktoestand.

Niemand kreeg de roe, dat schijnt niet woke te zijn
Maar de Sint kampte onafgebroken met helse buikpijn
van al die stoute kinders met hun demagogie,
hun kwaadaardige gejok en rancuneuze ideologie.

De Sint had Thierry, Freek en Sybert maar wat graag in de zak gedaan
maar met Willem, Doutzen en alle andere wappies was het dweilen met open kraan
Ook Mark en zijn demissionaire kornuiten mochten blijven,
al kon Hugo een nieuw paar schoenen op zijn buik schrijven.

Ook collega Chanoeklaas is met stille trom vertrokken.
De Joodse goedheilig man was zich rot geschrokken van het eeuwige gemekker in besturen en rabbinaten,
de vieze machtspelletjes van bobo’s en Joodse advocaten.

Ook het vijandelijke sentiment jegens zijn geloofsgenoten was hem acuut in het verkeerde keelgat geschoten.
De staat had het Rijks een Rembrandt geschonken.
De deal met de familie Rothschild was amper beklonken,

of de lelijkste anti-Joodse fabels kwamen uit de oude doos.
Sowieso waren veel Nederlanders ontevreden en boos.
De pandemie had de samenleving niet bepaald verfraaid
en had het laatste vleugje tolerantie de nek omgedraaid.

Santa en zijn roedel rendieren zit het ook al niet mee
gezelligheid rond de kerst is verboden op last van het OMT
Gourmetten met meer dan vier gasten is illegaal,
wie het jaar uitluidt met vuurwerk wacht een proces-verbaal.

Tot overmaat van ramp moest Santa veel mensen teleurstellen,
hun gewenste kerstcadeau bleek niet meer te bestellen. |In tientallen winkels had hij naar het kookboek TLV Vegan gezocht,
maar Sint en Chanoeklaas bleken de hele voorraad te hebben opgekocht.

Gelukkig biedt het NIW soelaas met een goednieuw recept,
zodat u deze feestdagen elkaar toch iets lekkers opschept.

Daarmee zijn we aan het eind van een tijdperk beland,
want na bijna tien jaar ‘De koosjere hamvraag’ en ‘Kanen met Krant’,
ruim driehonderd columns en recepten van zijn hand,
sluit uw culinaire dienaar zijn papieren restaurant.

Dit zorgt wellicht voor teleurstellingen in Buitenveldert en Amstelveen, maar na alle ellende dit jaar komen ze hier ook wel overheen.
Voor alle lezers niets dan goeds: een vrolijk nieuw jaar,
sei gesund en wees een beetje lief voor elkaar.

Voor 4 personen

10 plakjes roomboterbladerdeeg (12 x 12 cm)
snuf tarwebloem
1 el roomboter
eenvoudige olijfolie
200 g bimi of aspergebroccoli, grof gehakt
6 grote lente-uitjes (of 8 kleine), in ringen
1 grote teen knoflook, geperst of fijngehakt
1 tl isot biber
1 el tijmblaadjes, fijngehakt
4 grote eieren (biologisch)
100 g jong belegen gouda, geraspt
2 el pijnboompitten, licht geroosterd en tot pasta gewreven in de vijzel
stukje Parmezaanse kaas l sesamzaad om te garneren

Bereiding
Laat het bladerdeeg 10 minuten ontdooien. Halveer twee plakjes bladerdeeg en vorm 4 deegballen van 2½ plakken. Bestuif het werkvlak met bloem. Druk met je handen een bal plat en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met een deegroller in één richting uit. Keer om, draai een kwartslag en rol opnieuw uit. Herhaal totdat je een pannenkoek hebt met een doosnede van zo’n 22 centimeter. Vorm zo 4 pannenkoeken. Zet, afgedekt en gescheiden door bakpapier, tot verder gebruik in de ijskast.

Verhit de boter en een scheut olijfolie in een koekenpan. Fruit de bimi 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg hierna de knoflook, lente-ui, isot biber, tijm en een royale snuf grof zout toe en bak nog 5-7 minuten, totdat alle groenten beetgaar zijn. Laat afkoelen in een ruime kom.

Voeg de eieren toe aan het bimi-lente-uimengsel, maar houd een klein beetje eiwit apart om later de jigalettes mee te bestrijken. Voeg hierna ook de geraspte kaas en pijnboompittenpasta toe en meng goed met een vork.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg in het midden van elke bladerdeegpannenkoek een kwart van het beslag. Rasp met een fijne zeef wat Parmezaanse kaas over het beslag. Snijd de onbedekte bladerdeegrand in punten. Klap de punten om en bestrijk met eiwit. De overgebleven stukjes bladerdeeg blijven afgedekt nog 2 dagen goed in de ijskast. Strooi wat sesamzaadjes op de bladerdeegpunten. Bak de jigalettes goudbruin in circa 20-25 minuten. Laat 10 minuten afkoelen op een rooster. Serveer warm, maar niet te heet.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *