Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Jonge Democraten tegen briet

De Joodse D66'ers Bart Vink en Hanneke Gelderblom spraken met Jonge Democraten Wouter van Erkelens en Koen Sijtsema die jongensbenijdenis willen ontmoedigen.

Redactie 12 mei 2017, 00:00
Jonge Democraten tegen briet

De voorzitter en voorlichter van de aan D66 gelieerde jongerenorganisatie Jonge Democraten willen de praktijk van jongensbesnijdenis bij Joden en moslims ontmoedigen en afbouwen.

Dit schreven zij op Bevrijdingsdag in een opiniestuk in het NRC. Voorzitter Wouter van Erkelens en voorlichter Koen Sijtsema vinden de besnijdenis bij jongens inbreuk maken op de integriteit van het menselijk lichaam. Onder het motto ‘baas over eigen penis’ pleiten zij voor ontmoediging van de besnijdenis, een stapsgewijs ophogen van de besnijdenisleeftijd en een verplichte ‘geïnformeerde bedenkperiode’ voor ouders die hun kind aanmelden voor besnijdenis.

Het Joodse D66-lid Bart Vink twitterde toen: “‘Bedenktijd’ voor briet mila is niet mogelijk: 8e dag is 8e dag.” Vink verwees daarmee naar het bekende religieuze voorschrift. Toen Van Erkelens hem naar zijn bezwaar tegen het beëindigen van jongensbesnijdenis vroeg, antwoordde Vink: “Dit zou een einde maken aan (voortbestaan van) Joods leven in Nederland. Ik neem niet aan dat je dat beoogt. Voldoende reden lijkt me er nog eens over na te denken.”

Dinsdagmiddag hadden Van Erkelens en Sijtsema een gesprek met Vink en met D66-kopstuk Hanneke Gelderblom. “Ze vertelden dat ze alleen tot denken wilden aanzetten. En ze kwamen helemaal niet actief met een voorstel,” zoals het NRC schreef. Ook de kop ‘Vrijheid van religie houdt op bij jongensbesnijdenis’ is niet van hen,” aldus Vink, die vervolgt: “Ze gooien wel vaker een steen in de vijver, maar toen Gelderblom en Vink hen zeiden dat wanneer je dat bedoelt, je ook rekenschap moet afleggen dat je niet één groep het leven onmogelijk gaat maken, snapten ze dat. De facto betekent jongensbesnijdenis inperken: exodus van Joods leven in Nederland. Dat hebben ze helemaal niet beoogd en ze zeiden ons dat ze natuurlijk vinden dat iedereen vrij is om – binnen de wet – vast te houden aan z’n eigen gebruiken. Wat ons betreft zou de kou daarmee uit de lucht moeten zijn.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *