Joods hoofd Duitse inlichtingendienst: ‘Ik vertrek als AfD aan de macht komt’
Buitenland

Joods hoofd Duitse inlichtingendienst: ‘Ik vertrek als AfD aan de macht komt’

Redactie 30 juni 2023, 12:30
Joods hoofd Duitse inlichtingendienst: ‘Ik vertrek als AfD aan de macht komt’

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst van de deelstaat Thüringen, Stephan Kramer, heeft aangekondigd Duitsland met zijn familie te verlaten als het extreemrechtse AfD aan de macht komt. Kramer maakt zich ernstige zorgen om de democratie in zijn land naar aanleiding van de recente AfD-overwinning bij lokale verkiezingen en de positie van die partij in peilingen voor de deelstaatverkiezingen in Thüringen, Saksen en Brandenburg volgend jaar.

Voordat hij de inlichtingendienst van de oostelijke deelstaat begon te leiden, was Kramer vijftien jaar lang voorzitter van de Zentralrat der Juden, het overkoepelende orgaan van all Joodse organisaties in Duitsland. “De AfD is de parlementaire arm van een veel grotere revolutionaire samenzwering,” zei Kramer over het Alternative für Deutschland, de extreemrechtse partij die landelijk in de peilingen op zo’n 20 procent staat en daarmee na de christendemocratische CDU de grootste zou zijn.

Stephan Kramer – Foto: Verfassungsschutz Thüringen

“Zij willen de regering eronder krijgen, de staat en het hele systeem dat in de Bondsrepubliek Duitsland ingericht is,” zei Kramer in een interview met de Israëlische tv-zender KAN, dat uitgebreid is overgenomen in de Duitse pers. Hij werd vervolgens gevraagd of Björn Höcke, een van de leiders van Der Flügel (‘de vleugel’), de meest extreme factie binnen het AfD, een nazi is. “Hij is een rechtsextremist,” antwoordde Kramer, om daaraan toe te voegen: “dat is min of meer dezelfde beschrijving, zij het wat hoffelijker uitgedrukt.”

Kramer waarschuwt voor een samenwerking tussen de AfD en de neonazistische NPD in de oostelijke deelrepublieken en voor een sterkere en steeds gewelddadigere extreemrechtse beweging. In Thüringen, Brandenburg en volgens sommige peilingen ook in Saksen wordt AfD de grootste partij bij de deelstaatverkiezingen van volgend jaar. Overigens waarschuwde Kramer eerder dit jaar ook voor toenemende geweldbereidheid binnen extreemlinks in Duitsland.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking