Joodse gemeenschap neemt coronamaatregelen
Nieuws

Joodse gemeenschap neemt coronamaatregelen

Redactie 12 maart 2020, 12:56
Joodse gemeenschap neemt coronamaatregelen

De Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Dat schrijft de organisatie in een persbericht. “Het Rabbinaat heeft naar aanleiding van de corona-pandemie overleg gehad met (medisch) specialisten. Op basis van dat overleg komt het Rabbinaat met het zeer dringende advies om alle handelingen achterwege te laten die niet halachisch zijn voorgeschreven en die mogelijk tot besmetting leiden. Denk bijvoorbeeld aan het kussen van de mezoeza en het sefer Tora. Verder wordt geadviseerd vóór en na gebruik van een gemeenschappelijke handenwasbeker deze goed af te vegen. Ook dienen in de sjoels open prullenmanden te worden vervangen door pedaalemmers,” aldus het Rabbinaat. Daarbij wordt opgeroepen om de richtlijnen van het RIVM te volgen.

Het mikwe blijft wel in gebruik. “Gezien het standaard gebruik van desinfecterende middelen in het mikwe, kan mikwebezoek doorgaan zoals gewoonlijk.”

Beth Shalom
In Joods bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam zijn de sjoeldiensten voor deze sjabbat afgelast. “Dit besluit is genomen vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners van het zorgcentrum voor het coronavirus,” aldus het sjoelbestuur van Beth Shalom.

Chabad on Campus
Ook Chabad on Campus in Amsterdam neemt mogelijk maatregelen. In een persbericht schrijft de organisatie vandaag bijeen te komen om te kijken of de geplande activiteiten kunnen worden doorgezet. Ook geven zij aan het advies van de Nederlandse regering te volgen.

“In het geval dat we niet langer sjabbat-maaltijden en / of Pesach kunnen blijven organiseren, zullen we koosjere sjabbat – en Pesach voedselpakketten aanbieden aan alle Joodse studenten en young professionals zodat ze sjabbat en / of Pesach thuis kunnen vieren,” aldus Chabad.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking