Joodse begraafplaats Zeeburg beklad met hakenkruisen
Binnenland

Joodse begraafplaats Zeeburg beklad met hakenkruisen

Redactie 01 juli 2018, 00:00

De buitenmuur van de Joodse begraafplaats Zeeburg in Amsterdam-Oost is zaterdagmiddag beklad met hakenkruisen. Handhaving heeft de dader gistermiddag meteen aangehouden.

Dat melden bestuursleden van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Naast de hakenkruisen werden letters op de muur gevonden. Vooralsnog is onbekend wat die zouden moeten betekenen. Zodra de bekladding werd opgemerkt, is de graffiti verwijderd. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

De begraafplaats is de laatste rustplaats waar zo’n tachtig procent van de Amsterdamse Joden tussen 1714 en 1914 hun laatste rustplaats vonden. Er zouden zo’n 100.000 mensen begraven liggen en is daarmee de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. Zo’n tien jaar geleden ging er een initiatief van start om delen van de zwaar verwaarloosde begraafplaats op te knappen. Marokkaanse, christelijke en Joodse jongeren restaureerden gezamenlijk een aantal grafstenen van het enorme terrein en maakten zo’n twintig procent weer begaanbaar. Van april tot en met oktober kan de plek iedere eerste zondag van de maand worden bezocht.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking